Незабравим 9-голов трилър беляза триумфа на Барса със Суперкупата (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

След неочаквана драма и вдъхновяващо луди 120 минути Барселона спечели четвърти пореден трофей през 2015 година под ръководството на Луис Енрике, след като подчини Севиля с незабравимо 5:4 в дуела за Суперкупата на Европа, за да даде своеобразно начало на сезона в европейския футбол.

Каталунците водеха с 4:1 в началото на второто полувреме, но непримиримите андалусци направиха немислимото и вкараха мача в продължения след лекция по спортен дух, мотивация и кураж.

Още в третата минута Евер Банега се превърна в първия играч, който от пряк свободен удар бележи срещу каталунците (при Енрике), но този шок не причини много главоболия на края на Стария континент.

За първи път в кариерата си Лионел Меси отбеляза цели два гола от преки свободни удари и в 9-ата и 17-ата минута се погрижи Барселона да осъществи скоростен пълен обрат. Бълхата стигна кота 80 в головете си в турнири на УЕФА и се изравни по този показател с Кристиано Роналдо.

Също така Меси вече има цели 10 попадения в последните си шест мача срещу Севиля, като преди днес головете му бяха отбелязани в срещи от испанското първенство. В 44-ата минута пък Рафиня – заместващ болния от заушка Неймар в авангарда на Барса – се възползва от подаване на Луис Суарес и се разписа за 3:1.

В 52-ата минута самият Суарес отбеляза дежурния си гол за 4:1, възползвайки се от грешка в защитата на Севиля, а пет минути по-късно Хосе Антонио Рейес засече центриране отляво за 4:2.

В 71-ата минута Кевин Гамейро от дузпа се разписа за 4:3 и направи вълнуващ финалния четвърт час от мача, като в 81-ата чудото стана – Йевхен Коноплянка вкара първия си гол за новия отбор след пас на друго ново попълнение Чиро Имобиле и вкара мача в продължения.

Педро Родригес с добавка за 5:4 в 115-ата минута отново потопи Севиля, но в последните минути андалусците изтърваха две чисти положения, с което не можаха да вкарат мача в изпълнение на дузпи.

Така в рекордното си девето участие във финала за Суперкупата Барселона спечели исторически пети трофей, за да се изравни с Милан по брой отличия като най-успешният клуб. Севиля остава единствено с успеха си през 2006 година (3:0 над Барселона), но допринесе за рекордния трети изцяло испански сблъсък за трофея.

Испания вече е страната с най-много триумфи със Суперкупаат на Европа – 12, като Италия има 9, а Англия – 7. Даниел Алвес изравни легендата на Милан Паоло Малдини с четвърти трофей като най-успешен играч в „надпреварата“ (италианският защитник бе контузен през 2007, когато „росонерите“ за последно спечелиха отличието).

Барселона за рекорден девети път участва в мача за трофея, с който се слага начало на сезона в европейския футбол. Още интересни факти около сблъсъка вижте в превюто НА ТОЗИ ЛИНК.

Мачът започна изключително динамично и вълнуващо, като още преди да е изтекла десетата минута зрителите видяха цели два гола. В 3-ата минута Севиля изненадващо поведе в резултата благодарение на Евер Банега, който с прекрасно изпълнение на пряк свободен удар от около 22 метра матира Марк-Андре тер Щеген.

3' Ever Banega Amaizing Goal Barcelona 0 - 1...by brilche

В 9-ата обаче равенството бе възстановено от идентична ситуация - фаул пред наказателното поле на андалусците, който Лео Меси с прецизен изстрел превърна в гол за 1:1. В 17-ата минута Бълхата отново доказа, че тежкото разочароващо лято с националния отбор на Аржентина на Копа Америка вече е зад гърба му.

1-1 Lionel Messi Amazing Free-Kick Goal...by zidanekrisz

Този път с шут от пряк свободен удар на около 30 метра Меси успя собственоръчно да осъществи пълен обрат, като Бето изобщо не се доближи до топката, въпреки че тя бе пратена в неговия ъгъл - 2:1.

