Роналдо смълча "Камп Ноу", Реал свали Барса на земята (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БГНЕС/EPA

Реал Мадрид на Зинедин Зидан изигра най-впечатляващия си двубой в най-подходящия момент и смълча пълните трибуни на стадион „Камп Ноу“, за да постигне звучен успех с 2:1 в „Ел Класико“ срещу вечния враг Барселона.

Супердербито от 31-ия кръг на Примера дивисион бе белязано от съдийски грешки, спорни ситуации, битка, красиви отигравания и достатъчно голове, за да може и това издание на „Ел Класико“ да бъде помнено дълго, най-вече от феновете на „белия балет“.

За първи път от 2009 година първата част приключи без отбелязан гол, най-вече заради добрите намеси на Кейлор Навас и сериозен пропуск на Луис Суарес. След почивката Жерар Пике откри резултата с глава в 57-ата минута, но само пет по-късно Реал Мадрид отговори подобаващо на предизвикателството с акробатично попадение на Карим Бензема за 1:1.

По крайно според начин гол на Гарет Бейл бе отменен, а Серхио Рамос в 84-ата минута най-накрая бе изгонен за втори жълт картон, след като на два пъти преди това бе откровено пощаден от рефера.

Само секунди по-късно обаче Кристиано Роналдо по прекрасен начин се възползва от пас на Бейл и смълча „Камп Ноу“ с 16-ия си гол в „Ел Класико“ - едва осми в първенството, но и 10-ти на стадиона на Барселона.

Каталунците все още са убедителни лидери със 72 точки на върха, но вече само с шест повече от втория Атлетико (Мадрид) (който по-рано днес смаза Бетис с 5:1) и седем над Реал Мадрид.

Роналдо се разписа за 29-ти път от началото на сезона и увеличи аванса си на върха при голмайсторите в Ла Лига (3 повече от Луис Суарес), докато Лионел Меси не можа да запише своето попадение номер 500 в кариерата.

Загубата в "Ел Класико" означава, че Барселона по най-болезнения начин прекрати серията си от 39 мача без поражение във всички турнири.

В първия четвърт час очаквано темпото бе доста високо, като и двата тима създадоха по едно опасно положение от идентичен пробив в наказателното поле отдясно. И в двата случая обаче не се стигна до достатъчно качествено центриране, за да може един от двата тима да лукува рано-рано. Ситуацията пред вратата на "белия балет" обаче бе по-чиста и Луис Суарес направи изключителен пропуск.

OFFSIDEE Suarez Barcelona VS Real Madridby Ssporti

В 18-ата минута Лионел Меси пробва мерника си от пряк свободен удар на около 20 метра от голлинията, но прати кълбото над горната греда, макар и с малко.

Barcelona - Real Madrid (Madrid), Messi, Penaltyby meledin88

Секунди по-късно Иван Ракитич с пробив през средата подхвана акция на Барселона, която мина вдясно през Луис Суарес и завърши с точен изстрел на хърватина, но Кейлор Навас се отличи с брилянтна намеса.

В 24-ата минута Лионел Меси се строполи на тревата след съприкосновение със Серхио Рамос точно пред границата на наказателното поле, но съдията не отсъди нищо, въпреки претенциите на домакините за дузпа - повторенията увериха, че ситуацията е извън пеналтерията, но поне можеше да бъде отсъден пряк свободен удар. 

Освен това Серхио Рамос вече имаше жълт картон по това време и не без основание можеше да бъде изгонен от рефера. Луис Суарес също извади късмет, че не бе изгонен, защото при борба за висока топка малко по-късно удари с дланта си Пепе в лицето.

В 25-ата минута Кристиано Роналдо след пробив по десния фланг стреля с левия крак и провокира първото спасяване от страна на Клаудио Браво, който нямаше особени проблеми да отрази шута. Малко по-късно и Роналдо, по подобие на Меси, опита да стреля от далечен пряк свободен удар, но също прати кълбото над целта.

В 42-ата минута Меси с великолепно подаване намери Неймар отляво, а той центрира към другия фланг, където никой не пазеше връхлитащия Даниел Алвес, но неговият бомбен изстрел облиза горната греда.

Секунди по-късно Реал Мадрид пропусна най-чистото си положение в срещата, след като Даниел Карвахал сервира топката отдясно на точката за дузпа, където напълно необезпокояван бе оставен Бензема, но неговото воле бе крайно разочароващо и почти прехвърли стадиона.

Karim Benzema Incredible Chance - FC Barcelona...by altindailymotion

Така за първи път от 2009 година (когато с гол на Златан Ибрахимович след почивката Барселона спечели минимално) двата испански колоса се оттеглиха на почивка при резултат 0:0.

В 47-ата минута реферът за втори път в мача пожали Серхио Рамос, който повали Суарес и му попречи да се изправи фронтално срещу вратата малко пред дъгата на пеналтерията. Феновете на Барселона, както и треньорският щаб, изобщо не останаха доволни от липсата на действие от страна на рефера.

Барселона рязко увеличи темпото между 50-ата и 57-ата минута и Кейлор Навас отново трябваше да демонстрира висшата си класа, особено при един впечатляващо техничен изстрел на Меси, който доведе до фамозна намеса на костариканеца. 

Lionel Messi Super Chance - Barcelona 0-0 Real...by larbi9320

В 57-ата обаче след центриране от корнер Жерар Пике се измъкна от опеката на съперниците си и се извиси над всички, за да забоде с глава топката в мрежата на Реал Мадрид - 1:0!

Gerrard Pique Fantastic Goal - Barcelona 1-0...by EntertainmentLive

Реал обаче не се предаде, въпреки че изоставаше в резултата и в играта към този момент, като в 62-ата минута Марсело направи фантастичен пробив по лявото крило към дъгата на наказателното поле и пусна вдясно за Тони Кроос. Той центрира успоредно на голлинията, топката рикошира в Жорди Алба и Карим Бензема от около пет метра с ножичен удар изравни по крайно ефектен начин - 1:1.

След изравнителното попадение отборите понамалиха темпото, но между 78-ата и 80-ата минута си размениха по една опасна атака. Хубав рейд на Роналдо завърши с чудесно блокиран шут от страна на Хавиер Масчерано, а в ответната атака Суарес от малък ъгъл предложи страхотен изстрел, но не сполучи със сантиметри.

В 81-ата минута отлично центриране на Роналдо от лявото крило бе засечено по най-добрия начин с глава от Гарет Бейл, но съдията отмени гола заради предполагаемо нарушение на уелсеца в атака срещу Жорди Алба. Повторенията не показаха нищо нередно в борбата за висока топка срещу левия бек на Барса.

Секунди по-късно Роналдо с мощен изстрел от ъгъла на наказателното поле разтресе горната греда, за да засили мъката на "белия балет". В 84-ата минута Серхио Рамос направи поредното си безумно нарушение срещу Суарес и този път нямаше как да се размине с втори жълт картон, оставяйки съотборниците си човек по-малко.

Само 120 секунди по-късно обаче Реал Мадрид организира мощна акция през центъра и Гарет Бейл отдясно центрира на далечната греда за Роналдо, който с овладяването елиминира Алвес и след това с безпощаден изстрел донесе заслуженото попадение на "белия балет" - 1:2.

Cristiano Ronaldo Goal HD Barcelona 1-2 Real...by Gol-Live1