ЦСКА продължава да мечтае, лети към 1/2-финал за Купата (ВИДЕО)

снимка: БТА

ЦСКА продължава да мечтае за триумф в турнира за Купата на България, след като продължава победния си ход през този сезон и записа 23-та поредна победа. „Червените“ сразиха с 3:0 на своя стадион „Българска армия“ четвъртия в Б група Созопол, благодарение на два красиви гола на Преслав Йорданов и едно попадение на Момчил Цветанов.

Созопол бе най-сериозният съперник, който се бе изправял срещу ЦСКА, като това си пролича на терена, но след почивката домакините наложиха превъзходство и стигнаха до заслужената победа.

Страхотен пас на Самир Аясс към Йорданов в 79-ата минута бе завършен с точен удар от нападателя, който шест минути по-късно засече с глава центриране на Борис Галчев от корнер за 2:0.

В 95-ата Момчил Цветанов се откъсна зад защитата на гостите и с премерен шут от границата на пеналтерията оформи крайното 3:0.

ЦСКА е последният полуфиналист за Купата, като единствен стигна до предпоследната фаза в рамките на редовното време. Литекс елиминира Левски с 3:0 след продължения, а вчера Монтана и Берое отстраниха след изпълнение на дузпи съответно Локомотив (Горна Оряховица) и миналогодишния носител на трофея Черно море.

Жребият за полуфиналите ще се тегли във вторник, 15 декември.

Първото опасно положение бе създадено от домакините след центриране от пряк свободен удар на Борис Галчев, което бе засечено с глава от Николай Цветков, но вратарят на Созопол Свилен Нотев се намеси убедително и спаси пред голлинията.

Към 5-6-ата минута сектор Г се понапълни и феновете започнаха активно да подкрепят любимците си, докато в отделението за гости нямаше нито един привърженик на Созопол. В 10-ата минута Йордан Йорданов с нов опасен изстрел с глава застраши вратата на гостите и може би дори от по-добра ситуация можеше да открие резултата, но не успя да се разпише след добро центриране на Момчил Цветанов.

В 18-ата минута ЦСКА се задържа пред наказателното поле на гостите и създаде напрежение, с което защитниците на Созопол се справиха. Малко по-късно след подаване от корнер Преслав Йорданов бе оставен сам на дузпата, но волето му не се получи. В първата половина на полувремето Йордан Йорданов се отличи като най-често отправящ удари, но не можа да притесни достатъчно стража на Созопол и със следващите си два опита. 

Настъпиха 10-ина минути, в които гостите предимно накъсваха играта и почти не се стремяха да играят с топката, но пресираха отлично противника и предизвикваха грешни пасове. Борис Галчев не успяваше да дирижира изнасянето на топката по най-добрия начин и ЦСКА определено страдаше от това.

В 37-ата минута Преслав Йорданов бе задържан агресивно за фланелката и повален в наказателното поле, но сигнал за дузпа не последва, а диагоналният шут на Николай Цветков мина на сантиметри покрай сглобката на гредите.

До края на полувремето играта продължи да се накъсва, като Михаил Георгиев от Созопол успя да изнерви Момчил Цветанов и двамата размениха реплики, придружени с неприлични жестове от играча на гостите. Така въпреки силното начало ЦСКА не стигна до гол, а последните 20-ина минути не предложиха нищо, освен нерви и нарушения - 0:0 на почивката.

В 46-ата минута ЦСКА организира една от най-добрите си атаки, след като този път успешно изнесе топката през центъра, а Борис Галчев елиминира трима съперници, преди да центрира отлично в наказателното поле отдясно. Преслав Йорданов с глава прати кълбото в обратния ъгъл, но топката срещна гредата!

В 50-ата минута Галчев от пряк свободен удар на около 25 метра от голлинията стреля право в ръцете на вратаря, с което ЦСКА пропиля още една изгодна възможност. В 52-ата минута последователно удари на Божидар Чорбаджийск и Момчил Цветанов бяха блокирани от купа играчи на Созопол пред голлинията.

В 58-ата минута Васил Калоянов с хубав шут от фаул за първи път провокира отлична намеса от страна на Анатоли Господинов, а съдията спести втори жълт картон за Михаил Георгиев, който не само спря контраатаката с нарушение срещу Галчев, но го направи и с грубо влизане отзад.

Няколко от следващите решния на рефера Георги Игнатов продължиха да изнервят феновете, играчите и треньорския щаб на ЦСКА, което леко се отрази на поведението им на терена, защото в 70-ата минута Васил Калоянов стреля опасно с глава, но над вратата. В тези минути Созопол показа, че може да играе футбол и направи нелоши опити за контраатака и нов опасен удар покрай гредата.

В 79-ата минута дългото чакане за гол на ЦСКА най-накрая свърши с чудсно попадение на Преслав Йорданов. Самир Аясс демонстрира техника между двама футболисти в средата на терена и пусна великолепен пас в коридор в наказателното поле за Йорданов, който си пое топката и с премерен изстрел по диагонала откри резултата - 1:0.

В 85-ата минута центриране от корнер на Борис Галчев бе засечено с глава в мрежата от Преслав Йорданов за 2:0, въпреки че нападателят бе задържан от защитник зад гърба си.

В 95-ата минута Момчил Цветанов открадна топката от обърканите бранители на Созопол и се откъсна сам срещу вратаря, след което с безпощаден удар от дъгата на наказателното поле оформи крайния резултат - 3:0 за ЦСКА.