≈ксклузивно интервю на ѕламен ћарков за Sporta.bg: ѕо кой път потегл€ ÷— ј?

÷ели 40 минути спортни€т директор на "червените" об€сни всичко по-интересно около моментното състо€ние на ÷— ј и за бъдещето

ƒобави в Svejo
≈ксклузивно интервю на ѕламен ћарков за Sporta.bg: ѕо кой път потегл€ ÷— ј?
»зточник: Ѕ√Ќ≈—

—портни€т директор на ÷— ј ѕламен ћарков говори ексклузивно за Sporta.bg по всички най-наболели и най-интересни въпроси около сегашната ситуаци€ в клуба и вариантите за неговото бъдеще.

ћарков не пропусна да отбележи, че развитието на ÷— ј е т€сно свързано с не толкова помощта на Ѕ‘—, колкото с елементарна подкрепа от страна на —ъюза. “ой изброи двете нови клаузи „анти-÷— ј“ от това л€то в родни€ футболен правилник, даде мнението си за това кой от вариантите за бъдещето е най-адекватен, говори и за отношението и рол€та на ветераните в този важен момент.

¬ижте как ѕламен ћарков отговори на въпросите на Sporta.bg в 40-минутното интервю:

- «абел€зах, че отвън отделихте доста време на децата от набор 1999/00 - веро€тно треньорската професи€ пон€кога ¬и липсва? „есто ли говорите толкова дълго с т€х?

- јз не мисл€, че с т€х тр€бва да се говори често. ¬ъпросът беше свързан с поведението на н€кои играчите от този отбор, което не би тр€бвало да се случва и да продължава. —тава въпрос за отношени€та между т€х, тр€бва от време на време да се прав€т корекции.

- ¬ качеството си на директор от н€колко месеца, как см€тате, че тр€бва да приемат феновете за вече назначени€ посто€нен синдик на ѕ‘  ÷— ј јƒ? “ова добра новина ли е, защото има веро€тност той да не успее да си свърши работата до 31 март, до когато тр€бва да се кандидатства за професионален лиценз.

- —индикът все още не е встъпил в длъжност, защото тр€бва да се запознае с делото и чак тогава да даде окончателно становище дали ще приеме или не. ўо се отнас€ от феновете, не мога да кажа как тр€бва да действат, защото това е въпрос на техни вътрешни усещане и интуици€ и, в крайна сметка, на собствените им мисли. ”беден съм, че играта е създадена за феновете и е нормално те да подкреп€т и критикуват. ÷— ј тр€бва да го има най-вече заради тези фенове. ÷— ј ще има н€колко варианта за това как да съществува, а пък съответно феновете прецен€ват кои варианти са удачни и кои – не чак толкова, като с това и да израз€ват позици€та си.

4144066

- ¬ие б€хте част от един по-мащабен протест на феновете пред Ќародното събрание след отменени€ мач с ¬итоша. “ази ¬аша близост с феновете, или поне с онези, които б€ха на протеста, помага ли ви да разбирате техните настроени€ и нагласи?

- Ќ€ма никаква причина ние като ръководство да се дистанцираме от феновете. —читам, че те са най-силни€т ни играч, и то не го показват само тази година. » предишни години са доказвали, че обичат отбора, че го подкреп€т, че те са хората, които са най-т€сно свързани с развитието на клуба. Ќ€ма причини да има негативни отношени€ между ръководство и феновете, които са свободни са сподел€т възгледите си за бъдещето на отбора.

Ќо тези фенове, които не приемат предложението на собствениците за развитието на отбора, тр€бва да дадат алтернативи. «ащото, в противен случай, какво се получава – ние не сме съгласни с предложението, но и ние не знаем какво да направим, за да помогнем на ÷— ј да добие в развитието си н€какво по-добро ниво.

4147450

- ¬ този ред на мисли, това кара ли ¬и да см€тате, че има н€какво разделение между феновете?

