Най-добрите 11 в Шампионска лига (първи кръг)

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

През тази година Sporta.bg почва нова рубрика, озаглавена "Най-добрите 11 в Шампионска лига", като след всеки кръг някой от нашите анализатори ще представи на читателите 11 футболисти в схема 4-2-3-1 (или по предпочитание на редактора), които най-много са изпъкнали през изминалите мачове.

Дебютът, разбира се, е след изиграването на първите мачове от Шампионска лига, като и българският тим Лудогорец записа своя дебют. Един от играчите на Георги Дерменджиев попада в състава ни, но всичко по реда си.

Вратар - Ясмин Ханданович (Марибор

ФамилияХанданович определено разполагат със страхотни вратари. След като СамирХанданович се превърна един от най-добрите вратари в Серия А, сега и неговият брат блесна, и то на най-високо равнище. Ясмин Ханданович задържа Марибор достатъчно дълго в срещата срещу Спортинг (Лисабон), за да може Зохич да донесе точката на словенския отбор. Ясмин спаси цели 11 удара по посока на своята врата, властваше напълно при центриранията в наказателното поле и е причината "лъвовете" да не почнат с победа в една от най-непредвидимите групи в най-комерсиалния клубен турнир.

4114228

Десен защитник: Жуниор Кайсара (Лудогорец)

Бразилският бранител беше един от най-хвалените футболисти по времe на срещата Ливърпул - Лудогорец, завършила с късметлийски успех за "червените" с 2:1, благодарение на гол от дузпа в края на Джерард. Кайсара беше истинска напаст по дясното крило в нападението на Лудогорец и беше основната причина Морено да не е толкова активен в нападение. Освен че беше изключително полезен напред, Кайсара помагаше дейно в опазването на най-креативния футболист на домакините - Стърлинг, а силните му изяви провалиха дебюта в Шампионска лига на Коутиньо, сменен още в 60'. Иначе Кайсара сбърка само 4 паса, получи и жълт картон рано в двубоя, но, заедно с Марселиньо и Борян, бяха най-добри на терена за българския тим, а и в целия двубой.

4075112

Централен защитник:КристианФугтс (Шалке 04)

След невероятния старт на сезона за Челси и атомното нападение, феновете почнаха да се чудят как може да бъде спрян тима от Лондон. Шалке показа вчера, че това е възможно след 1:1 на "Стамфорд Бридж", а основната заслуга е на немския бранител. Освен че ръководеше защитата на Шалке по отличен начин, той се отчете с 5 шпагата, 3 пресечени паса и изчистване от голлинията. По принцип, поста му е на десен бранител, но снощи в големи периоди беше принуден да играе в наказателното поле, заради което е поставен и като централен защитник в днешната ни класация.

4114233

Централен защитник: Мехди Бенатиа (Байерн Мюнхен)

Защитникът, който струва на Байерн повече от 30 милиона евро, почна да оправдава своите пари, и то още срещу силен тим като Манчестър Сити. Той игра като истински лидер, особено когато схемата на Гуардиола премина от 3-4-3 в 4-3-3. Той изнасяше отлично топката, опази Един Джеко и беше един от най-добрите на терена, завършвайки с 57 точни паса от 61 опита. След като на терена се появи Данте на негово място в последните 5 минути, Сити стигна до най-чистото си положение, когато Агуеро мина зад гърба на бразилския защитник, но не успя да преодолее Нойер.

4114229

Ляв защитник: Бернат (Байерн)

Хеус Навас беше абсолютен статист на "Алианц Арена", а причината е Бернат. Младият бранител пасна отлично отляво до Дейвид Алаба и буквално обезличи испанското крило, койт е сред най-добрите за "гражданите" през настоящия сезон. Левият бранител беше част и от атаката, донесла единственият гол в мача за Байерн, така че заслужено попада сред нашите 11.

