Статистика: Меси vs Марадона на национално и клубно ниво

галерия:

Лионел Меси е най-голямата звезда в световния футбол в момента, като поставя рекорд след рекорд, бележи гол след гол и не спира да оставя феновете на спорта с отворена уста с техничните си отигравания.

От някокло години се спори дали Кристиано Роналдо е по-добър от аржентинеца, но отговор на този въпрос едва ли може да се даде. Може да ви помогнем обаче с един друг въпрос - Лионел Меси или Диего Марадона? Двама аржентинци, двама велики футболисти, единият е по-успешен на клубно ниво, докато другия на национално.

Меси vs Марадона на национално ниво.

С екипа на "албиселесте" Дон Диего има изиграни 91 мача, в които се е разписал 34 пъти. Осем от 34-те гола са на световни първенства, три пъти е вкарвал от дузпа, а четири попадения са от пряксвободен удар. След като е получил топката извън наказателното поле, Марадона е прокарвал топката зад вратаря 14 пъти. Легендата на Наполи има шест попадения след един или повече дрибли, два след два или повече дрибли и два след три или повече. 

Най-големият успех на национално ниво за Марадона е през 1986 година, когато вдига над главата си световната титла, а четири години по-късно става световен вицешампион.

4090018

Меси от своя страна вече има три загубени финала: Копа Америка 2007, Световно първенство 2014, Копа Америка 2015.

Въпреки това Бълхата има вече зад гърба си 103 мача и 46 гола. Пет попадения е реализирал на световни финали, 10 от головете му са от дузпи, а три от пряксвободен удар. Меси може да се похвали още с 20 попадения след като е получил топката далеч от наказателното поле, а също и с девет гола след един или повече дрибъла и четири след два или повече.

4144632

Меси vs Марадона на клубно ниво.

И докато на национално ниво не може да се похвали с нито един спечелен трофей, не така стоят нещата на клубно равнище за Лионел Меси. Бързоногият футболист има във витрината си цели 24 трофея, сред които изпъкват: седем титли на Испания и четири трофея от Шампионска лига.

За отбора на Барселона, в който той е от началото на кариерата си и се превърна в легенда, е изиграл 482 мача, разписал се е 412 пъти, има 20 гола на финалния мачове, 49 пъти се е разписал от бялата точка и е добавил още 16 точни изпълнения от пряксвободен удар. Отделно се е разписал 141 пъти, след като е поел топката извън наказателното поле, 99 гола е нанизал след един или повече дрибли, 31 след два или повече, 15 след три или повече и още пет след четири или повече. 

4142870

От своя страна Марадона играе в седем различни отбора, като най-дълго време той се състезава за Наполи - седем години и печели два пъти Серия А и по веднъж Купата на Италия, Суперкупата на Италия и Купата на УЕФА, а през цялата си клубна кариера печели три пъти по-малко трофеи от сънародника си - 8.

Докато се състезава, Дон Диего изиграва 346 мача със седемте клуба и се разписва 161 пъти - 47 от дузпа, 32 от пряксвободен удар, а във финални мачове има записани срещу името си три гола.

47 от попаденията на човека с "божията ръка" са вкарани, след като топката му е била предоставена далеч от наказателното поле, 22 попаденя има след един или повече дрибъли, три след два или повече и два след три или повече.

Като заключение може да се каже, че цифрите на Диего Марадона определено няма да се променят, но Лионел Меси го очакват още доста години футбол на най-високо ниво и подобряването на огромен брой рекорди.

4144633