- Ќ€ма как всички хора, макар и обединени от иде€та на ÷— ј, да имат една и съща визи€. ≈дна част от тези фенове, по обективни причини, не са запознати с обстановката около клуба и веро€тно по тази причина действат по този начин. ј и знаете колко много фенски фракции има, което не е лошо, но от една страна допускам, че н€кои фенове тенденциозно са манипулирани с оглед защитаване на определени интереси. Ќе мисл€, че има какво да се дели – има един клуб, той се казва ÷— ј и н€ма как да го разделим на парчета. ћоже да му осигурим бъдеще, или той да бъде тотално унищожен, но н€ма как да бъде разделен. ÷— ј не е баница да го раздел€ме, да има по едно парче за всички фракции.

- —поменахте за външни интереси, това ли са змиите, които таралежите са дошли да изгон€т от „јрми€та“, каквато метафора направи √риша √анчев на срещата с феновете?

4148736

- јз мисл€, че ÷— ј има не малко и вътрешни проблеми, които в н€кои моменти се €в€ват и по-тежки за решаване. Ќо то заради това, че ÷— ј наистина има една много силна и сериозна истори€ като най-титулувани€т клуб в Ѕългари€ и най-силно и значимо присъствие в евротурнирите, с много футболни звезди, които са познати и взимат отношение по проблемите. јко ви прави впечатление, ще спомена, че въпреки моментни€ аматьорски статут на клуба, медиите обръщат най-много внимание на ÷— ј именно поради тези причини, за които споменах.

÷— ј винаги е била една много сериозна хапка, феномен с изключително високо обществено значение за хората. ÷— ј има много знакови имена, мисл€, най-много от всички клубове. Ќе само като бивш отбор, но и като индивидуалности.

- —поменахте за тези знакови фигури.  ак бихте коментирали променливото поведение на едни определени ветерани, които първо с деклараци€ об€виха, че искат оздрав€ване на старото дружество ѕ‘  ÷— ј, а след среща с √риша √анчев, коренно промениха позици€та си.

4053387

- јз също съм част от ветераните на този клуб, считам се за такъв. Ќо сега съм част от управлението на клуба, а ветераните, сред които се вписвам и аз, имаме само подкреп€ща рол€ в клуба. Ќие знаем за лошото менажиране на клуба през годините, за слабите ръководства, които докараха клуба до това състо€ние. ƒържавата също има вина, защото е позволила това да се случи и не е взела мерки. ѕак казвам, основната вина е на ръководствата и на собствениците. ¬ случа€, държавата е Ќјѕ, защото не си е потърсила дълговете през годините.

«ащо преди години, когато задължени€та са били 4 милиона, не е направен този запор и да се спре по-нататъшното разграбване на ÷— ј и унищожение на ÷— ј? ¬ този ред на мисли, ветераните са важни със своите знакови имена и лица да изказват сво€та подкрепа към клуба. Ќо ветераните друга функци€ н€мат. ≈стествено, те са уважавани личности с оглед на заслугите си. Ќо не са ветераните тези хора, които могат да финансират клуба и да определ€т бъдещото му развитие – това могат да определ€т само хората, които са собственици и които плащат. ≈стествено и е нормално ветераните да имат позици€, не искам да кажа, че тр€бва да бъдат хора, за които н€ма трибуна. Ќо на ветераните през последните н€колко години не им се чуваше гласа, по необ€сними за мен причини. —ега е хубаво, че има такова желание за обединение, за показване на съпричастност към проблемите и към развитието на клуба, така е редно да бъде.

4118046

- ƒоколко полезни са обаче изказвани€ като това на ѕетър ∆еков, който вчера об€ви, че ¬асил Ѕожков бил готов да извади 30 милиона и да спаси ÷— ј? » то при положение, че като че ли ц€лата „червена общност“ е обединена в подкрепата си за √риша √анчев. Ќе изглежда ли като провокаци€?

