Йелгава и Литекс не се надиграха след скучно 1:1 (ВИДЕО)

снимка: pfclitex.com

Литекс откри новия сезон с равенство 1:1 в гостуването си на ФК Йелгава в първи квалификационен кръг на Лига Европа.

Ловчанлии бяха по-класният отбор на терена, но не успяха да материализират превъзходството си и да победят защитно построения отбор на Йелгава.

Домакините от своя страна разчитаха на хаотични подавания от корнер или тъч. Резултатът закономерно бе открит от Литекс през втората част, когато в 50-тата минута защитникът Васил Божиков откри с глава след центиране от корнер.

Мачът продължи в приспивно темпо, което изигра лоша шега на българския отбор, който допусна лек гол в края на мача, когато след силно странично хвърляне в наказателното поле, топката попадна на главата на Олегс Малашенокс, който реализира в 83-тата минута.

До края на мача не последваха опасности пред двете врати и отборите оставиха всичко да се реши в реванша, който е в Ловеч след 1 седмица.

Мачът започна равностойно, като домакините от Йелгава не успяха да упражнят домакински натиск.

Футболистите на Литекс започнаха мача спокойно и първи стигнаха до опасност, когато във втората минута спечелиха корнер, при който последва центриране в наказателното поле.

Вратарят на домакините обаче се справи без особени проблеми. Минути по-късно латвийците имаха възможност от ляво на вратата на ловчанлии, но Божинов се намеси, изчиствайки в корнер.

В 10-тата минута атака от дясно на Литекс завърши с хубаво центриране в наказателното поле, но Бьорн Йонсен остана на сантиметри под топката. 

Отново той имаше възможност в 23-тата минута, когато след прекрасно двойно подаване между Арсенио Нунеш и Руменов топката стигна до нападателя, но той не бе концентриран. 

Натискът на "оранжевите" продължи, но отбора на Красимир Балъков не може да материализира превъзходството си.

След корнер за Йелгава, в 28-ата минута последва контра атака на Литекс, при която след като пробяга двайсетина метра, Арсенио финтира защитник на домакините и стреля опасно, но вратарят Каспарс Икстенс изби в ъглов удар.

В 32-ата минута Страхил Попов върна топката неточно към Рафаел Перес, при което Вячеслав Сушкин от Йелгава излезе сам срещу вратаря, но стреля слабо и Баривиейра спаси.

Последва ново неразбирателство в защитата на Литекс, но домакините отново не успяха да се възползват. Прави впечатление, че българската отбрана допуска грешки, когато е поставена под напрежение.

В края на първото полувреме отново Литекс имаше възможност, но Бьорн Йонсен нанесе апатичен удар и не затрудни вратаря на домакините.

Така двата отбора се оттеглиха за почивка, а "оранжевите" могат да съжаляват, че не водят в резултата.

Второто полувреме започна без промени за двата отбора, а Литекс отново започна да диктува събитията на терена.

В 50-ата минута Литекс спечели корнер, а при последвалото центриране централният защитник Васил Божиков откри резултата след удар с глава.

Българинът се извиси над всички и с удар от около 5 метра не остави шансове на вратаря. При приземяването си обаче бранителят се удари лошо, но в крайна сметка успя да продължи двубоя.

В 56-тата минута Красимир Балъков направи първата си смяна. Румен Руменов отстъпи мястото си на Петрус Бумал, който застана в центъра на терена.

Ловчанлии продължиха да доминират, но атаките им приключваха близо до наказателното поле на противника.

В 78-ата минута Милчо Ангелов смени един от най-добре представилите се играчи на Литекс до момента Арсенио Нунеш. Португалецът бе в основата на повечето опасни атаки за отбора си. 

В 83-тата минута защитата на Литекс проспа едно около 25-метрово хвърляне на тъч в стил "Рори Делъп", при което с глава Олегс Малашенокс вкара топката във вратата от около 5 метра.

Нито един от петимата играчи в оранжево около него не реагира при летежа на топката. Така резултатът става 1:1, а Литекс може само да се ядосва за нелепия гол.

Окрилени от гола, футболистите на Йелгава потърсиха пълен обрат и затвориха отбора от Ловеч в собствената му половина.

В крайна сметка до по-сериозни опасности пред двете врати не се стигна и отборите оставиха развръзката за реванша, който е след една седмица в Ловеч. 

От мача в Латвия Литекс показа, че е по-класният отбор, но изпитва проблеми в завършващата фаза и материализирането на превъзходството си.