Тонев: Искам отново да заслужа място в националния отбор

снимка: celticfc.net

Мениджърът на Селтик Рони Дейла остана много доволен от дебюта на Александър Тонев с фланелката на шотландския футболен шампион.

Българският национал започна като титуляр при домакинската победа с 2:1 над Абърдийн за първенство вчера в първия си мач за клуба, след като беше привлечен на "Селтик Парк" под наем за един сезон от Астън Вила.

"Уверен съм, че Алекс може да направи разликата в нашия отбор. Той и изключително бърз, а точно от такъв тип футболист имахме нужда. Радвам се, че успяхме да го привлечем. Сега трябва да вкараме в необходимата физическа форма и да му помогнем да се адаптира възможно най-бързо", коментира Дейла.

24-годишният Тонев пристигна в Селтик в средата на август, но не беше на разположение около четири седмици заради травма в областта на аддукторите.

"Вече тренирам нормално от седмица. Чувствам се добре. В момента съм готов да играя около 45 минути, но следващата седмица вече ще мога да издържа и цял мач. Може би още срещу Залцбург в Лига Европа", коментира Тонев.

"Проблемът с аддукторите се появи още преди три месеца, малко преди края на миналия сезон. Това обаче не беше причината да не играя за Астън Вила. Бях готов през повечето време, но не получих шанс за изява. Сега съм здрав и играя. Ще направя всичко възможно, за да помогна на Селтик", каза още той.

Българинът премина на "Вила Парк" от полския Лех Познан срещу 2,5 милиона лири през миналото лято. Интерес към него тогава имаше и Селтик, но той предпочете английската Висша лига, за който избор в момента той съжалява.

"Говорих с Пол Ламбърт (мениджър на Астън Вила) преди да подпиша със Селтик. Искам да разбера намеренията му за моето бъдеще. Щом получих възможност да премина в Селтик като преотстъпен, веднага се възползвах", каза Тонев, цитиран от БТА.

"Винаги съм смятал, че имам необходимите качества, за да играя във Вила, но Ламбърт в нито един момент не ми даде шанс. Затова му казах, че искам да отида в друг клуб, където да играя.

Дали ще се завърна във Вила? Не съм сигурен, че го искам. Чувствам, че сега трябва да се докажа и се надявам с добри игри за Селтик отново да заслужа и място в националния отбор на България. Във Вила почти не играех и беше нормално националния селекционер да загуби вяра в мен. Може би до месец ще бъда в оптимална форма", завърши Александър Тонев.