БФС: Няма да позволим да ни изнудват!

галерия:

снимка: Guliver/Getty Images

Ръководството на Българския футболен съюз излезе с обръщение, в което осъжда превратното упражняване, а твърде често и злоупотреба с конституционното право да се изразява мнение и препоръчва на клубовете да не се доверяват на юридически самозванци.

"Уважаеми любители на футболната игра, С настоящето официално изявление искаме да осъдим по категоричен начин превратното упражняване, а твърде често и злоупотреба с конституционното право да се изразява мнение и същото да се разпространява в публичното пространство чрез различни средства.

Социалните мрежи се превърнаха в удобна трибуна за недобросъвестни лица, провъзгласили себе си за "последна инстанция" в спортното право, да произнасят присъди, да клеветят и накърняват репутацията на много достойни служители в БФС, които са извоювали своя авторитет чрез професионализъм и почтеност".

"Свободното изразяване на мнение, макар да е едно от основните права на личността във всяко демократично общество, не е абсолютно и законът категорично го ограничава, когато то засяга основните човешки ценности – чест, достойнство и добро име".

"Ръководството на БФС като всяко производствено предприятие, в което работят стотици хора, се сблъсква с прояви на недобросъвестно и непрофесионално отношение от страна на определени служители към функционалните им задължения, в резултат на което предприема съответните мерки за налагане на съразмерни с укоримото им поведение наказания".

"Такъв е случаят и с уволнения от международен отдел служител – атестат, че в БФС не се толерира престъпната небрежност и безотговорното отношение към работата, както и злоупотребата с доверието на президента Борислав Михайлов".

"Този наш принцип в работата, ни дава увереност да заявим, че няма да допуснем по никакъв начин, ултиматумите от определени лица, отправяни чрез свободното интернетпространство и някои медии, да направляват провежданата от ръководството на БФС политика за спазване принципите на честност, почтеност и спортсменство във футболната игра".

"Българският футболен съюз прави всичко необходимо да защити по най-добрия начин интересите на своите членове, като такса "солидарност" е една от въведените от федерацията мерки за компенсиране на клубовете вложили значителен ресурс в подготовката на елитни професионални футболисти".

"Клубовете-членове на БФС знаят още, че при нас могат да получат адекватно и най-важното безплатно съдействие за казуси, по които иначе са принудени да плащат понякога прекомерно високи хонорари на юридически самозванци. Уточняваме още, че в БФС никой служител няма пряк достъп до финансови средства и операции, което да му дава възможност за злоупотреби със същите".

"В заключение подчертаваме дебело, че няма да допуснем опити за изнудване, няма да приемем и предлаганите ни под масата сделки. Всеки носи отговорност пред собствената си съвест и Закона. В навечерието на най-светлия християнски празник Великден нека не забравяме основното човешко правило: "Не съдете, за да не бъдете съдени". За нас казусът е приключен", се пише в изявлението на БФС.