Революционна дискусия за правилата във футбола

снимка: Guliver/Getty Images

Международният футболен борд (IFAB) ще проведе на 1 март в Цюрих дискусия по спорни въпроси, свързани с видео повторенията и наказанията както при жълтите и червените картони, така и при разкриването на лични изявления под фланелките.

Решенията по въпросите ще бъдат взети следващия месец, като Футболният борд е единствената организация в света, която може да променя правилата на играта.

IFAB одобри две технологии за използване - Hawk-Eye и GoalRef. Една година по-късно именно в Англия се използва вече технология на голинията.

Интересното е, че този футболен борд се състои от 8 квоти. Футблните Асоциации на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия имат по един глас. Международната футблна централа (ФИФА) има 4 гласа. Всяко решение в борда се взима с минимум 6 гласа. Така под натиска на англичаните наистина технологията навлиза във футбола и видео повторенията могат да бъдат въведени при четири гласа от асоциациите на Острова и само 2 от ФИФА.

Междувременно Футболната асоциация в Англия (ФА) ще предложи промени в правилата за играчите, които разкриват лични изявления на фланелките си под екипа. Практиката е особено популярна за играчите, най-вече когато някой е починал, пример за това е отдаването на почит от страна на играча на Галатасарай Дидие Дрогба към Нелсън Мандела през декември.

Предложението от ФА гласи: „В момента това, което един играч може да разкрие върху външната си екипировка е различно от това, което може да има под екипа, т.е. Той не може да разкрие лична информация или изображение върху външната фланелка, но може върху вътрешната. Всеки един играч, който показва под екипа си политически, религиозни, лични изявления или реклама, различна от логото на производителя на екипировката, да бъде санкциониран от футболната асоциация в страната или от ФИФА.“

На 1 март в Цюрих бивши играчи и треньори, както и технически състав от съдии и експерти по право ще дават насоки и препоръки, относно видео повторенията, наказанията при жълтите и червените картони и наказанията при показване на съобщения под фланелките.

Международният футболен борд също така ще обсъди и „тройното наказание“, което предвижда футболист, който спре голова атака с нарушение в наказателното поле, да бъде задължително изгонен и да бъде отсъдена дузпа. А също така показанията червен картон наказание за извършилия нарушението и за следващия мач.