Ексклузивно интервю на Пламен Марков за Sporta.bg: По кой път потегля ЦСКА?

галерия:

снимка: БГНЕС

Спортният директор на ЦСКА Пламен Марков говори ексклузивно за Sporta.bg по всички най-наболели и най-интересни въпроси около сегашната ситуация в клуба и вариантите за неговото бъдеще.

Марков не пропусна да отбележи, че развитието на ЦСКА е тясно свързано с не толкова помощта на БФС, колкото с елементарна подкрепа от страна на Съюза. Той изброи двете нови клаузи „анти-ЦСКА“ от това лято в родния футболен правилник, даде мнението си за това кой от вариантите за бъдещето е най-адекватен, говори и за отношението и ролята на ветераните в този важен момент.

Вижте как Пламен Марков отговори на въпросите на Sporta.bg в 40-минутното интервю:

- Забелязах, че отвън отделихте доста време на децата от набор 1999/00 - вероятно треньорската професия понякога Ви липсва? Често ли говорите толкова дълго с тях?

- Аз не мисля, че с тях трябва да се говори често. Въпросът беше свързан с поведението на някои играчите от този отбор, което не би трябвало да се случва и да продължава. Става въпрос за отношенията между тях, трябва от време на време да се правят корекции.

- В качеството си на директор от няколко месеца, как смятате, че трябва да приемат феновете за вече назначения постоянен синдик на ПФК ЦСКА АД? Това добра новина ли е, защото има вероятност той да не успее да си свърши работата до 31 март, до когато трябва да се кандидатства за професионален лиценз.

- Синдикът все още не е встъпил в длъжност, защото трябва да се запознае с делото и чак тогава да даде окончателно становище дали ще приеме или не. Що се отнася от феновете, не мога да кажа как трябва да действат, защото това е въпрос на техни вътрешни усещане и интуиция и, в крайна сметка, на собствените им мисли. Убеден съм, че играта е създадена за феновете и е нормално те да подкрепят и критикуват. ЦСКА трябва да го има най-вече заради тези фенове. ЦСКА ще има няколко варианта за това как да съществува, а пък съответно феновете преценяват кои варианти са удачни и кои – не чак толкова, като с това и да изразяват позицията си.

4144066

- Вие бяхте част от един по-мащабен протест на феновете пред Народното събрание след отменения мач с Витоша. Тази Ваша близост с феновете, или поне с онези, които бяха на протеста, помага ли ви да разбирате техните настроения и нагласи?

- Няма никаква причина ние като ръководство да се дистанцираме от феновете. Считам, че те са най-силният ни играч, и то не го показват само тази година. И предишни години са доказвали, че обичат отбора, че го подкрепят, че те са хората, които са най-тясно свързани с развитието на клуба. Няма причини да има негативни отношения между ръководство и феновете, които са свободни са споделят възгледите си за бъдещето на отбора.

Но тези фенове, които не приемат предложението на собствениците за развитието на отбора, трябва да дадат алтернативи. Защото, в противен случай, какво се получава – ние не сме съгласни с предложението, но и ние не знаем какво да направим, за да помогнем на ЦСКА да добие в развитието си някакво по-добро ниво.

4147450

- В този ред на мисли, това кара ли Ви да смятате, че има някакво разделение между феновете?

- Няма как всички хора, макар и обединени от идеята на ЦСКА, да имат една и съща визия. Една част от тези фенове, по обективни причини, не са запознати с обстановката около клуба и вероятно по тази причина действат по този начин. А и знаете колко много фенски фракции има, което не е лошо, но от една страна допускам, че някои фенове тенденциозно са манипулирани с оглед защитаване на определени интереси. Не мисля, че има какво да се дели – има един клуб, той се казва ЦСКА и няма как да го разделим на парчета. Може да му осигурим бъдеще, или той да бъде тотално унищожен, но няма как да бъде разделен. ЦСКА не е баница да го разделяме, да има по едно парче за всички фракции.

- Споменахте за външни интереси, това ли са змиите, които таралежите са дошли да изгонят от „Армията“, каквато метафора направи Гриша Ганчев на срещата с феновете?

