Един от най-впечатляващите дебюти в историята на Юнайтед

снимка: БГНЕС/EPA

Маркъс Рашфорд, който се превърна в герой за "Манчестър Юнайтед" в мача с "Мидтиланд" от Лига Европа, даде повод на английския Telegraph да го сравни с други дебютанти за "червените дяволи". 18-годишният продукт на клубната академия успя да се разпише два пъти във вратата на датския шампион (5:1), с което класира отбора на 1/8-финал в турнира и спаси треньора Луис ван Гаал от сигурно уволнение.

Несъмнено съдбата има пръст в запомнящия се дебют на младока, след като титулярният централен нападател на "Юнайтед" Антони Марсиал се контузи на загрявката преди двубоя. Каква ще бъде съдбата на Рашфорд? Само времето може да покаже. А ето какво се случи с предците на най-младия голмайстор в Европа за "червените дяволи":

Пол Скоулс

Този член на прословутото поколение Клас 92' все още бе сравнително непознат на феновете, въпреки спечелването на младежката ФА къп през същата година. Две години по-късно обаче той направи запомнящ се дебют при мъжете, когато отбеляза два пъти във вратата на Порт Вейл в турнира за Купата на Лигата.

Какво се случи с него : Просто стана още по-добър.

Оле Гунар Солскяер

Най-добрата супер-смяна в историята на "Юнайтед" се нуждаеше от едва 6 минути, за да се разпише срещу Блекбърн през 1996 г. Това бе неговият първи гол от общо 18, които той отбеляза в лигата през същия сезон.

Какво се случи с него : Превърна се в герой за феновете и смъртоносен стрелец.

Рууд ван Нистелрой

Дойде в "Юнайтед" от ПСВ (Айндховен) за 19 млн. лири и очакванията на феновете към него бяха големи. Холандецът не ги разочарова. Започна с гол за "Чаръти Шийл" срещу стария враг Ливърпул, след което се разписа на два пъти срещу Фулъм в първия си официален мач във Висшата лига през 2001 г.

Какво се случи с него : Превърна се в суперзвезда.

Кристиано Роналдо

Не успя да се разпише в своя дебют за отбора от "Олд Трафорд" срещу Болтън през 2003 г. Въпреки това представянето му бе бляскаво, тъй като се появи от пейката и успя да спечели изключително важна дузпа.

Какво се случи с него : Удивителна кариера!

Луис Саха

Французинът не изгуби никакво време преди да впечатли в дебюта си за "червените дяволи". След негово изпълнение на свободен удар "Юнайтед" успя да поведе на Саутхемптън през 2004 г. Последваха 28 гола в 86 срещи за клуба.

Какво се случи с него : Оправдана, макар и невпечатляваща кариера в "Юнайтед".

Габриел Хайнце

Аржентинецът имаше възможността да се наслади на мечтан дебют в новия си отбор. През 2004 г. Хайнце успя да се разпише във вратата на Болтън точно преди почивката, с което изведе "Юнайтед" напред в резултата. Двубоят завърши 2:2, но аржентинецът направи впечатляващ старт на кариерата си на "Олд Трафорд".

Какво се случи с него : Направи добра кариера в клуба, докато не си тръгна при неприятни обстоятелства.

Уейн Рууни

През 2004 г. направи своя дебют като тийнеджър, отбелязвайки спиращ дъха хеттрик във вратата на Фенербахче в мач от Шампионската лига. Сега е близо до това да се превърне в най-резултатния футболист в историята на "Манчестър Юнайтед".

Какво се случи с него : Превърна се в суперзвезда.

Федерико Македа

През 2009 г. направи едно от най-сензационните включвания в последните години от историята на клуба. Появи се като смяна и отбеляза победен гол във вратата на "Астън Вила" след чудесен удар в добавеното време. И направи всичко това само на 17 години. Успя да се разпише и в следващата среща, която бе срещу Съндърланд, но тези негови постижения останаха най-високите в разочароващата му кариера, която последва много скоро.

Какво се случи с него : Кариерата му пропадна.

Ник Пауъл

Дебютира с красив гол във вратата на Уигън за победата с 4:0 през 2012 г. Обещаващият старт бе последван от неубедително представяне и отиване под наем в "Хъл Сити".

Какво се случи с него : Не успя да остави следа.

Алекс Бютнер

Дебютира заедно с Пауъл в мача срещи Уигън и също като него успя да се разпише. Освен това се отчете и с голово подаване, но като цяло не бе толкова добър, колкото се очакваше от него.

Какво се случи с него : Напусна през 2014 г. и отиде в "Динамо" (Москва), след което бе даден под наем на "Андерлехт".

Джеймс Уилсън

Направи своя дебют в последния ден от сезон 2013/14 в мач срещу "Хъл Сити" и отбеляза два пъти за победата на своя отбор. По този начин предизвика множество предположения, че той е следващият голям играч, който идва от школата на "Юнайтед". Тъжно е, че той така и не успя да се останови на "Олд Трафорд", прекарвайки дните си под наем в Чемпиъншип.

Какво се случи с него : Не успя да се наложи в отбора.

Антони Марсиал

Дойде на "Олд Трафорд" срещу цели 35 млн. лири, но още в първия мач накара всички да повярват, че си струва парите. През 2015 г. разпиля защитата на Ливърпул, след което се разписа за 3:1. Беше ярката искра в неубедителния сезон на "Юнайтед".

Какво се случи с него : Аут заради контузия, но представянето му е окуражаващо.

Източник: Труд