Дяков за обвиненията в расизъм: Не съм наричал никого "мангал"

галерия:

Тази сутрин спортните сайтове гръмнаха с новината, че капитанът на Лудогорец Светослав Дяков е расист. В интервю пред българска медия играчът на Оборище Панагюрище Ели Маркес разкри, че националът го е обиждал на расова основа. Според бившия играч на ЦСКА, Дяков е използвал думи като "маймуна" и "мангал". 

Капитанът на Лудогорец обаче бързо реагира и отрече тези твърдения чрез лично изявление пред официалния сайт на клуба.

Ето изявлението на Дяков:

Уважаеми привърженици на футбола, уважаеми журналисти,

Тази сутрин с изумление научих, че съм главен герой в един изкуствено създаден скандал, в който освен моето име се споменава и това на уважаван колега. Изключително съм разочарован, че този изфабрикуван скандал бе тиражиран, без да ми бъде дадено правото на отговор, въпреки че винаги съм бил коректен към медиите и никога не съм отказвал интервюта и коментари в качеството ми на капитан на националния отбор и Лудогорец. Силно съм притеснен, че моята личност се използва, за да бъде опетнено името на шесткратния шампион, чиято капитанска лента нося с гордост. Държа да подчертая, че никога не съм делил хората по цвета на тяхната кожа. Градя отношенията си с колегите според техните качества и характер, а не според тяхната националност.

Конкретно за мача срещу Оборище мога да кажа, че мина в коректен тон, както от страна на противника, така и от страна на нашия отбор. Имаше 3-4 спречквания, които са напълно нормални за всяка среща. В една от тях въпросният футболист започна да ме обижда и псува пръв, а сега се изкарва безобидна жертва. Разменихме си реплики и нецензурни думи, но никога не съм го обиждал на расистка основа. Обвиненията срещу мен в расизъм звучат нелепо. Аз съм капитан на отбор, който е изграден основно от чужденци, част от които сънародници на Ели Маркес. Колегите ме познават. Имал съм конфликти на терена, но не съм си позволявал и няма да си позволя да обиждам колеги на расова основа.

За мен е чест да играя за втория отбор на Лудогорец, защото се надявам, че с моето присъствие и поведение помагам в израстването на младите футболисти, които се школуват там.

В заключение бих казал, че всичко това ми прилича на целенасочена атака с неясна цел. Но тя няма да ме разколебае мен и Лудогорец.