Фенове подпалиха офиса на своя клуб

Офисът на израелския футболен клуб Бейтар Йерусалим е бил подпален рано тази сутрин, съобщава АП.

 

Това се случва само ден след като четирима фенове на отбора бяха арестувани за расизъм на един от мачовете в първенството.

 

Напрежението около отбора ескалира след като през януарския трансферен прозорец ръководството на клуба наруши традицията да не се привличат именно мюсюлмани и араби. Две от новите попълнения - Заур Садаев и Габриел Кадиев - са чеченски мюсюлмани. Именно към двамата чеченци бяха насочени обидните транспаранти, които станаха причина за ареста на четиримата фенове.

 

В официалното си изявление полицията съобщава, че ще внедри свои хора в агитката и ще засили присъствието си на мачовете на Бейтар. Целта е да се установи самоличността на феновете-расисти.

 

„Пожарът е нанесъл щети на административния офис на клуба, който е в близост до тренировъчния терен на отбора. Стените на помещението са обгорени, вътре в него всичко е разхвърляно, но за щастие жертви няма",съобщи говорителят на полицията Мики Розенфелд.

 

Още по-ужасното в случая е, че е изгорял част от музея на отбора с архивни снимки и купи. (Виж снимката)

 


„Ще използваме всички законови мерки,за да спрем расизма в клуба,защото това го унищожава. Продължаваме да търсим заподозрени."

 

Кметът на Йерусалим Нир Баркат определи виновниците като „престъпници, а не фенове".

 

Привържениците на Бейтар са известни с непоносимостта си към мюсюлмани и араби. По време на мачовете расистките обиди са насочени точно към тях.

 

Миналата седмица на мача между Бейтар и отбора от град Ум ал-Фахм е имало стотици полицаи. Няма информация за тежки инциденти, 12 от феновете на двата отбора са били изведени от стадиона.

 

Следващата среща на тима от столицата отново е от град с арабско население и се очаква ново засилено полицейско присъствие.