Драматични няколко минути оставиха Барса на точка от Реал (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БТА/AP

Барселона запази дистанцията си от една точка зад лидера в Примера Дивисион Реал Мадрид, след като тази вечер каталунците спечелиха драматично с 3:2 домакинството си на Виляреал в среща от 21-ия кръг на първенството.

Гостите на два пъти излизаха напред в резултата на "Камп Ноу", благодарение на попаденията на Денис Черишев и Лусиано Вието, но с голове на Неймар, Рафиня и Лионел Меси "лос кулес" стигнаха до така ценните три точки в сблъсъка.

По този начин Барселона събра актив от 50 пункта и остава на точка зад лидера Реал Мадрид, който обаче е и с мач по-малко. В сряда "кралския клуб" посреща Севиля в отложен мач на "Сантяго Бернабеу". Виляреал пък инкасира пета загуба през сезона и остава на 6-а позиция с 38 точки.

Победата днес бе четвърта поред за Барса в Примера Дивисион и общо 16-а за кампанията, докато Лионел Меси и Неймар отбелязаха своите голове съответно №22 и №15 в испанския шампионат.

Лионел Меси, Неймар и Луис Суарес очаквано започнаха в атака за Барселона, докато Серхио Бускетс, Андрес Иниеста и Рафиня стартираха в средата на терена. Жорди Алба, Хавиер Масчерано, Жерар Пике и Дани Алвес бяха избрани в отбрана, а Клаудио Браво отново застана под рамката на вратата.

Гостите от Виляреал разчитаха на Вието и Джовани в предни позиции, докато Джонатан дос Сантос, Пиня, Бруно и Черишев започнаха в средата на терена. Четворката пред вратаря Асенхо пък бе съставена от Марио Гаспар, Мусакио, Виктор Руис и Хауме Коста.

Домакините стартираха активно срещата, като още от самото начало Барселона установи натиск в половината на Виляреал. Още в 3' „лос кулес“ изпълниха корнер пред вратата на „жълтата подводница“, а хубавият опит за ножичен удар на Луис Суарес излезе в аут. В 8' отново Суарес излезе на стрелкова позиция, но уругваецът сбърка с нещо средно между подаване и удар.

Домакините продължиха да търсят откриване на резултата, а Луис Суарес все още бе най-опасният футболист от състава на Барселона. В 12' уругваецът бе намерен от Дани Алвес и стреля с десния крак, но Асенхо успешно парира в корнер. В 20' за пореден път Суарес стреля, но този път покрай дясната странична греда.

Резултатът на „Камп Ноу“ бе открит след точно половин час игра, когато противно на всякаква логика Виляреал излезе напред. Неуспешен опит за удар на Марио Гаспар срещна крака на Денис Черишев, а рикошетът в руския национал направи топката невъзможна за Клаудио Браво – 0:1.

Усилията на „лос кулес“ за изравнително попадение така и не довеждаха до резултат, а в 43' Виляреал можеше и да удвои аванса си. Лусиано Вието надскочи Хавиер Масчерано и стреля с глава, но Браво плонжира и сигурно улови в ръцете си.

Воденият от Марселиньо отбор така и не успя да задържи аванса си поне до почивката, защото в добавеното време на първата част Барселона възстанови равенството. Лео Меси пусна добро подаване към Рафиня, чийто изстрел пък бе отразен от Серхио Асенхо. Неймар обаче нямаше как да сбърка при добавката, бележейки от лесна позиция за 1:1.

Второто полувреме на „Камп Ноу“ стартира вихрено, като двата тима си отбелязаха общо три гола за няколко минутки игра.

Всичко започна в 52', когато кошмарна грешка на Жерар Пике доведе до втори гол във вратата на Клаудио Браво. „Тройката“ не успя да спре топката и тя се озова в краката на Джовани дос Сантос, чийто рейд в половината на Барселона завърши с подаване към Лусиано Вието, който реализира за 1:2.

Радостта на „жълтата подводница“ обаче трая кратко, защото между 53' и 55' каталунците осъществиха пълен обрат с два бързи гола. Първо Рафиня изравни след отразен изстрел на Луис Суарес, а две минути по-късно Лионел Меси с десния крак матира Серхио Асенхо за 3:2.

В 64' се стигна до крайно дискусионна ситуация, в която Неймар претендираше за неотсъдена дузпа в своя полза. Бразилецът видимо изпревари Серхио Асенхо и копна топката над него, а стражът на „жълтите“ връхлетя върху нападателя на Барселона. Съдийски сигнал за дузпа обаче изненадващо не последва, а секунди след това Луис Суарес не успя да намери мрежата от метър-два разстояние.

И до края на срещата Виляреал така и не успя да застраши пазената от Клаудио Браво врата, като гостите останаха твърде далеч от евентуално изравнително попадение в мрежата на чилиеца. Каталунците пък успокоиха темпото и спокойно доиграха срещата, гарантирайки си важни три точки в борбата за шампионската титла в Примера.