Мадрид задмина Милано по финали в Шампионска лига

снимка: БТА/AP

Реал Мадрид ще се изправи срещу Атлетико (Мадрид) в единствения случай в историята, когато два отбора от един град се изправят един срещу друг, и то за втори път (само в рамките на три сезона) на финал в Шампионска лига.

Също така това е третият сблъсък в битка за най-ценния трофей, който се повтаря – преди него по два пъти се изигра дуелът между Ливърпул и Милан (2005 и 2007) и Барселона срещу Манчестър Юнайтед (2009 и 2011).

Също така за трети път в последните четири години финалът в Шампионска лига се играе между отбори от една държава – през 2013 Байерн триумфира след победа над Борусия (Дортмунд).

Реал Мадрид достигна до рекорден 14-ти финал в най-силния турнир, след като преди това участва в също рекорден 27-ми полуфинален дуел. Атлетико пък за трети път ще се бори за отличието, след като това преди се е случвало през 1974 и 2014 година. Със 17-те си финала мадридските отбори изпревариха миланските грандове Интер и Милан (16 – 11 от тях за „росонерите” ) във вечната класация по този показател.

Ироничното е, че финалът с рекордното участие на мадридските колоси ще се проведе именно в Милано на стадион „Джузепе Меаца”, и то в първия сезон от 60 години насам, когато нито Интер, нито Милан стигнаха до европейски квоти.

 „Белия балет” блесна с изумително постижение, като спечели всичките си домакинства на „Сантяго Бернабеу” в Шампионска лига без да допусне гол. Кейлор Навас бе на вратата в тези срещи, като стражът е запазвал суха мрежа в 11 от 12-те си появи в игра в ШЛ.

Кристиано Роналдо също постави личен рекорд – той участва в 17-ия си полуфинален двубой срещу Манчестър Сити и по този показател се изравни на върха с Шаби Алонсо.

Манчестър Сити за трети пореден път е елиминиран от испански противник, но сега поне може да се похвали с класиране на полуфинал, след като преди този сезон изобщо нямаше победа в елиминациите.

Зинедин Зидан стигна финала в първото си участие в Шампионска лига, с което става третият пореден дебютант с подобно постижение – преди него това направиха Луис Енрике (2015) и Диего Симеоне (2014).