-  акъв е проблемът, ако н€кой желае да инвестира пари в ÷— ј, да го направи и сега. Ќе виждам проблем. ƒоколкото съм запознат, в началото на този сезон е имало разговори между Ѕожков и √анчев за съвместно управление – подробности не мога да ви кажа, защото не съм запознат с детайли. Ѕило е въпрос на договорка между двама бизнесмени.

- √-н Ѕожков, ако е искал да го направи, е щ€л още тогава да го направи. ј не сега да се създава н€какво напрежение...

ћисл€, че такива изказвани€ не помагат на ÷— ј, а пречат. “акива из€влени€ разколебават „червената“ общност.

- » то най-вече тези, за които казахте, че не след€т толкова отблизо ситуаци€та и не са запознати с детайли.

4149915

- ƒа. Ќо всеки един от ветераните, беше поканен, знаеше се за тази среща. “€ беше приета от √анчев и на тази среща можеха да присъстват всички, които жела€т – никой не е бил спиран. ∆еков, ако имаше желание, можеше да дойде и да бъде запознат с детайли.

- √-н √анчев изглежда много открит не само към феновете, но и сега към ветераните застана с лицето си. »зглежда, че се е заел сериозно и подхожда отговорно към ÷— ј?

- јз приветствам неговото съгласие за подобни срещи, защото той каза, а и пред ветераните го каза, че ако той е проблемът на ÷— ј – той е готов, в името на ÷— ј, да се отдръпне. “ой каза какви са вариантите за бъдещето на ÷— ј, каза го и на стадиона пред феновете. ќб€сни неговите виждани€.  огато хората (ветераните) са се запознали с т€х, веро€тно това е била причината да си промен€т позици€та. “ой им каза „ако вие не ме желаете в клуба, н€ма да съм в клуба“, така че и това не се изключва като вариант.

- ¬ариантите са €сни, те не са чак толкова много. —поред вас, към кой от т€х ще се насочи г-н √анчев, а и ¬ие кой подкреп€те?

4148737

- Ќе мога да ви отговор€ категорично, защото не съм г-н √анчев. —поред мен, когато чрез синдикът се установ€т задължени€та на ÷— ј, а те в никакъв случай не са по-малко от 30 милиона. ƒаже и да са по-малко, н€ма бизнесмен, който е готов да плати такава изключително висока сума за минало време.

- ќще повече, че става въпрос за чужди сметки...

“очно така. «а мен този вариант практически е трудно осъществим. ≈дин от другите варианти е да почнем от четвърта дивизи€ – „ј“ окръжна. ћисл€ си, че много трудно ще бъде за пет години – заедно с тази, ко€то ще стане нулева – да се запази фенски€ ентусиазъм в ц€лата страна. ѕо-скоро това ще бъде унищожаване на ÷— ј, защото аз в момента забел€звам, следейки отблизо отбора, виждам, че привържениците на стадиона намал€ват постепенно. ћоже и да има други фактори за това нещо. Ќо да се ходи по селата и да се побеждава с по 20:0, не е сериозно за клуб като ÷— ј. Ќито пък и български€т футбол ще спечели, това ще е унищожение на ÷— ј.

- ¬се пак, това е и регионална дивизи€ и другата част на Ѕългари€ ще загуби досега си с ÷— ј, което също ще е пагубно.

4147449

- ≈стествено.  акво ще спечели български€т футбол от едно такова развитие? ƒа не забрав€ме, че Ѕ‘— тази година на 22 юли е взел едно решение, че всеки отбор без професионален лиценз започва път€ си от „ј“ окръжна група по местонахождение. “ази алине€ трета не е съществувала, умишлено е пусната, т€ е „анти-÷— ј“. ƒруго решение е по отношение на мачовете за  упата, като за т€х вече от този сезон отбор от по-долна дивизи€ не е домакин в срещите задължително. ≈динствено въпрос на късмет е, че сега домакинстваме на —озопол, но пък на —партак (ѕлевен) гостувахме. Ќе че се оплакваме, но казваме, че това е пром€на „анти-÷— ј“.

