На химна на Шампионска лига: ЦСКА изчака малко повече да накаже Балкан

снимка: БГНЕС

 ЦСКА изигра един от не толкова бляскавите си мачове във В група и въпреки че записа 14-та поредна победа в трета дивизия (общо 20-та поредна през сезона и 21-ва поредна за 2015 година), спечели само с 2:0 визитата си в Пазарджик на Балкан (Варвара).

„Червените“ можеха да останат с далеч по-позитивни впечатления от срещата, ако имаха повече късмет в началните 20-ина минути на мача, когато цели три пъти нацелиха гредите. Едва в 52-ата минута резултатът бе открит след чудесна солова акция на Момчил Цветанов и пас на празна врата за резервата Костадин Хазуров.

В 87-ата минута Цветанов с нова асистенция предостави кълбото на отлична позиция пред малкия пенал този път за Самир Аясс, който без никакви проблеми увеличи аванса на „червените“.

Хазуров отбеляза, влизайки от пейката, двата гола при успеха с 2:0 срещу Чико (Бяга) на същия стадион „Георги Бенковски“. Неговият колега в атака Преслав Йорданов бе сред хората, които нацелиха гредата преди почивката, а след добри намеси на вратаря Милен Петракиев удари на Александър Бранеков и Цветанов също срещнаха стълбовете на вратата. Като цяло вратарят на домакините бе основната причина Балкан да не бъде разгромен, въпреки че „армейците“ не изиграха особено добър мач.

ЦСКА е с 42 точки на върха в класирането и има 5 повече от втория в класирането Витоша (Бистрица).

Странно защо организаторите решиха да пуснат, в пълния му размер, химна на Шампионска лига преди мача, след което имаше минута мълчание в памет на жертвите в Париж. В шестата минута ЦСКА можеше да открие резултата след центриране от фаул, което бе засечено диагонално от Преслав Йорданов, но негови съотборници се разминаха пред голлинията.

В деветата минута от почти идентична ситуация Николай Цветков центрира на далечната греда, а Йорданов от малък ъгъл с глава прати кълбото от външната страна на мрежата. В 11-ата сервирана топка от другия фланг бе засечена с глава от Александър Бранеков, но вратарят Милен Петракиев изби в горната греда. От изпълнения корнер почти от дузпата Йорданов с глава нацели левия страничен стълб.

В 19-ата минута най-добрият за ЦСКА Момчил Цветанов (или поне най-раздаващият се) стреля от 20-ина метра, но вратарят Петракиев с нова блестяща намеса някак си опази вратата си суха, като кълбото пак се отби от гредата.

В 25-ата минута Александър Бранеков напусна принудително терена заради контузия в коляното и бе сменен от Божидар Чорбаджийски, който трябваше да получи почивка заради участието си с младежкия национален отбор.

В 31-ата Самир Аясс се измъкна към наказателното поле и подаде за Николай Цветков, но той стреля неточно от 20-ина метра, вместо да намери непокрития вдясно Цветанов. Като цяло, с изключение на първите 15-ина минути, "червените" не играха на високи обороти и често бъркаха подаванията си, а големи длъжници се оказаха Владислав Узунов, Самир Аясс и дори Цветанов, чийто коефициент на полезно действие рязко спадна.

Янев смени схемата и заигра с двама чисти нападатели след почивката, като на мястото на разочаровалия Узунов се появи Костадин Хазуров. Именно той откри резултата в 52-ата минута, след като получи идеален пас на празна врата от Цветанов, който напредна в наказателното поле и с прострелно подаване допринесе изключително много за първия гол - 0:1.

Малко след попадението гостите имаха две-три скоростни атаки в наказателното поле, които обаче предизвикваха разбърквания и не се стигаше до решителен удар, защото постоянно играчи на Балкан бяха с числено предимство в собствената си пеналтерия.

След почивката домакините основно стояха в собствената си половина, а играчите на ЦСКА често бъркаха в пасовете помежду си, с което допринасяха за ниското качество на футбола. В 76-ата минута Самир Аясс опропасти с неточен удар от границата на пеналтерията, но в последния четвърт час ЦСКА не срещаше никаква съпротива заради липсата на физически сили у противника.

Гол на Хазуров, също на празна врата с едно докосване, бе неправилно отменен в 84-ата минута заради несъществуваща засада. Малко преди това удар с глава на Чорбаджийски бе фамозно париран от стража на Балкан, който с най-доброто си спасяване в мача за пореден път опази тима си от разгром.

В 87-ата минута влезлият след почивката Александър Александров за пореден път се прояви на висота и от десния фланг намери вляво Цветанов, който с едно докосване предостави кълбото на Аясс, а той от около пет метра нямаше как да сбърка - 0:2.

Състав на ЦСКА:

Стоян Колев - Кирил Динчев, Александър Бранеков, Виктор Райчев, Милен Кикарин - Йордан Йорданов, Николай Цветков - Самир Аясс - Момчил Цветанов, Владислав Узунов, Преслав Йорданов