Игуаин с голям аванс в битката за Златната обувка в Европа

снимка: БГНЕС/EPA

Аржентинският нападател на Наполи Гонсало Игуаин прави истински фурор в Серия А през сезона и с головете си е главната причина „партенопеите“ да оглавяват класирането в Калчото след 21 мача.

Той е реализирал 21 попадения от началото на сезона и е убедителен лидер в класацията при голмайсторите не само в елита на Апенините, но и в Европа (за сравнение, миналогодишните носители на приза „Капоканониере“ в Италия – Мауро Икарди и Лука Тони – завършиха с по 22 гола).

Златната обувка се присъжда на футболиста с най-много точки в края на сезона. Точките се изчисляват на базата на вкараните голове и мястото на съответното първенство в ранглистата на УЕФА – в шампионатите от топ 5 всяко попадение се умножава по две, за да се изготви активът на всеки играч. (Sporta.bg уточнява, че въпреки масовата медийна дезинформация, петото по сила първенство в света не е френското, а португалското, според ранглистата на УЕФА. Именно заради това 17-те гола на Златан Ибрахимович за ПСЖ не се умножават по 2, а по 1.5, с което активът му за Златната обувка става 25.5).

Със своите 21 гола Игуаин е лидер с 42 точки, а на втора позиция към момента е Жонас от Бенфика с 38 пункта (19 гола). Интересното е, че традиционните фаворити в битката за Златната топка Кристиано Роналдо и Лионел Меси са много зад основните претенденти за приза тази година.

Роналдо, със своите 16 гола, засега дели десета позиция в класирането за наградата с 32 точки, колкото имат Джейми Варди, Неймар и Ислам Слимани (Спортинг). Меси е с 22 пункта и трябва сериозно да надгради над 11-те си гола в Примера дивисион към момента, за да има шанс за Златната обувка.

 

LATEST: ESM Golden Shoe standings...1. Gonzalo Higuaín (SSC Napoli) 21 goals x 2 = 42 points2. ‘Jonas’ Goncalves...

Posted by UEFA Champions League on Monday, January 25, 2016