Магията на 20-ата Купа: Горчивата чаша за ЦСКА се оказа пълна с истинско вино

галерия:

снимка: БГНЕС

Опияняваща магия. Надежда, мечта и потискаща на моменти несигурност. Идея, плам, кръв и пот, борба, воля, колектив и себераздаване. Както и най-титулуваният отбор, рекордьор и вдъхновител дори от унизителното дъно, запратен там не заради резултат на терена, а заради престъпното безхаберие на ръководството.

Това е ЦСКА сега. За утре не се знае съвсем, но за момент на 24 май вечерта това не бе проблем, въпреки че сигурността бе отстъпила отново място предимно на надеждата, както, всъщност, бе и през целия сезон до момента.

4156731

Всички цесекари знаят, всички фенове на футбола знаят, че планираното унищожение на клуба не само не се реализира, въпреки гаврата с аматьорския статут на 31-кратните шампиони, а напротив.

Купата говори красноречиво, а празният лист на Христо Янев в началото на сезона се изпълни с български момчета, които може да не са си заслужили статут на легенди, но никога няма да бъдат забравени.

Янев също няма да бъде забравен, защото не само с привлекателния си футбол, той с поведението си в мачовете за купата (най-вече срещу елитните Берое и Монтана) се доказа като млад и обещаващ пълководец.

4156707

От първия период на Любослав Пенев насам ЦСКА не е имал състав, изграден изцяло от българи, а това винаги се харесва, и то не само на симпатизантите на „армейците“. Неподправената радост на „червените“ след последния съдийски сигнал също няма да бъде забравена – огънят в очите на Янев и всички футболисти, които с триумфа си заслужиха и едно огромно облекчение.

Станислав Маламов не е суперзвезда, но във важните моменти срещу Берое и Монтана демонстрира впечатляваща класа, Костадин Хазуров и Преслав Йорданов вкараха общо 68 гола – вярно, срещу аматьори, но едва ли някой няма да помни фантастичния гол на Преслав на реванша срещу Берое.

4156730

Това бе само един от многото мигове на магия, подкрепени по изумителен начин от невероятната публика. ЦСКА счупи рекордите по посещаемост, а хореографиите на Сектор „Г“ заслужено впечатлиха и целия футболен свят.

Гриша Ганчев може да не е харесван от всички и може и да не е „човекът за ЦСКА“ според всички, но е неоспорим факт, че той беше диригентът и със своя авторитет успя да сглоби един състав, който да спечели Купата.

4156729

Неоспорим е и фактът, че след награждаването играчите и треньора благодариха именно на него. Ганчев може да няма ореол над главата си, но е способен да направи от ЦСКА страшилище или поне един адекватен конкурент на Лудогорец.

Защото се видя колко адекватни са Левски на Стойчо Стоев – в сезон без ЦСКА и Локомотив (София), а в последствие и без Литекс, „сините“ поднесоха поредното разочарование на привържениците си. А Купата е при ЦСКА, да, третодивизионен ЦСКА, но с трофей, а и най-вероятно 'елитен' от следващия сезон.

4156737

Триумф за историята е голямо футболно клише, а и лишено от съдържание. Триумфът на ЦСКА е за „сега“, за всеки настоящ момент, но е и триумф на надеждата.

Когато ЦСКА елиминира Нефтохимик на 1/16-финалите за Купата Пламен Марков в интервю за Sporta.bg заяви, че всички в клуба са наясно със съдбата си и са готови „да си изпият горчивата чаша“.

4156735

Това също е факт – този сезон всички, които обичаха ЦСКА, изпиха горчивата чаша. Но след последния съдийски сигнал на 24 май на Националния стадион се оказа, че горчивата чаша е пълна с вино, а както знаем, истинското вино е горчиво.

Накрая малко рекорди и цифри за сезона на "армейците":

4156733

За 41 мача досега ЦСКА записа само едно равенство – 2:2 със Сливнишки герой, като напълно заслужи прозвището „непобедим“, както се пее в една от популярните фенски песни.

ЦСКА е едва деветият случай в Европа, в който аматьорски тим печели Купата на страната, но единствено ЦСКА го е правил без да допусне поражение, а и единствено ЦСКА го прави в първия си сезон при аматьорите.

4156734

Специално за Купата „червените“ записаха 10 победи в 10 мача и голова разлика 34:2, като в петте си мача срещу съперници от по-горно ниво допуснаха само едно попадение – от Нефтохимик за крайното 3:1 в 1/16-финалите. В Югозападната В група головата разлика е 141:9, което означава, че общо през сезона "армейците" са реализирали 174 попадения и са допуснали едва 11 - нападателите Преслав Йорданов и Костадин Хазуров са отговорни за внушителните 68 гола.