4114232

Дефанзивенполузащитник: Лука Модрич (Реал Мадрид)

Последният мохикан в халфовата линия от миналия сезон за Реал Мадрид, след продажбата на ШабиАлонсо и АнхелДи Мария. Модрич беше моторът на "кралския клуб" в средата на терена и блестеше с безупречните си пасове, а асистенцията му за гола на ГаретБейл беше умопомрачителна. Той иззе функциите на АнхелДи Мария и сега изглежда най-добрият халф на "белия балет". Модрич завърши с 88% точни пасове, беше в основата на всички атаки на Реал и определено ще е X-факторът на десеткратните европейски шампиони през този сезон.

4080531

Дефанзивен полузащитник: ЛукасЛейва (Ливърпул)

Единствената резерва, която попада в нашия обзор. Бразилският халф смени Коутиньо и благодарение на него в последния половин час на двубоя срещу Лудогорец играта на мърсисайдци изглеждаше далеч по-опасна. Лейва беше в основата на няколкото добри атаки на "червените", при които Борян трябваше да се намесва решаващо. За по-малко от половин час той завърши с 18 точни паса (от 18 опита) и движеше играта на своите. Ако се опази от контузии, той ще е много ключов играч за Пуул, въпреки че беше пред трансфер през лятото.

4114235

Дясно крило: ГаретБейл (Реал Мадрид)

Уелският футболист почна слабо сезона и беше едва забележим в последните мачове на Реал Мадрид, особено срещу Реал Сосиедад и Атлетико (Мадрид). ГаретБейл обаче се завърна в пълния си блясък срещу Базел, като отбеляза гол и даде асистенция за попадението на КристианоРоналдо. Бившият ас на Тотнъм разпиля защитата на Базел и беше играчът, който всички фенове на тима искат да виждат. Голът му пък беше красота за очите, особено след този пас на Модрич.


Атакуващ халф/плеймейкър: Лионел Меси (Барселона)

Едва ли някой е очаквал да види аржентинският ас в подобна роля за Барселона, но ето че Луис Енрике налага Меси като плеймейкър на тима. От началото на сезона той играе изнесен по-назад от нападателите на тима и, освен че представлява заплаха с невероятните си пробиви, визията му на терена е просто безупречна. Барселона спечели само с 1:0 срещу АПОЕЛ, но не по вина на Меси. Той се отчете с асистенция, даде още 4 ключови паса, направи 10 пробива и беше на много високо равнище срещу кипърския тим. Когато Суарес се завърне на терена, ще видим истинските заложби на Меси като плеймейкър, но засега Ла Пулга се представя на отлично ниво.

4114230

Дясно крило:Жервиньо (Рома)

Националът на Кот д'Ивоар намери своя точен отбор, и това е Рома. Вчера крилото беше безпощаден и беше най-ефективният играч на терена. От два удара той се отчете с два гола, а освен това даде страхотна асистенция на Итурбе за откриващото в мача попадение. Ако успее да задържи постоянство в своята игра (проблем, още от времето му в Арсенал), то Рома става непредсказуем отбор и може да изненада както Сити, така и Байерн.

4114231

Централен нападател: Ясине Брахими (Порто)

Още един играч, който след време вероятно ще донесе много пари на "драконите". Вчера Брахими разпиля защитата на БАТЕ (Борисов) и вкара превъзходен хеттрик за 57 минути, превръщайки се в 4-ия африкански футболист с хеттрик в Шампионска лига (Дрогба, Ето'о и Аягбени). Нападателят на Порто може да играе с глава и еднакво добре с двата крака и ще създаде много проблеми на всяка защита. Първият хеттрик в турнира е на негово име и, логично, той води нападението на нашия отбор от първия кръг в Шампионска лига

Почетно споменаване: Борусия (Дортмунд)

Няма как да подминем невероятният двубой, който "жълто-черните" изиграха срещу Арсенал при победата с 2:0. "Артилеристите" изглеждаха като отбор от Чемпиъншип срещу Борусия, отправиха едва 4 удара и 1 точен срещу 24 удара на своя домакин. Счесни и гредата спасиха лондончани от пълен погром на "Сигнал Идуна Парк", а нито един играч на Клоп не попадна в идеалния ни отбор, защото няма как да бъдат разделени един от друг. Това беше отборна победа, и то в двубоя, който се чакаше с най-голям интерес от неутралния футболен запалянко.