Меси осигури обрат на Барселона в дербито с Атлетико (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БТА/AP

Барселона запази перфектната си статистика от началото на сезона в Примера дивисион и постигна изключително ценна и важна победа с 2:1 като гост на Атлетико (Мадрид) на стадион „Висенте Калдерон“ в дербито от 3-ия кръг.

Лионел Меси бе оставен на пейката от треньора Луис Енрике заради отсъствието му покрай раждането на втория му син, но Бълхата се появи след почивката в решителен момент, за да направи разликата между двата отбра.

Фернандо Торес порази една от любимите си мишени – Барселона – в самото начало на второто полувреме и повдигна духа на трибуните на „Калдерон“, които усещаха, че любимците им към този момент не играят особено добре и отстъпват на съперника.

В 54-ата минута обаче – само 180 секунди по-късно – Неймар с прекрасно изпълнение на пряк свобоен удар възстанови равенството. Добро взаимодействие между Жорди Алба и Луис Суарес в наказателното поле завърши с пас към Лео Меси, който се озова очи в очи с Ян Облак и елегантно го преодоля за 1:2.

Така Бълхата откри головата си сметка в първенството и осъществи пълен обрат в дербито, като с включването му атаките на Барселона станаха значително по-интересни и непредсказуеми за съперника.

Барселона с пълен актив от 9 точки продължава да бъде на върха в Ла Лига и запазва разликата от 2 пункта пред Реал Мадрид, който спечели с 6:0 другия сблъсък между столицата и Каталуня по-рано днес – като гост на Еспаньол и чрез цели пет гола на Кристиано Роналдо.

Атлетико продължи най-дългата си серия без победа над Барселона – 11 поредни мача (две равенства и осем загуби), като загуби за пети пореден път от този противник и остава с 6 точки от първите 3 кръга.


Atlético de Madrid vs Barcelona 1-2 All Goals...by HDFootball2015

В първия четвърт час направи впечатление фактът, че Атлетико почти не играе с топката заради многобройните подавания на каталунците, които обаче не разчитаха само на къси пасове по земя, а опитваха да сменят често фланговете на атаките си. Въпреки превъзходствот им в това отношение и няколкото изпълнения на корнер, до опасни удари не се стигаше.

Първото положение за Атлетико се оказа и най-сериозното в срещата, след като в 15-ата минута Гризман отне топката от отбраната на Барселона и пусна в празен коридор за Торес, който напредна в наказателното поле, но диагоналният му шут мина на сантиметри от гредата.

В 25-ата минута Барселона като по чудо не материализира превъзходството си на терена. Иван Ракитич центрира от корнер и топката се озова в обсега на Луис Суарес, който просто трябваше с елементарно докосване да я оплете в мрежата, но вратарят Ян Облак се намеси блестящо и отклони в гредата, след което опасността отшумя.

След няколко скучни минути в 35-ата Суарес се отскубна от опеката на защитниците и получи шанса да напредне фронтално с топка в крака. Тъй като бе затворен пред наказателното поле, той подаде на Неймар, който не можа след финт срещу бранител да отправи удар, а и не пожела да комбинира, с което опропасти най-доброто положение за Барселона.

В 50-ата минута Атлетико с основание имаше претенции за дузпа след центриране на Торес в наказателното поле, което бе отклонено с ръка от Масчерано. 60 секунди по-късно обаче гостите сбъркаха при изнасянето на топкта и с две бързи движения "атлети" успяха да осигурят на Торес празно пространство в наказателното поле на Барса, от което той се възползва по най-добрия начин - удар в долния десен ъгъл за 1:0.

Fernando Torres 1-0 (HD) | Athletico Madrid Vs...by soccerhub365

Феновете на домакините успяха да се израдват на попадението само 4 минути, защото с прекрасно изпълнение на пряк свободен удар Неймар светкавично възстанови равенството на "Калдерон" - 1:1.

Great Free Kick Goal Neymar Atletico Madrid 1-1...by footballgoalslive

След изравнителното попадение Енрике вкара в игра Меси на мястото на Ракитич, което означаваше, че Рафиня се връща в халфовата линия. Бълхата почти моментално направи разликата в играта с перфектен извеждащ пас в коридор в наказателното поле за Неймар, чийто изстрел бе избит с ръка от Годин пред голлинията, но съдията на отсъди дузпа.

В 76-ата минута нямаше какво да спре второто попадение за Барселона, след като Атлетико на два пъти не можа да изнесе топката пред собственото наказателно поле и я подари на Жорди Алба. Той веднага пусна към Суарес в пеналтерията, а уругваецът с едно докосване осигури празно пространство за Меси, на когото му бе необходимо едно елегантно прехвърляне, за да преодолее Облак - 1:2.

Това бе първо попадение за Меси в първенството и първи мач през новия сезон, в който каталунците бележат повече от един гол. В крайна сметка той се оказа победен и Барселона спечели дербито.