4148736

- Аз мисля, че ЦСКА има не малко и вътрешни проблеми, които в някои моменти се явяват и по-тежки за решаване. Но то заради това, че ЦСКА наистина има една много силна и сериозна история като най-титулуваният клуб в България и най-силно и значимо присъствие в евротурнирите, с много футболни звезди, които са познати и взимат отношение по проблемите. Ако ви прави впечатление, ще спомена, че въпреки моментния аматьорски статут на клуба, медиите обръщат най-много внимание на ЦСКА именно поради тези причини, за които споменах.

ЦСКА винаги е била една много сериозна хапка, феномен с изключително високо обществено значение за хората. ЦСКА има много знакови имена, мисля, най-много от всички клубове. Не само като бивш отбор, но и като индивидуалности.

- Споменахте за тези знакови фигури. Как бихте коментирали променливото поведение на едни определени ветерани, които първо с декларация обявиха, че искат оздравяване на старото дружество ПФК ЦСКА, а след среща с Гриша Ганчев, коренно промениха позицията си.

4053387

- Аз също съм част от ветераните на този клуб, считам се за такъв. Но сега съм част от управлението на клуба, а ветераните, сред които се вписвам и аз, имаме само подкрепяща роля в клуба. Ние знаем за лошото менажиране на клуба през годините, за слабите ръководства, които докараха клуба до това състояние. Държавата също има вина, защото е позволила това да се случи и не е взела мерки. Пак казвам, основната вина е на ръководствата и на собствениците. В случая, държавата е НАП, защото не си е потърсила дълговете през годините.

Защо преди години, когато задълженията са били 4 милиона, не е направен този запор и да се спре по-нататъшното разграбване на ЦСКА и унищожение на ЦСКА? В този ред на мисли, ветераните са важни със своите знакови имена и лица да изказват своята подкрепа към клуба. Но ветераните друга функция нямат. Естествено, те са уважавани личности с оглед на заслугите си. Но не са ветераните тези хора, които могат да финансират клуба и да определят бъдещото му развитие – това могат да определят само хората, които са собственици и които плащат. Естествено и е нормално ветераните да имат позиция, не искам да кажа, че трябва да бъдат хора, за които няма трибуна. Но на ветераните през последните няколко години не им се чуваше гласа, по необясними за мен причини. Сега е хубаво, че има такова желание за обединение, за показване на съпричастност към проблемите и към развитието на клуба, така е редно да бъде.

4118046

- Доколко полезни са обаче изказвания като това на Петър Жеков, който вчера обяви, че Васил Божков бил готов да извади 30 милиона и да спаси ЦСКА? И то при положение, че като че ли цялата „червена общност“ е обединена в подкрепата си за Гриша Ганчев. Не изглежда ли като провокация?

- Какъв е проблемът, ако някой желае да инвестира пари в ЦСКА, да го направи и сега. Не виждам проблем. Доколкото съм запознат, в началото на този сезон е имало разговори между Божков и Ганчев за съвместно управление – подробности не мога да ви кажа, защото не съм запознат с детайли. Било е въпрос на договорка между двама бизнесмени.

- Г-н Божков, ако е искал да го направи, е щял още тогава да го направи. А не сега да се създава някакво напрежение...

Мисля, че такива изказвания не помагат на ЦСКА, а пречат. Такива изявления разколебават „червената“ общност.

- И то най-вече тези, за които казахте, че не следят толкова отблизо ситуацията и не са запознати с детайли.

4149915

- Да. Но всеки един от ветераните, беше поканен, знаеше се за тази среща. Тя беше приета от Ганчев и на тази среща можеха да присъстват всички, които желаят – никой не е бил спиран. Жеков, ако имаше желание, можеше да дойде и да бъде запознат с детайли.

- Г-н Ганчев изглежда много открит не само към феновете, но и сега към ветераните застана с лицето си. Изглежда, че се е заел сериозно и подхожда отговорно към ЦСКА?

- Аз приветствам неговото съгласие за подобни срещи, защото той каза, а и пред ветераните го каза, че ако той е проблемът на ЦСКА – той е готов, в името на ЦСКА, да се отдръпне. Той каза какви са вариантите за бъдещето на ЦСКА, каза го и на стадиона пред феновете. Обясни неговите виждания. Когато хората (ветераните) са се запознали с тях, вероятно това е била причината да си променят позицията. Той им каза „ако вие не ме желаете в клуба, няма да съм в клуба“, така че и това не се изключва като вариант.

