Карък или некадърник е този футболист

снимка: БГНЕС/EPA

Късметът е от голямо значение във футбола. Понякога той стои в основата на спечелените мачове и дори на оставането в по-горна дивизия. Само че точно този бонус от съдбата е непознат за един футболист.

Представяме ви Себастиен Басонг - играчът изпадал шест пъти в по-долни дивизии само за десет години.

Роденият във Франция камерунски национал тази година носеше фланелката на английския Норич. От следващата година обаче тимът ще играе във второно ниво на английския футбол - Чемпиъншип.

Чувството да изпаднеш от силно първенство не е ново за Басонг. Каръкът му започва през 2006 г., когато заедно със съотборниците си от френския Мец, той не успява да помогне на тима да се задържи в елита. Клубът от Североизточна Франция успява да се завърне в Лига 1, само за да изпадне отново през 2008 г. и отново с Басонг в състава.

В опит да пребори лошия късмет, защитникът преминава в английската Висша лига и облича екипа на Нюкасъл. Още в първия му сезон на Острова през 2009 г. обаче съдбата се повтаря - изпадане в Чемпиъншип.

През 2012 г., като футболист на Уулвърхемптън отново преживява разочарованието да се раздели с елита на английския футбол.

2014 е годината, в която изпада  от Висшата лига с екипа на Норич за първи път, а през настоящия сезон сценарият се повтори.

Постижението на Басонг е наистина впечатляващо, по бъдещите му клубове със сигурност ще имат едно на ум.

Източник: bTV