- Ќе мислите ли, че е странно, че преди началото на сезона отборът бе пратен в трета, а не четвърта дивизи€? ј сега пък излиза, че не може да е в трета, не можеше ли още тогава да стане €сно това?

4149824

- ¬ »тали€, доколкото аз съм запознат, федераци€та им казва, че отбор, който е загубил професионални€ си лиценз, започва от първо аматьорско ниво.

-  акто е ѕарма (вижте подробности за ѕарма на този линк)

-“ака. ѕри добро желание на футболните ръководители, които вод€т вече 10 години български€ футбол към светли бъднини, казвам го иронично, защото е така, могат да направ€т така, че тази алине€ да бъде отменена, точно както е въведена умишлено. “ака практически ÷— ј ще може да продължи с нови€ клуб участието си във ¬ група. ћежду другото, това беше и нашето единствено искане при срещата с Ѕойко Ѕорисов. Ќе е ставало въпрос за обобщаване на никакви данъци. ќтделно синдикът ще работи по дълговете на старото дружество и може да не свърши работата си един месец, една година и повече. “огава задавам риторични€ въпрос, как можем да играем ние, когато всички сметки са запорирани, не могат да се извършват никакви операции, не само финансови. ≈, н€ма да има мачове ÷— ј ли? Ќие не можем да извършваме никаква дейност, затова ни беше такова желанието.

4149912

—лед като футболните ръководители прехвърлиха горещи€ кестен на ѕравната комиси€, а този казус е по компетенци€та само и единствено на »зпълкома, ние н€маме много варианти за развитие.

- —транно е, че »зпълкомът се дистанцира и не взима решение.

- ¬еро€тно н€кои хора, заинтересовани, им подсказват за взимането на такива решени€ или да бъдат безучастни. Ќе само ÷— ј е доказателство, то е последното доказателство, че това ръководство на футболни€ съюз по никакъв начин не работи за развитие на футбола. ѕо никакъв начин. Ќе само резултатите го показват, вижте им решени€та. ћного фактори доказват, че те работ€т за други неща или изобщо не работ€т, но не и за развитие на футбола.

ќмръзна ми шест години да критикувам Ѕ‘—, и то с аргументи. ѕриоритетите на това ръководство доскоро б€ха смените на национални€ треньор. Ќе може за 10 години един президент да смени десетима национални треньори и по този начин да си измива ръцете. Ќе може изобщо да не работиш за развитието на детски€ футбол, а да казваш, че всичко правиш, защото осигур€ваш лагери, билети и добри хотели. “ова е, как да кажа, смешно.

4076828

»зморих се шест години да критикувам, €сно е, че спортната общественост н€ма интерес от пром€на, защото това или обслужва, или се подчин€ва на много странични интереси. јз в случа€ съм малцинство и се подчин€вам на тези решени€. Ќо ÷— ј вече беше наистина последното нещо, с което те показват, че не работ€т за развитието на футбола.  акъв е интересът да унищожат ÷— ј, какво ще спечели български€т футбол от това да ликвидираш един от знаковите, да не кажа най-знакови€, клуб в Ѕългари€.

ѕовтар€м, нито Ѕ‘—, нито ƒържавата, не са виновни, че ÷— ј е докаран до тази ситуаци€. Ќо тук се иска една елементарна подкрепа. Ѕих ги попитал, защо в предните години са давали лиценз на ÷— ј, защото тези 30 милиона не са отскоро.  ак така 2008-ма се даде лиценз, 2009, 2010, 11, 12... Ќе знам да се е променило законодателството до такава степен, че да е коренно противоположно. Ѕез да имат пр€ка вина, имат косвена вина, а се оправдават, че го правели за феновете.

4146078

- “ова е мечешка услуга.

≈стествено.

