Англия може да загуби 4-ия си отбор в Шампионска лига

галерия:

Английската Висша лига отдавна не може да се ползва с реномето на „най-силното“ първенство в Европа (съответно и в света), затова напоследък се утешава с титлите „най-богатото“ и „най-равностойното“. Резултатите на английските грандове в европейските турнири обаче са особено притеснителни вече втора поредна година и съществува съвсем реална опасност Висшата лига да загуби правото на четири представителя в Шампионска лига.

Както е известно, миналата година нито един английски отбор не прескочи фазата на осминафиналите, а един от тях – Ливърпул – отпадна още в груповата фаза. Нито един английски отбор не се класира на четвъртфинал и в турнира Лига Европа.

ВВС алармира, че ако Италия отново излъчи финалист в Шампионска лига (както Ювентус го направи миналия сезон) и още два полуфиналиста в Лига Европа (както Наполи и Фиорентина го направиха миналата кампания), то за сезон 2017/18 Англия може да бъде изместена от Италия в ранглистата на УЕФА и да загуби четвъртия си отбор в ШЛ за сметка на Калчото.

4148478

За целта, разбира се, английските отбори „трябва“ да се провалят по идентичен начин, но предпоставки за подобно нещо има още на този етап. От шест изиграни досега мача на английски отбори в Шампионска лига са регистрирани пет загуби и само една победа – на Челси с 4:0 над Макаби (Тел Авив).

И докато за Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Челси може да има надежда за изкупление, то Арсенал е в сериозна беда, защото е последен с нула точки в своята група, а му предстоят два мача с фаворита Байерн (Мюнхен).

4148339

Ранглистата на коефициентите на УЕФА се определя според представянето на отборите в период от пет години. ВВС изчислява, че през сезон 2017/18 Италия може да задмине Англия. През въпросната кампания ще отпадне събраният коефициент на английските отбори през 2010/11, който е значително висок, защото тогава Манчестър Юнайтед игра на финала (1:3 загуба от Барселона), а Челси и Тотнъм участваха на четвъртфинал.

Към момента лидер в клубната ранглиста на УЕФА е испанската Примера дивисион, следвана от германската Бундеслига и английската Висша лига – първите три първенства в таблицата имат право на три директни участника в Шампионска лига и един, който да започва от плейофите.

4148506

Италия засега е на четвърта позиция и поради тази причина има само два директни участника и един, който да започва от плейофите. Разликата с Англия обаче е само 4 точки, които могат да бъдат заличени с нов рейд на отборите от Серия А в Шампионска лига и Лига Европа.

ВВС обобщава, че четирите английски клуба в ШЛ този сезон носят повече точки заради самото си класиране от двата италиански. Ситуацията обаче не бе по-различна и миналата кампания, затова Серия А може да задмине Премиърлийг, ако излъчи отново финалист в ШЛ и два полуфиналиста в Лига Европа (в Лига Европа има три английски и два италиански отбора).

4142873

Също така е важно да се отбележи, че броят на участниците само в ШЛ няма такова значение, защото УЕФА присъжда един и същи актив за победа в груповата фаза на ШЛ и на Лига Европа – тоест реално Италия може да компенсира със силно представяне във втория по престиж турнир.

Ето как УЕФА присъжда точки на отборите според представянето в Европа:

Шампионска лига

Елиминация в първия квалификационен кръг – 0.5 точки

Елиминация във втория квалификационен кръг – 1 точка

Класиране за груповата фаза – 4 точки

Победа в мач от груповата фаза – 2 точки

4148507

Равенство в мач от груповата фаза – 1 точка

Класиране за осминафиналите – 4 точки

Класиране за всяка следваща фаза – 1 точка

Лига Европа

Елиминация в 1-ия квалификационен кръг – 0.25 точки

Елиминация във 2-ия квалификационен кръг – 0.5 точки

Елиминация в 3-ия квалификационен кръг – 1 точка

Елиминация в плейофите – 1.5 точки

4147062

Класиране за груповата фаза – 2 точки

Победа в груповата фаза – 2 точки

Равенство в груповата фаза – 1 точка

Класиране за 1/4-финал, 1/2-финал и финал – 1 точка

Класация на УЕФА към момента:

4148505