Севиля пак е властелин на Лига Европа, Клоп и Ливърпул се сринаха (ВИДЕО)

снимка: БГНЕС/EPA

За трета поредна година Севиля спечели турнира Лига Европа, след като осъществи впечатляващ обрат през второто полувреме от 0:1 до 3:1 срещу Ливърпул във финала. Юрген Клоп загуби пети пореден дуел за трофей в личната си статистика, а андалусците отново затвърдиха господството си във втория по сила европейски трофей.

Благодарение на тяхната непоклатимост Испания вече е водеща нация по спечелени трофеи от Лига Европа/Купата на УЕФА с 10 трофея, изпреварвайки с един Италия. Това изобщо не изглеждаше като възможен сценарий през първото полувреме на „Санкт Якоб Парк“, защото Даниел Стъридж с прекрасно изпълнение даде аванс на Ливърпул в 37-ата минута.

След почивката обаче всичко се срина за мърсисайдци – само 20 секунди след подновяването на играта Кевин Гамейро се възползва от чудесен рейд и асистенция на Мариано, за да изравни за 1:1.

В 64-ата и 70-ата пък Коке с първите си попадения в турнира осигури превъзходство за Севиля, като първият му гол предизвика редица полемики заради съмнения за засада, а вторият бе плод на страхотен шут и невероятна скоростна акция от страна на андалусците.

Така Севиля постави нов рекорд, ставайки първият отбор с три поредни триумфа в Лига Европа и общо пети – и то в рамките на само 10 години. Тимът на Унай Емери увеличава аванса си на върха във вечната класация по брой трофеи срещу грандове като Ювентус, Интер и Ливърпул, които имат по 3.

Севиля печели отново правото да играе директно в групите на Шампионска лига заради успеха си във втория по сила турнир, както се случи и миналата година. Финалът именно бе шанс за двата тима да заслужат участие в най-силната надпреварата, след като не се вместиха в топ 4 на местните си първенства.

Ливърпул остава не само с горчивината от загубата, но и с разочарованието от отсъжданията на съдията, защото на цели три пъти преди почивката играчи на Севиля играха с ръка в собственото наказателно поле, но не бе отсъдена нито една дузпа.


Liverpool 1-3 Sevilla EUROPA LEAGUE FINAL 18...by football-new

Първият половин час на двубоя бе доста динамичен, като в самото начало предимство имаха испанците, които обсадиха вратата на съперника и рядко му даваха шансове да направи дори два поредни паса.

Въпреки това чисти положения пред Симон Миньоле нямаше, а за сметка на това Ливърпул се окопити в последвалите минути и на два пъти стигна болезнено близо до откриване на резултата.

Също така още преди 25-ата минута англичаните претендираха два пъти за дузпа за игра с ръка на футболист на Севиля в собственото наказателно поле, но сигнал нямаше. В 37-ата минута Ливърпул поведе в резултата след изумителен изстрел от границата на наказателното поле на Даниел Стъридж, който получи топката от Филипе Коутиньо и с външен фалц я прати неспасяемо в далечния ъгъл на вратата - 1:0.

Малко преди края на първата част феновете на Ливърпул вече не знаеха да се смеят ли или да беснеят срещу съдията, който пак не даде дузпа при игра с ръка на защитник на Севиля в наказателното поле за ТРЕТИ път в срещата.

Само 20 секунди след подновяването на играта Севиля възстанови равенството, след като фанстатичен пробив по дясното крило направи Мариано и подаде успоредно на голлинята за непокрития Гамейро, койот от близо нямаше как да сбърка - 1:1.

Севиля продължи да мачка съперника си в следващите минути на втората част и в 60-ата минута Гамейро получи стопроцентов шанс да осъществи пълен обрат, след като бе оставен да стреля сам фронтално срещу вратата от по-малко от пет метра, но нацели тялото на Миньоле и не можа да се разпише.

В 64-ата минута Севиля направи изумителна атака през средата на терена с бързи подавания и изящни финтове - Витоло размени двойни пасове с Евер Банега, а след това промуши топката покрай съперник, за да стане тя удобна за шут пред границата на наказателното поле. Коке връхлетя върху нея и с безпощаден изстрел я заби неспасяемо в долния ляв ъгъл на Миньоле - 1:2.

В 70-ата минута отново Коке бе на правилното място в наказателното поле, за да може с диагонален изстрел отдясно да се възползва от временното объркване в защитата на Ливърпул. Двама бранители не можаха да изчистят адекватно и по този начин Коке получи шанс да избяга от засадата, за да прониже Миньоле отново - 1:3.

До края на срещата Ливърпул направи твърде неубедителни опити да стигне до гол и логично преклони глава, а Севиля се поздрави с успеха.