Фенове на ЦСКА с отворено писмо до премиера: Ще има социално напрежение, ако ЦСКА не бъде пуснат в елита! КОЙ го желае?

снимка: БГНЕС

Множество фенове на ЦСКА написаха и се подписаха под отворено писмо до премиера Бойко Борисов, спортния министър Красен Кралев, Боби Михайлов и др. В него те излагат своята позиция за случващото се в "армейския" клуб и задават въпроси към министър-председателя, на когото благодарят за помощта към ЦСКА. В писмото се загатва за възможни ексцесии и социално напрежение в страната, при положение, че ЦСКА не бъде допуснат до елита.

Ето написаното без редакторска намеса:

ОТВОРЕНО ПИСМО

от привържениците и спортистите на ЦСКА ДО:

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ: Г-Н КРАСЕН КРАЛЕВ МИНИСТЪР МИНИСТЕРСТВОТО НА МЛАДЕЖТА И СПОРТА КОПИЕ: Г-Н БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ ПРЕЗИДЕНТ НА БФС

КОПИЕ: Г-Н СОТИР ЦАЦАРОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ: ВСИЧКИ НАЦИОНАЛНО ОТГОВОРНИ МЕДИИ

КОПИЕ: Г-Н ГРИША ГАНЧЕВ СОБСТВЕНИК НА ФК ЦСКА-СОФИЯ КОПИЕ:

Г-Н ВАСИЛ БОЖКОВ СОБСТВЕНИК НА НОВЕ ХОЛДИНГ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Отново се обръщаме към Вас от името на привържениците и спортистите на ЦСКА в страната и зад граница. Безгранично оценяваме позицията, която приехте и проявеното разбиране към проблемите и болките на нашия клуб. В същото време споделяме тревогата си от продължаващото безвремие и протакане по повод съдбата на 31-кратните шампиони на България. В един момент се появи светлина в тунела след като бе оповестено, че новото дружество ФК ЦСКА-София ще получи място в реформираната елитна дивизия. Мина време, но към днешна дата няма нищо официално. Ето защо мнозина в червената общност започват да се питат дали не става дума за заблуждаваща маневра, какъвто опит вече имаме. Тоест – премиерът дава зелена светлина за връщането на ЦСКА там, където му е мястото, но други пречат за възстановяване на справедливостта. А времето минава, новият сезон чука на вратата и току-виж се оказало, че „нормативни“ и „процедурни“ казуси пречат на армейците. Питаме се – какво следва при подобен развой?

Наред с тези тревоги искаме да се спрем и на един изкуствено раздуван „номер“ от среди и медии, враждебни на ЦСКА. Става дума за така нареченото „оздравяване“. Всички знаем, че то е невъзможно.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, С настоящето заявяваме, че огромната червена общност твърдо застава зад процесът на възраждане и рестарт започнати преди година. Тогава г-н Гриша Ганчев се зае със съдбата на ЦСКА, отбор вдъхващ все още респект на целия континент. За по-малко от 12 месеца този човек направи отбор, консолидира публиката и съхрани историята и традицията. И между другото – спечели купата от ... „В“ група по време на най-посетения вътрешен мач през новия век! Пред 35 000 зрители срещу в агонизиращата без ЦСКА „А“ група, със средно по 300 човека на мач.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕМИЕР, задавате ли си следните въпроси? Защото ние си ги задаваме. КОЙ продължава да иска слаб футбол в България? КОЙ продължава да работи срещу националните интереси? КОЙ изолира най-големите имена в Българския футбол и в други спортове?

Освен това ФК ЦСКА-София, под ръководството на г-н Гриша Ганчев, г-н Христо Стоичков и г-н Юлиян Инджов започна конкретни действия за подобрения на стадион „Българска армия“ и на базата в Панчарево, което не бе правено от две десетилетия насам. Да не говорим за професионалната структура, организация, селекция и т.н. Припомняме всички тези добре известни обстоятелства, за да заявим убеждението си, че ЦСКА си има лидер, патрон и меценат и по тази причина няма потребност от никакви „оздравители“ със съмнителни намерения. Оздравяването започна преди година и донесе най-сладката купа в Музея на славата в Борисовата градина. По своята морална стойност това отличие се нарежда до победите над „Ливърпул“, „Нотингам“, „Аякс“, „Ювентус“, „Байерн“…, защото бе спечелено изцяло с български футболисти и без допуснат гол срещу съперници от „елита“. Ето защо ние, огромната червена общност, заявяваме пред държавните институции, спортните организации, медиите и цялото общество, че твърдо поддържаме усилията на г-н Гриша Ганчев за съхраняване и възраждане на великия армейски клуб. А по този път не ни трябват никакви чужди „оздравители“, особено такива, които са останали в паметта на червената общност със съмнителните си комбинации на гърба на тризвездните шампиони. Мъдрите хора са казали, че историята се повтаря само като фарс и ето защо ние не искаме отново да преживяваме кошмарите от периода 2000- 2006, когато ЦСКА бе превърнат в заложник на задкулисни интереси, схеми и комбинации. Това се отнася и за другите клубове. Крайният резултат е унищожаването на националния отбор на България.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ, Ние вярваме, че както Вие, така и отговорните хора и институции в нашата страна ще ни разберат, защото ние като граждани, данъкоплатци и избиратели настояваме за равнопоставеност. Това трябва да се случи най-сетне след толкова години на двойни стандарти, държавна помощ за едни и несправедливост за други. Отново потвърждаваме изразената вече позиция, че нарушенията в източеното АД имат съвсем конкретна персонализация, несъвместима със социалния феномен ЦСКА, символизиращ Българската армия. А топката е в полето на Темида. И тук е мястото да кажем, че точно тези персони са най-активните „оздравители“. Настояваме за подкрепа за връщането на ЦСКА там, където му е мястото, както и Вие заявихте, а не „нормативни“ и „процедурни“ казуси да позволят появата на евентуален „втори синод“, който ще предизвика сериозна ескалация на социалното напрежение. А кой би имал полза от подобен сценарий в актуалната тежка конюнктура за България и Европа?

Зад писмото застават привържениците на ЦСКА, желаещи най-доброто на клуба си. 25.06.2016 г.