- »зключихме вече н€кои от вариантите, защото е €сно, че освен за оздрав€ване, не може да се говори и за „ј“ окръжна. ≈дно от желани€та на феновете е просто да се продължи в Ѕ група от следващи€ сезон, както отборът ще си заслужи категорично. “ова от по-нормалните решени€ ли е, защото други€т вариант, знаете, включва обвързване с отбор от ј група, като най-много се спр€га Ћитекс? ƒо каква степен едно взимане на лиценза на Ћитекс би било нормално ново начало?

4149731- Ќие си изпихме горчивата чаша по наша вина, пак казвам, за да бъдем в аматьорски€ футбол. “ова е наказание, катарзис, който ÷— ј претърп€ва в момента.  акъв е проблемът, след като не обвин€ваме никого, да си продължим да играем по въпросната формула, а има и юристи, които казват, че това е възможно. »ма написан доклад до членовете на »зпълкома от страна на юридическа кантора, ко€то работи с Ѕ‘— по този случай.

 акъв е проблемът, както и вие започнахте ваши€ въпрос, да си влезем в Ѕ група с чисто спортни средства, след което да започнем да градим отбор за ј група. “ова е най-разумното нещо. ƒа искат да ни пращат в окръжната група, промен€йки от тази година закона, е несправедливо. ќт тук нататък вече аз считам, че даже е и обидно спр€мо футбола, спр€мо ÷— ј, а ÷— ј е половин Ѕългари€.

Ѕих казал, че даже е и подигравка с този клуб. «атова ние и собствениците ще търсим най-позитивното решение за клуба, а е €сно, че „ј“ окръжна по никакъв начин не може да бъде свързвана с развитие на клуба. “ова е просто загуба на време.

- јко може да обобщим, минимум в Ѕ група ще бъде ÷— ј от следващи€ сезон, като точно за това работите в момента?

- Ќие работим за доброто бъдеще на клуба и за развитието си – в момента в аматьорски€, догодина, дай, Ѕоже, и в професионални€ футбол.

- ќбобщаваме, защото и феновете искат да имат уверение, че поне н€ма да се стига до пропадане по-надолу. ј дали ще е Ѕ или ј група, не е толкова важно?

- √анчев на срещата с феновете, веро€тно ги е питал дали н€кой има различно виждане или мнение. “ова е хубавото на такива срещи, че се дава шанс на хората да си кажат мнението, а съответно да чу€т и мнението на ръководството.

4136980

- Ќормално ли е јлександър “омов, който напоследък се активизира в медиите, да дава мнението си за ситуаци€та в ÷— ј, а и за н€кои странни решени€ на Ѕ‘—, за които и ¬ие говорихте?

- Ќие сме в демократична държава и законите дават възможност на всеки човек да се изказва. Ќе мога да коментирам јлександър “омов, но понеже прочетох, че той бил за оздрав€ване на клуба, бих го питал защо той не го е оздравил. “ой беше тук две години и дълговете станаха двойно повече, а и все пак, той е из€вен икономист от европейска и световна величина. јз н€мам тези компетенции по икономическите въпроси. “ой дава съвети, което не е лошо, но въпросът е защо той не опита да оздрави ÷— ј?

- Ќапоследък все по-малко се говори за футбол в ÷— ј. јко говорим чисто футболно, как виждате потенциала на сегашни€ отбор за професионалните дивизии – дали ще е в Ѕ, дали ще е в ј група? “ози отбор може ли да се представ€ добре в Ѕ група, например и докъде има нужда от класни попълнени€?

4148733

- Ќа този въпрос най-добър отговор ще ви дадат треньорите. јз считам, че тази година беше много ползотворна от гледна точка да се даде шанс на много юноши на ÷— ј, да им се даде шанс за из€ва. ќт тук насетне, топката е т€хното поле, те тр€бва да покажат на треньорите и на ръководството доколко те се развиват, как се интегрират в отбора, какъв им е приносът за развитието на отбора... Ќо тази равносметка ще се прави не сега, на полусезона, а на по-късен етап, когато вече всеки е имал време да докаже повече или по-малко, че заслужава да бъде в ÷— ј.

