Шанс за новия ЦСКА да играе в евротурнирите, но не и да рита на Армията

Днешната пресконференция, която даде изпълнителният директор на БФС Борислав Попов разбуни духовете в родния футбол. Sporta.bg вече ви извести за най-важната част от нея.

Сега ви предлагаме и останалото, което Попов говори. А то беше много интересно и покзателно за това, че тепърва скандалите около ЦСКА ще се вихрят.

Ето какво разкри Борислав Попов на брифинга:

"Името ЦСКА е уникално, до този момент само един клуб се беше казвал по този начин. Родителите определят името, после от човека зависи дали ще го смени. ПФК ЦСКА София е заявил Националния стадион "Васил Левски" за домакинските си мачове в Първа професионална лига. Ще трябва да помислят и за нова емблема, понеже старата е на ПФК ЦСКА АД."

„Ако по някаква причина не може да ползва Васил Левски, дружеството може да заяви друг стадион, лицензиран, но трябва да е в София. „Българска армия" в момента мисля, че има договор с ПФК ЦСКА АД, което в производство по несъстоятелност“.

"Реално е възможно два клуба да се казват ЦСКА. Само за справка - в българския футбол има 32 отбора, които се казват Ботев. Това са 5 процента от всички клубове. Има 15, които носят Локомотив в името си, а Левски - 24. За съжаление футболните ръководители избират имена, които са масово срещани и не можем да ги спрем. Дали текстът от Лицензионната наредба е бил променен? Не, няма промяна при него. Единствено за по-голямо удобство е копиран в Наредбата за първенствата, която се разпространява по-масово."

"Юношеският тим на Литекс до 19 години е добил право на участие в Младежката шампионската лига. Утре ще изпратим писмо до УЕФА, в което да ги уведомим за смяната на клубното наименование. После те трябва да се произнесат. Това ще е големият тест дали ЦСКА София ще има правото да участва в евротурнирите."

"Към момента са внесени два оздравителни плана за ПФК ЦСКА АД. Съдът трябва да ги разгледа в следващия месец. Той не се интересува от цифри и конкретика, а следи дали те отговарят на законовите белези. След това ще бъде насрочено общо събрание на кредиторите, където те ще са разпределени по класове. Те гласуват кой план да се следва и така. Министърът на финансите се явява кредитор от трети клас. Ако той подпише и одобри оздравителен план, БФС няма да оспорва."