Ливърпул напомни за финала от Истанбул, след като вкара четири гола за едно полувреме и изхвърли Борусия (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БГНЕС/EPA

Отборът на Ливърпул направи немислимото тази вечер. Момчетата на Юрген Клоп напомниха за финала на Шампионска лига от пролетта на 2005 година, когато се върнаха в срещата след изоставане с 0:3 на полувремето.

Тази вечер "червените" посрещнаха Борусия (Дортмунд) на "Анфийлд" в среща реванш от 1/4-финали на Лига Европа, като първата среща завърши 1:1. 

След само 10' игра домакините изоставаха с 2:0, а след почивката бързо върнаха едно попадение. Скоро след това преднината от два гола на гостите бе възобновена, но с прекрасен рейд в края, 18-кратните шампиони на Анлия вкараха три гола, един от които в продълженията, за да спечелят с 4:3 този драматичен двубой и с общ резултат 5:4 продължават към 1/2-финалите.

Срещата започна с териториално превъзходство на Борусия, а в 6' Алберто Морено и Филипе Коутиньо не се разбраха при една от атаките на гостите и последва контра. Пиер Емерик Обамеянг получи прекрасен пас зад гърба на защитата и стреля. Да, Симон Миньоле се намеси блестящо, но при добавката Хенрих Михтарян направи стража на "червените" безпомощен.

След още само 3' игра се стигна до втори гол във вратата на Миньоле. И отново играчите на Юрген Клоп сгрешиха, когато владееха в половината на противника. На правилното място бе Марко Ройс, който веднага с дълъг диагонален пас намери Обамеянг, който с компютърна точност заби топката в близкия горен ъгъл, реализирайки своя 11-ти гол в европейските клубни турнири, 37-и във всички турнири и общо 110 за "жълто-черните" във всички турнири.

 Постепенно домакините започнаха да поглеждат към вратата на противника и в рамките на няколко секунди организираха две добри възможности пред противниковата врата. Първо изстрел на Дивок Ориги бе париран от Сократис Папастатопулос, а секунди по-късно Морено получи шанс да стреля от въздуха, но шутът му премина далеч от вратата на Роман Вайденфелер.

В 25' Ливърпул намерни отново път към вратата на Борусия, след като Джеймс Милнър проби от дясно и топката попадна в Ориги, който веднага стреля, но кълбото премина покрай далечната греда на Вайденфелер.

Атаките пред вратата на гостите не спираха и отново се стигна до опасност пред вратата на гостуващия тим, а този път неточен се оказа Роберто Фирмино. Това бе шесто положение за домакините, а за 28' феновете видяха цели 10 положения пред двете врати.

След 32' игра се стигна до поредна чиста голова възможност пред Миньоле. Пишчак проби от дясно и центрира остро в наказателното поле. Ако стражът на домакините не се бе намесил с върха на пръстите си, зад него дебнеше Обамеянг, който със сигурност щеше да отбележи своя втори гол за вечерта.

Пропуските за играчите на Томас Тухел започнаха да се трупат, след като Обамеянг отново попадна в центъра на вниманието. Габонецът получи топката около точката за изпълнение на дузпа, но закъсня и изстрелът му премина в страни от целта.

Втората част започна перфектно за домакините, които върнаха едно от попаденията си. Емре Джан, който през първата част не показа нищо, което да привлече вниманието на камерите, сега халфът на Ливърпул стартира с блестяща асистенция за Ориги. Нападателят пък получи прекрасна топка, която нямаше как да сгреши и я прокара покрай Вайденфелер за 1:2.

 В 56' обаче устремът на домакините бе смачкан, след като капитанът на Борусия Матс Хумелс изведе по прекрасен начин Ройс в наказателното поле, а атакуващият халф на "жълто-черните" с прекрасно премерен удар матира за трети път Миньоле - 1:3.

 28' преди края на срещата Юрген Клоп направи две промени, включвайки в игра Даниел Стъридж и Джо Алън на мястото на Роберто Фирмино и Адам Лалана.

Зарядът на срещата се върна в 66', когато Филипе Коутиньо отново показа магията си. Бразилецът направи двойно подаване с Джеймс Милнър, след което стреля от границата на наказателното поле по земя, а Вайденфелер не успя да се разгъне максимално и топката влетя в мрежата му.

 Томас Тухел прибегна към първа смяна 13' преди края, като Гинтер замени Кагава.

Веднага след това последва корнер за Ливърпул и Мамаду Сако се оказа непокрит, като се реваншира за грешките си през първата част по най-добрия начин - с гол за 3:3.

В 80' Клоп трябваше да извърши принудителна смяна, след като Емре Джан получи травма, а на негово място се появи Лукас Лейва. Томас Тухел също не закъсня със смените, като замени Кастро и Ройс за смтка на Гюндохан и Рамос.

Немислимото стана факт. В добавеното време на срещата се стигна до четвърти гол във вратата на Вайденфелер. Центриране в наказателното поле, където над всички се извиси Деян Ловрен и с глава направи обрата пълен - 4:3.

Преди мача

Играчите на Юрген Клоп ще приемат на своя стадион бившият клуб на немския специалист в определено най-интересната среща от тази фаза във втория по сила европейски клубен турнир. 

Преди седмица срещата на "Сигнал Идуна Парк" завърши при резултат 1:1, като и двата тима можеха да съжаляват, че не стигнаха до крайния успех. Всичко обаче ще трябва да се реши днес, в Ливърпул, на стадион "Анфийлд".

Състави

Мърсисайдци ще стартират с Миньоле, Клайн, Сако, Ловрен, Морено, Джан, Милнър, Лалана, Фирмино, Коутиньо и Ориги.

Томас Тухел ще противопостави Вайденфелер, Пишчак, Папастатопулос, Хумелс, Шмелцер, Вийгл, Кастро, Михтарян, Кагава, Ройс и Обамеянг.