- Вариантите са ясни, те не са чак толкова много. Според вас, към кой от тях ще се насочи г-н Ганчев, а и Вие кой подкрепяте?

4148737

- Не мога да ви отговоря категорично, защото не съм г-н Ганчев. Според мен, когато чрез синдикът се установят задълженията на ЦСКА, а те в никакъв случай не са по-малко от 30 милиона. Даже и да са по-малко, няма бизнесмен, който е готов да плати такава изключително висока сума за минало време.

- Още повече, че става въпрос за чужди сметки...

Точно така. За мен този вариант практически е трудно осъществим. Един от другите варианти е да почнем от четвърта дивизия – „А“ окръжна. Мисля си, че много трудно ще бъде за пет години – заедно с тази, която ще стане нулева – да се запази фенския ентусиазъм в цялата страна. По-скоро това ще бъде унищожаване на ЦСКА, защото аз в момента забелязвам, следейки отблизо отбора, виждам, че привържениците на стадиона намаляват постепенно. Може и да има други фактори за това нещо. Но да се ходи по селата и да се побеждава с по 20:0, не е сериозно за клуб като ЦСКА. Нито пък и българският футбол ще спечели, това ще е унищожение на ЦСКА.

- Все пак, това е и регионална дивизия и другата част на България ще загуби досега си с ЦСКА, което също ще е пагубно.

4147449

- Естествено. Какво ще спечели българският футбол от едно такова развитие? Да не забравяме, че БФС тази година на 22 юли е взел едно решение, че всеки отбор без професионален лиценз започва пътя си от „А“ окръжна група по местонахождение. Тази алинея трета не е съществувала, умишлено е пусната, тя е „анти-ЦСКА“. Друго решение е по отношение на мачовете за Купата, като за тях вече от този сезон отбор от по-долна дивизия не е домакин в срещите задължително. Единствено въпрос на късмет е, че сега домакинстваме на Созопол, но пък на Спартак (Плевен) гостувахме. Не че се оплакваме, но казваме, че това е промяна „анти-ЦСКА“.

- Не мислите ли, че е странно, че преди началото на сезона отборът бе пратен в трета, а не четвърта дивизия? А сега пък излиза, че не може да е в трета, не можеше ли още тогава да стане ясно това?

4149824

- В Италия, доколкото аз съм запознат, федерацията им казва, че отбор, който е загубил професионалния си лиценз, започва от първо аматьорско ниво.

- Както е Парма (вижте подробности за Парма на този линк)

-Така. При добро желание на футболните ръководители, които водят вече 10 години българския футбол към светли бъднини, казвам го иронично, защото е така, могат да направят така, че тази алинея да бъде отменена, точно както е въведена умишлено. Така практически ЦСКА ще може да продължи с новия клуб участието си във В група. Между другото, това беше и нашето единствено искане при срещата с Бойко Борисов. Не е ставало въпрос за обобщаване на никакви данъци. Отделно синдикът ще работи по дълговете на старото дружество и може да не свърши работата си един месец, една година и повече. Тогава задавам риторичния въпрос, как можем да играем ние, когато всички сметки са запорирани, не могат да се извършват никакви операции, не само финансови. Е, няма да има мачове ЦСКА ли? Ние не можем да извършваме никаква дейност, затова ни беше такова желанието.

4149912

След като футболните ръководители прехвърлиха горещия кестен на Правната комисия, а този казус е по компетенцията само и единствено на Изпълкома, ние нямаме много варианти за развитие.

- Странно е, че Изпълкомът се дистанцира и не взима решение.

- Вероятно някои хора, заинтересовани, им подсказват за взимането на такива решения или да бъдат безучастни. Не само ЦСКА е доказателство, то е последното доказателство, че това ръководство на футболния съюз по никакъв начин не работи за развитие на футбола. По никакъв начин. Не само резултатите го показват, вижте им решенията. Много фактори доказват, че те работят за други неща или изобщо не работят, но не и за развитие на футбола.

Омръзна ми шест години да критикувам БФС, и то с аргументи. Приоритетите на това ръководство доскоро бяха смените на националния треньор. Не може за 10 години един президент да смени десетима национални треньори и по този начин да си измива ръцете. Не може изобщо да не работиш за развитието на детския футбол, а да казваш, че всичко правиш, защото осигуряваш лагери, билети и добри хотели. Това е, как да кажа, смешно.

