Рамос стана легенда - един от малкото с гол в два финала на Шампионска лига

снимка: БГНЕС/EPA

Серхио Рамос си заслужи статут на легенда в богатата история на най-успешния международно клуб – Реал Мадрид – след като с попадението си спомогна за рекордната 11-та титла от Шампионска лига на „белия балет“.

Реал Мадрид целуна отличието, след като надви Атлетико при изпълнението на дузпи – в редовното време и продълженията резултатът бе 1:1, но Франсиско Хуанфран прати кълбото в гредата от 11-те метра, след което Кристиано Роналдо донесе 11-та титла на „лос бланкос“.

Рамос се превърна в едва петия футболист, който отбелязва гол в два финала на Шампионска лига, след като през 2014 година в първото издание на битката за титлата между Реал и Атлетико той изравни в 90-ата минута за 1:1 (след това „кралския клуб“ спечели с 4:1 в продълженията).

Постижението на Рамос е изумително, защото той е единственият дефанзивен футболист с голове в два финала в Шампионска лига. Другите знаменитости, които са го правели, са известни със своите голмайсторски умения и не е толкова изненадващо, че два пъти са се разписвали в битката за най-ценния футболен трофей.

Лионел Меси го е правел през 2009 и 2011 година във финалите на Барселона срещу Манчестър Юнайтед – впечатляващият му удар с глава в първия случай и клиничният изстрел от 15-ина метра за 2:1 във втория.

Кристиано Роналдо вкара за Манчестър Юнайтед от дузпа през 2008-ма година срещу Челси и отново от дузпа през 2014, когато Реал за първи път надви Атлетико за трофея.

Раул Гонсалес бе точен през 2000-ата година в друг изцяло испански финал – Реал срещу Валенсия, а през 2002 откри резултата пак за 'белия балет' срещу Байер (Леверкузен), преди сегашният наставник на „лос бланкос“ Зинедин Зидан да отбележи едно от най-паметните попадения във финали.

Самуел Ето'о е другият играч с голове в два мача за титлата – с екипа на Барселона през 2006-та година той първи вкарва на Арсенал, а през 2009-та година открива резултата срещу Манчестър Юнайтед.