Гриша Ганчев: Както е тръгнало, футболът ни ще стигне мизерията на хокея

снимка: БГНЕС

Създателят на Литекс Гриша Ганчев изрази тревогата си за бъдещето на българския футбол, ако Изпълнителният комитет на БФС реши да извади Литекс от А група и така служебно да лиши родния елит от още един от традиционните му участници – след ЦСКА и Локомотив (София).

„ Както е тръгнало най-важният спорт ще повтори мизерията на хокея на лед у нас, който с мъка събира четири-пет отбора за участие в „първенството“… Мисля, че премиерът на страната е разпоредил на спортния министър Красен Кралев да се вземат спешни мерки. Вероятно предстоят кардинални промени, надявам се за добро. Да не забравяме все пак, че БФС е самостоятелна организация, а не държавна структура”, каза Ганчев пред livesport.bg

Той сподели, че случаят между Литекс и този на ЦСКА не са еднакви, но имат общо, защото по този начин се пропъждат спонсори, които помагат на клубовете. Ганчев заяви по повод съдбата на ЦСКА, че няма нищо ново за казване и че вече е разкрил плановете си за „ червените“ на срещата с феновете по-рано през миналата година.

„ЦСКА върви по своя път. Осигурена е суперподготовка, организацията е на високо ниво, няма забавени плащания. Служителите в клуба си получават заплатите. Треньорите освободиха футболистите, които по тяхна преценка се оказаха ненужни и поискаха двама нови. Единият е налице, за другия се работи“, обясни той.

„- Благодаря на хората, които истински страдат и милеят за ЦСКА. Тяхната подкрепа наистина е безценна. ЦСКА е отворен проект и всеки потенциален инвеститор има място в клуба редом с мен и г-н Инджов. Вратите са широко отворени. В същото време не обръщам внимание на някои писания и внушения на Той, защото са несериозни…

Българският футбол отива към небитието (без ЦСКА, Локо (Сф) и Литекс). Футболът е игра за публиката, а как хората ще се върнат по стадионите без мачове и по-специално без „вечното дерби“? Половината България е червена, а другата половина е синя. Двубоят между Ловеч и Разград е дерби на Северна България, „Ботев“ (Пд) срещу „Локо“ (Пд) – на Южна, а ЦСКА – „Левски“ фокусира вниманието на цялата страна. Това е положението…“, завърши Ганчев.