Lionel Messi Amazing Free Kick Goal - Barcelona...by football-hd1

Меси вече има 80 гола на сметката си в турнири на УЕФА (той не е участвал в Лига Европа), с което се изравни по брой с Кристиано Роналдо, но Барселона не спря дотук. В 30-ата минута ново попадение на Барселона, този път дело на Луис Суарес, бе отменено заради спорна засада на уругвайския стрелец.

След това хубав пробив на Андрес Иниеста бе спрян с решителна намеса на Кричовяк, а шут от далечно разстояние на Иван Ракитич мина на сантиметри от гредата. Все пак, в 44-ата минута ключовото трето попадение падна и бе дело на Рафиня, който се възползва от асистенция на Луис Суарес - 3:1.

Rafinha 3_1 _ Barcelona - Sevilla 11.08.2015 HDby VideoRE

В 52-ата минута интригата съвсем изчезна, след като Тремулинас направи груба грешка в близост до собствената си врата и това позволи на Серхио Бускетс да отнеме топката. Последва точен пас към Суарес, който с премерен изстрел не остави шансове на Бето за 4:1.

4-1 Luis Suárez Goal HD - FC Barcelona v...by vcreateproduction

В 57-ата минута Криховяк направи добър пробив по лявото крило и центрира в наказателното поле, където някак си двамата централни защитници на Барса и Жереми Матьо успяха да оставят зад гърба си без опека Рейес. Бившият играч на Арсенал с едно докосване от около пет метра нямаше проблем да матира Тер Щеген за 4:2

Jose Antonio Reyes 4:2 | Barcelona - Sevilla 11...by EuropeanLeagueLiveGoal

В 71-ата минута обаче интригата изненадващо се върна с пълна сила, след като Кевин Гамейро получи правото да изпълни дузпа и намали резултата на 4:3. Нарушението бе извършено от Жереми Матьо, който повали на тревата Витоло в стремежа си да попречи на играча на Севиля да засече с глава центриране и почти сигурно да реализира третия гол за Севиля.

4-3 Kévin Gameiro Penalty-Kick Barcelona v...by micamica707

В 81-ата минута новите попълнения на Севиля Чиро Имобиле и Йевхен Коноплянка комбинираха, за да осигурят шокиращ изравнителен гол за андалусците. Италианецът напредна и центира на далечната греда, където съотборникът му успя да засече топката в мрежата и да заличи пасива на тима си - 4:4!

Konoplyanka Goal FC Barcelona X Sevilla Super...by aledichannel5

Така по шокиращ начин, след като изоставаха с 1:4 в 52-ата минута, андалусците посрещнаха края на редовното време далеч по-доволни и обнадеждени с равенство 4:4. В началото на продълженията видимо недоволният Луис Енрике направи радикална промяна, пускайки Педро Родригес на мястото на Хавиер Масчерано.

Продълженията вървяха без чисто положение и с доминация на Барселона, но само в териториално отношение, като Севиля имаше няколко добри опита за контраатака, които завършваха без удари заради добрите изяви в защита на каталунците.

В 115-ата минута обаче Мариано направи грешката да спъне Меси пред наказателното поле. Бълхата стреля в стената от отсъдения фаул, но топката се върна при него и той инстинктивно отново я изпрати към вратата. Бето успя да парира, но при добавката Педро нямаше проблем на два метра от полупразната врата да реализира петия гол за Барса - 5:4.


All Goals_ Barcelona 5-4 Sevilla - UEFA Super...by Sport-Today-2014

В 118-ата след ново статично положение Севиля за малко не изравни пак, но ударът с глава на Коке с глава напълно необезпокояван прати кълбото на сантиметри от страничната греда от чиста позиция. В 122-ата пък Имобиле получи пас отдясно и центрира на празна врата за Тремулинас, който обаче не можа да насочи кълбото в мрежата и го прати встрани, побугвайки шансовете на Севиля за дузпи.