4076828

Изморих се шест години да критикувам, ясно е, че спортната общественост няма интерес от промяна, защото това или обслужва, или се подчинява на много странични интереси. Аз в случая съм малцинство и се подчинявам на тези решения. Но ЦСКА вече беше наистина последното нещо, с което те показват, че не работят за развитието на футбола. Какъв е интересът да унищожат ЦСКА, какво ще спечели българският футбол от това да ликвидираш един от знаковите, да не кажа най-знаковия, клуб в България.

Повтарям, нито БФС, нито Държавата, не са виновни, че ЦСКА е докаран до тази ситуация. Но тук се иска една елементарна подкрепа. Бих ги попитал, защо в предните години са давали лиценз на ЦСКА, защото тези 30 милиона не са отскоро. Как така 2008-ма се даде лиценз, 2009, 2010, 11, 12... Не знам да се е променило законодателството до такава степен, че да е коренно противоположно. Без да имат пряка вина, имат косвена вина, а се оправдават, че го правели за феновете.

4146078

- Това е мечешка услуга.

Естествено.

- Изключихме вече някои от вариантите, защото е ясно, че освен за оздравяване, не може да се говори и за „А“ окръжна. Едно от желанията на феновете е просто да се продължи в Б група от следващия сезон, както отборът ще си заслужи категорично. Това от по-нормалните решения ли е, защото другият вариант, знаете, включва обвързване с отбор от А група, като най-много се спряга Литекс? До каква степен едно взимане на лиценза на Литекс би било нормално ново начало?

4149731- Ние си изпихме горчивата чаша по наша вина, пак казвам, за да бъдем в аматьорския футбол. Това е наказание, катарзис, който ЦСКА претърпява в момента. Какъв е проблемът, след като не обвиняваме никого, да си продължим да играем по въпросната формула, а има и юристи, които казват, че това е възможно. Има написан доклад до членовете на Изпълкома от страна на юридическа кантора, която работи с БФС по този случай.

Какъв е проблемът, както и вие започнахте вашия въпрос, да си влезем в Б група с чисто спортни средства, след което да започнем да градим отбор за А група. Това е най-разумното нещо. Да искат да ни пращат в окръжната група, променяйки от тази година закона, е несправедливо. От тук нататък вече аз считам, че даже е и обидно спрямо футбола, спрямо ЦСКА, а ЦСКА е половин България.

Бих казал, че даже е и подигравка с този клуб. Затова ние и собствениците ще търсим най-позитивното решение за клуба, а е ясно, че „А“ окръжна по никакъв начин не може да бъде свързвана с развитие на клуба. Това е просто загуба на време.

- Ако може да обобщим, минимум в Б група ще бъде ЦСКА от следващия сезон, като точно за това работите в момента?

- Ние работим за доброто бъдеще на клуба и за развитието си – в момента в аматьорския, догодина, дай, Боже, и в професионалния футбол.

- Обобщаваме, защото и феновете искат да имат уверение, че поне няма да се стига до пропадане по-надолу. А дали ще е Б или А група, не е толкова важно?

- Ганчев на срещата с феновете, вероятно ги е питал дали някой има различно виждане или мнение. Това е хубавото на такива срещи, че се дава шанс на хората да си кажат мнението, а съответно да чуят и мнението на ръководството.

4136980

- Нормално ли е Александър Томов, който напоследък се активизира в медиите, да дава мнението си за ситуацията в ЦСКА, а и за някои странни решения на БФС, за които и Вие говорихте?

- Ние сме в демократична държава и законите дават възможност на всеки човек да се изказва. Не мога да коментирам Александър Томов, но понеже прочетох, че той бил за оздравяване на клуба, бих го питал защо той не го е оздравил. Той беше тук две години и дълговете станаха двойно повече, а и все пак, той е изявен икономист от европейска и световна величина. Аз нямам тези компетенции по икономическите въпроси. Той дава съвети, което не е лошо, но въпросът е защо той не опита да оздрави ЦСКА?

