Левски търси подходящ нападател, но играе по-добре без такъв

Удивително - „Левски” е по-ефективен без централен нападател. Изпъкна и във Варна при 2:0 над „Черно море” в събота, когато се наложи крилото Франсис Нар да е на върха на атаката.

Клубът, влюбен в деветките, напразно търси подходяща от 4 години и половина - от раздялата с Гара Дембеле. И все уж намира, а... все няма.

През лятото „Левски” взе трима нападатели и всички вече ги изгони. После дойде и французинът Санти Нгом, изхвърлен още преди да играе мач.

Сега привлякоха още двама нападатели и половина. Половината не е Джейк, а Джъстин. Сиреч - контузеният сега Менголо, който по принцип играе вдясно, но има потенциал за деветка.

Ситуацията през февруари обаче парадоксално напомня началото на сезона. Тогава крилото Денис Махмудов играеше деветка по неволя, защото Атанас Курдов имаше проблем за картотека, а Умар Диаби чакаше жълтата си карта. Сега се чакаше жълтата карта на Тунде Адениджи, а Венцислав Христов бе резерва във Варна.

„Левски” започна сезона с 4 мача без централен нападател. С тежки гостувания на „Ботев” (1:1), „Лудогорец” (0:2) и „Черно море” (1:0) плюс достойно, макар и сега заличено от класирането 2:2 с „Литекс” на „Герена”.

Като се добави и актуалното 2:0 на трудния терен във Варна, излиза - никак не е зле. Общо 5 мача без деветка, 6 гола, 2 победи, 2 равенства,1 загуба. И то - при 4 двубоя на чужд терен срещу нелеки съперници.

В останалите 16 шампионатни мача, в които играха с деветки, „сините” отбелязаха 16 пъти, като се брои 2:1 с „Литекс” навън, но не и прекратеното дерби с „оранжевите”. А в центъра на атаката се изредиха Диаби, Курдов, Линел Китамбала и Венцислав Христов.

Но се оказва, че с крилата Махмудов преди и Нар сега върви повече - 1,2 гола средно на двубой при коефициент 1 с централен нападател. И то - въпреки че в петте мача без деветка за „Левски” нямаше леко, тимът не срещна аутсайдери за разлика от останалите 16 дуела.

Без централен нападател отборът на Стойчо Стоев има като гост 2 победи, 1 реми и 1 загуба при голова разлика 4-3. С деветка балансът навън е 3-1-4 и 6-6, следователно – по-малко голове средно на мач, по-малко точки средно на мач...

А всички по традиция казваме, че „Левски” без деветка не е „Левски”. Но зависи от деветките, нали? Докато на „Герена” напоследък се събират такива, че изглежда е по-добре без тях - да не пречат, да не се превръщат в „червен картон” за „сините” от първата минута.

За трагикомичен завършек върви да се отбележи и друго. Деветките и крилата, които играха на върха на атаката през сезона, вкараха само веднъж в общо 21 мача в „А” група! Голът е на Диаби за 1:0 със ”Славия” през септември. Какво ли ще е, ако новакът Адениджи се окаже от класа?...

Забележка: Заличените два мача на „Левски” с „Литекс” са включени в текста с оглед пълнотата на статистическия анализ. А и е възможно Спортният арбитражен съд в Лозана да върне старото класиране. Прекратеното дерби с „Литекс” не е отчетено, защото не завърши, а и не влияе ключово на баланса – резултатът на терена бе 0:1.

“Сините“ раздават 65 000 книжки

„Синият“ футболен клуб ще раздаде безплатно 65 000 книжки за Васил Левски.

„Идеята е да се подарят на всички първокласници и това да се прави през годините напред чрез Министерството на образованието“, заяви членът на управителния съвет на „Герена“ Николай Илиев. Инициативата е част от благотворителната акция „Левски“ в училище“.

В клуба пристигна жълтата карта на Бабатунде Адениджи от бившия му клуб „Съншайн Старс“. Така няма пречка новият централен нападател да дебютира за „Левски“ днес срещу „Монтана“ на „Аспарухов“. Нигериецът има шанс за титуляр.

"Труд"