Бос на ЦСКА: Инвестираме в Армията, но не знаем дали ще ни я дадат! Разни хора пиха и ядоха, после отидоха до WC и не се върнаха

Новият ЦСКА, който е съсобственост на Гриша Ганчев, Юлиян Инджов и Христо Стоичков няма да плаща дълговете на старото дружество към НАП. Това отдавна се знаеше, защото именно заради това се регистрира наскоро ПФК ЦСКА София ЕАД - за да не се обременява със стари задължения на знайни и незнайни футболисти и агенти.

Но вече може да се напише официално, защото един от босовете на ЦСКА - Юлиян Инджов го заяви в прав текст по телевизията

"Считам, че до 30 юни ще стане ясно къде ще играе ЦСКА, а дотогава ще трябва да се предложат плановете за оздравяване и да се вземе лиценз за състезателните права на дружеството, което изкупи ФК Литекс". Чисто юридически няма проблем БФС да допусне новото дружество да се състезава в А група, защото използва лиценза на Литекс. Ако трябва да кажем дали това е правилно или не, ще има много мнения "за" и "против", каза Инджов пред БНТ.

И продължи:"Смятам, че това е единственият вариант ЦСКА да участва в А група през следващия сезон. Към днешна дата съществуват точно два варианта за игра на ЦСКА, независимо чрез кое търговско дружество, в първенствата на България. Единият е чрез оздравяване и другият – чрез купуване на лиценз на някой от отборите, които имат такъв за А група". "Ние с г-н Ганчев вървим и по двата варианта, но очевидно първият няма да даде резултат. Защо?! За да участва старото търговско дружество в Б група, трябва да получи професионален лиценз, трябваше да се подадат документи, които старото търговско дружество няма как да ги подаде. Шансът е оздравяване, приемане плана за оздравяване и отново във В група", разясни гледната си точка бизнесменът с интереси в строителството.

"Не, че не вярвам, оздравяването е възможно, но това значи да постъпим нечестно спрямо доста хора. Искаме да стане ясно кой доведе това търговско дружество в това състояние. Единственият начин е да си извърви пътя, както е написано в търговския закон. Ако се приеме план за оздравяване, много трудно някой ще потърси сметка на хората, които са довели търговското дружество до това състояние. Ще са съсредоточени в плащанията на дълговете. Освен това трябва да се инвестира 40-50 млн. за изцяло нов стадион", каза още Инджов.

"Задълженията към държавата и останалите кредитори са натрупани от търговското дружество ПФК ЦСКА, което е оперирало с активите на клуба. Това са стадионите, базите, ДЮШ, футболистите на клуба и тн. Те си вървят със самото дружество. Ако това търговско дружество бъде ликвидирано, естествено, че няма кой да плаща никакви задължения. Крайните кредитори по съдебен път могат да потърсят отговорност от ръководството, ако считат, че са подведени от клуба. Новото дружество е създадено с капитал от 50 000 лева. То в момента няма никакви задължения към старите кредитори и държавата. В продължение на една година това дружество издържаше футболистите на ЦСКА, които донесоха Купата на България. Не са натрупани нито лев задължения към държавата или който и да е кредитор. Напротив. Това дружество започна да инвестира в терените на "Армията" и "Панчарево". Тук е заровено кучето, така да се каже. Това или което и да е дружество ще получи лиценз да оперира с клуба ЦСКА, ако МС отдаде под наем спортните бази и терена. Сигурност, че ще ги получим няма, но се надяваме да ги получим. Правим всичко това, за да продължи славата на ЦСКА. Следващите две години трябва да се осигури 40-50 млн., за да се построи нов стадион, защото през следващите две години новото или което и да е дружество няма да може да участва в евротурнирите – независимо дали ще стане шампион", каза Инджов.

Той добави още: "По принцип гаранция за парите никой не може да даде, но ние с Гриша Ганчев ще направим всичко възможно да подобрим терените, независимо, че нямаме никаква сигурност. Те не са дадени на спортното дружество, а са собственост на спортното министерство. С г-н Ганчев обяснихме на г-н Стоичков каква ни е идеята и той реши да я подкрепи. Купихме Етрополе, за да запазим тяхната ДЮШ и да я приобщим към тази на ЦСКА". Ако феновете припознаят дружеството за своя клуб, аз ще продължа да помагам. Оздравяването за мен не е добра идея и аз не бих участвал в такова начинание. Ако трябва да се изразя образно, всички са яли и пили, последният казва, че ще отиде до тоалетната, изнизва се и всички те оставят да платиш сметката. Считам, че комбинацията от г-н Ганчев и Христо Стоичков ще бъде много ползотворна за клуба ЦСКА. Не мога да отрека качествата на единия и на другия. Считам, че тяхното участие ще доведе до сериозни успехи". Все още теоретично стои отворена вратата за старото дружество. Надявам се това да приключи в рамките на месец юни и да има единомислие по оздравяването на този велик клуб", завърши Инджов.

Sporta.bg по-рано информира читателите, че всъщност оздравяване на старото дружество ще пробва да осъществи Васил Божков. Той вече е делегирал права на Адалберт Зафиров да събира отбор и да кани в него футболисти, които да ритат за ПФК ЦСКА АД в по-ниска дивизия.