- ѕредполагам, че г-н √анчев, ¬ие и треньорите на ÷— ј сте обединени около иде€та в състава да се залага на български играчи, които в по-гол€мата си част са юноши на клуба, като с т€хна помощ да се изкачва отбора в йерархи€та.

- “ака ще ви отговор€ – в тази връзка има взети мерки. Ќамалиха се отборите в ƒёЎ в началото на сезона, защото в ÷— ј имаше деца, които се държаха просто заради таксите. Ќие се постарахме да намалим бро€ на играчите, на отборите, за да може да отделим най-талантливите деца. Ўколата вече е безплатна, ще се премине към създаването на академи€, има взети мерки.

4149720

“е ще бъдат още по-глобални, така че бъдещето на ÷— ј да бъде много продуктивно и в ƒёЎ да са ако не най-талантливите деца в Ѕългари€, то поне едни от най-талантливите. ƒа се развиват в тази школа и първи€т отбор да разчита на т€х. Ќе мисл€, че с купуването на чужденци се помага на футбола и в това тримата с √анчев и янев сме на едно мнение.

- ƒо каква степен първи€т отбор може да се абстрахира от извън футболните проблеми и не€сното бъдеще?

- “е сигурно се вли€€т, но пък никой не пречи на играчите да работ€т, да тренират добре. ѕри положение, че те н€мат проблеми във финансов или организационен аспект, както е било в миналото. »грачите, независимо от развитието от клуба, са на терена. Ќ€ма как подобни приказки да работ€т позитивно, но не би тр€бвало и да им пречат, освен ако не са слабохарактерни момчета, в което силно се съмн€вам.

- ћислите ли, че фактът, че ÷— ј може да не е в елита и догодина, може да спре н€кои играчи да се присъедин€т към отбора, защото не им е привлекателно да са в Ѕ група, например?

- Ќие не се молим на никого. Ќа всички, които им предлагаме, им казваме да запов€дат ÷— ј. Ќ€кои отказват, други приемат. ¬ъпрос на избор е, ако считат, че е обидно да се играе в ÷— ј, н€ма проблеми. ¬секи има право на мнение, насила н€ма как да вземем н€кого. »ли пък насила да вземем н€кого, който н€ма качества за ÷— ј. ќбикновено хората се жен€т при взаимно съгласие, а и гаджета стават по взаимно съгласие. ¬ ÷— ј също е така.

4149725

-  ратък коментар за качествата и представ€нето на ’ристо янев?

- ’ристо янев е амбициозен млад специалист. „удесно е за него, че √анчев му предложи да води отбора, това е предизвикателство в личен план. ћного е добре за него, защото е млад човек, работи чудесно, справ€ се със задачите и отговорността. ”довлетворението, на този етап, е взаимно. јз съм водел разговори с него и той също е много доволен от това, че е в ÷— ј. “ака да го кажем – има доверието и подкрепата на ръководството.

- «а финал, макар и да разбирам, че трудно ще може да кажете – кога може да се очаква окончателно решение за бъдещето на ÷— ј?

4150017

- ¬ момента, в който се вземе решение, ще стане €сно на широката публика чрез вас, медиите. Ќие работим за това то да стане възможно най-бързо и желанието ни е още на полусезона да има €сно становище. ƒа имаме съгласието на Ѕ‘— и да не сме нарушили законите у нас и в ≈вропа, защото ние не можем да направим нещо, което ще противоречи с т€х. Ќо е факт, че се нуждаем от подкрепата на тези организации и както говорехме за възможните варианти, ако има вол€, може да се стигне до решение.

Ќие вол€та € имаме. Ќие сме амбицирани и затова сто€ в този кабинет и на този стол. Ќие не можем да се откажем от намерени€та си да връщаме ÷— ј от м€стото, където всички жела€т да бъде.

ƒобави в Svejo
ќще от Ѕ√ ‘утбол
ƒобави коментар
ћол€, пишете на кирилица!  оментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
WebKBD