- Напоследък все по-малко се говори за футбол в ЦСКА. Ако говорим чисто футболно, как виждате потенциала на сегашния отбор за професионалните дивизии – дали ще е в Б, дали ще е в А група? Този отбор може ли да се представя добре в Б група, например и докъде има нужда от класни попълнения?

4148733

- На този въпрос най-добър отговор ще ви дадат треньорите. Аз считам, че тази година беше много ползотворна от гледна точка да се даде шанс на много юноши на ЦСКА, да им се даде шанс за изява. От тук насетне, топката е тяхното поле, те трябва да покажат на треньорите и на ръководството доколко те се развиват, как се интегрират в отбора, какъв им е приносът за развитието на отбора... Но тази равносметка ще се прави не сега, на полусезона, а на по-късен етап, когато вече всеки е имал време да докаже повече или по-малко, че заслужава да бъде в ЦСКА.

- Предполагам, че г-н Ганчев, Вие и треньорите на ЦСКА сте обединени около идеята в състава да се залага на български играчи, които в по-голямата си част са юноши на клуба, като с тяхна помощ да се изкачва отбора в йерархията.

- Така ще ви отговоря – в тази връзка има взети мерки. Намалиха се отборите в ДЮШ в началото на сезона, защото в ЦСКА имаше деца, които се държаха просто заради таксите. Ние се постарахме да намалим броя на играчите, на отборите, за да може да отделим най-талантливите деца. Школата вече е безплатна, ще се премине към създаването на академия, има взети мерки.

4149720

Те ще бъдат още по-глобални, така че бъдещето на ЦСКА да бъде много продуктивно и в ДЮШ да са ако не най-талантливите деца в България, то поне едни от най-талантливите. Да се развиват в тази школа и първият отбор да разчита на тях. Не мисля, че с купуването на чужденци се помага на футбола и в това тримата с Ганчев и Янев сме на едно мнение.

- До каква степен първият отбор може да се абстрахира от извън футболните проблеми и неясното бъдеще?

- Те сигурно се влияят, но пък никой не пречи на играчите да работят, да тренират добре. При положение, че те нямат проблеми във финансов или организационен аспект, както е било в миналото. Играчите, независимо от развитието от клуба, са на терена. Няма как подобни приказки да работят позитивно, но не би трябвало и да им пречат, освен ако не са слабохарактерни момчета, в което силно се съмнявам.

- Мислите ли, че фактът, че ЦСКА може да не е в елита и догодина, може да спре някои играчи да се присъединят към отбора, защото не им е привлекателно да са в Б група, например?

- Ние не се молим на никого. На всички, които им предлагаме, им казваме да заповядат ЦСКА. Някои отказват, други приемат. Въпрос на избор е, ако считат, че е обидно да се играе в ЦСКА, няма проблеми. Всеки има право на мнение, насила няма как да вземем някого. Или пък насила да вземем някого, който няма качества за ЦСКА. Обикновено хората се женят при взаимно съгласие, а и гаджета стават по взаимно съгласие. В ЦСКА също е така.

4149725

- Кратък коментар за качествата и представянето на Христо Янев?

- Христо Янев е амбициозен млад специалист. Чудесно е за него, че Ганчев му предложи да води отбора, това е предизвикателство в личен план. Много е добре за него, защото е млад човек, работи чудесно, справя се със задачите и отговорността. Удовлетворението, на този етап, е взаимно. Аз съм водел разговори с него и той също е много доволен от това, че е в ЦСКА. Така да го кажем – има доверието и подкрепата на ръководството.

- За финал, макар и да разбирам, че трудно ще може да кажете – кога може да се очаква окончателно решение за бъдещето на ЦСКА?

4150017

- В момента, в който се вземе решение, ще стане ясно на широката публика чрез вас, медиите. Ние работим за това то да стане възможно най-бързо и желанието ни е още на полусезона да има ясно становище. Да имаме съгласието на БФС и да не сме нарушили законите у нас и в Европа, защото ние не можем да направим нещо, което ще противоречи с тях. Но е факт, че се нуждаем от подкрепата на тези организации и както говорехме за възможните варианти, ако има воля, може да се стигне до решение.

Ние волята я имаме. Ние сме амбицирани и затова стоя в този кабинет и на този стол. Ние не можем да се откажем от намеренията си да връщаме ЦСКА от мястото, където всички желаят да бъде.