Льов се провали в стил Гуардиола

снимка: БТА/AP

Световният шампион падна зад борда. Германия мечтаеше за четвърта евротитла и първа от 1996-а. Но без да вкараш гол... няма как да стане. Преди 2 години в Бразилия Бундестимът мина като валяк до златото на мондиала. Днес, само 24 месеца по-късно, мандшафтът не е машина за голове. И то не защото го няма реализатор №1 в историята на световните първенства Мирослав Клозе. Причините са много.

От 2006-а насам Германия е винаги в голямата игра - минимум на полуфинал, два пъти спори за короната и само веднъж спечели. „Байерн”, гордостта на немския футбол, също придоби комплекс на полуфиналиста в Европа. А приликите между отпадането на баварците и Бундестима пробождат очите.

Пеп Гуардиола дойде в най-успешното време на немския футбол, но му вкара вируса „тики-така”. Отегчително и безкрайно си подават топката от 3 години и играчите на „Байерн”, и тези на националния отбор. Маниерите на Гуардиола и Йоаким Льов изглеждат напълно еднакви. От избора на външния вид като облекло до неспособността да се намери решение, когато нещата не тръгнат правилно. Така „Байерн” отпадаше от испански съперници в Шампионската лига след близо 70% владеене на топката. Така и Германия притежаваше кълбото 67 на сто от времето срещу Франция. Но...загуби, защото в тази велика игра се броят на първо място головете. А тези двама треньори като че ли са дали на отборите си една задача - да влязат с топката във вратата. Ударите от дистанция се приемат като тактическа грешка. А на Мануел Нойер му е забранено да подава към съотборник в противниковото поле...

Льов пое Германия след Мондиал 2006 и третото място в света. Изглежда сам разбира, че е време за промяна. „Ще помисля какво ще правя”, каза след загубата от Франция треньорът. Не е изключено в контролата срещу Финландия на 31 август на пейката да е друг. „Очаквам Йоги да иска да защити световната ни титла в Русия”, рече, но неубедително, президентът на федерацията Райнхард Гриндел.

Капитанът Бастиян Швайнщайгер бе героят от Рио след 1:0 над Аржентина. На почти 32 години днес халфът не бе в най-добрата си форма на „Стад Велодром”. Контузиите от последния сезон в „Манчестър Юнайтед” оказват тежко влияние върху формата му. Бъдещето на Швайни е неясно - Жозе Моуриньо може би няма да разчита на него при стартиралото обновяване на „дяволите”. „Бундестимът продължава, а аз трябва да помисля и да почина”, каза Швайнщайгер.

За феновете на „Байерн” той продължава да е футболния Господ. Липсваше му само евротитлата с Германия. На големи първенства Швайнщайгер има 38 мача. А този срещу Франция бе под №120 в Бундестима. Вероятно арената ще напусне и Лукас Подолски, влязъл в игра само в един от мачовете на турнира.

Нужна ли е промяна на германския футбол след тоталния провал и отпадането в групите на Евро 2004? По-скоро нужна е промяна във философията. Технически Германия е най-добрият отбор в света като цяло. Но за да разгърне потенциала си, трябва отново да се научи да вкарва голове. Едва ли това ще стане с вече все по-остаряващото и излязло от мода „тики-така”...

"Труд"