ВИДЕО: Исторически момент - ето го първия гей футболист

Как ще ги стигнем американците?

 

Тук не става въпрос за икономически растеж, нива на безработица, стандарт на живот, минимална заплата или военна мощ, а за правата на хомосексуалистите във футбола.

 

3 месеца след като стана първият в историята футболисти, признал, че е гей, Роби Роджърс демонстрира доблест и смелост като се завърна на терена и подписа с Лос Анджелис Галакси.

 

В неделя вечер пък Роджърс направи дебюта си с фланелката на новия си отбор, след като влезе като резерва в 77-ата минута срещу Сиатъл Саундърс.

 

Любопитното е, че Сиатъл е един от най-толерантните градове в САЩ (и в света) по отношение на сексуалните предпочитания на хората. В Сиатъл са разрешени гей-браковете и в града се отчита прогрес на двойките от един пол, които осиновяват деца от домове за сираци.

 

Публиката на Лос Анджелис Галакси бе пределно наясно със ситуацията около Роджърс и го посрещна със забележителни овации, на които преди това се радваше единствено Дейвид Бекъм.

 

Всъщност, неговото включване в двубоя не предложи нищо особено от чисто футболна гледна точка, но политическото и културно значение на появята му бяха масивни.

 

Между другото, Галакси спечели мача със Сиатъл Саундърс с 4:0, благодарение на хеттрик на Роби Кийн.

 

Вижте видео с появата на Роджърс и овациите на публиката към него, както и интервюто му след края на срещата:

 

Ако тази статия ви се струва интересна, харесайте Sporta.bg във Facebook, за да следите всичко най-актуално в света на спорта и живота на спортистите