ПСЖ надви Челси, но с малък аванс в 1/8-финалите на Шампионска лига (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

 Френският хегемон Пари Сен Жермен напълно надигра позаспалия английски гранд Челси, но спечели само с 2:1 домакинството си на стадион „Парк де Пренс“ в Париж в първи мач от осминафиналите в Шампионска лига и трети пореден дуел между двата тима в турнира.

По същото време с гол в 91-ата минута на Жонас Бенфика надви Зенит с 1:0 в другия играл се във вторник вечер двубой от тази фаза на най-силния турнир.

Златан Ибрахимович откри резултата на "Парк де Пренс" с мощен шут от пряк свободен удар на метър от дъгата на наказателното поле. Топката рикошира в крака на Джон-Оби Микел и подлъга Тибо Куртоа, за да се оплете в мрежата му - 1:0. 

Ибрахимович постоянно е критикуван, че (преди двубоя с Челси) има само седем попадения в 36 мача от елиминациите на Шампионска лига, и то на фона на още 38 в 79 срещи от груповата фаза. 

1-0by for4vd

Шведският майстор обаче вече има седем попадения и две асистенции в последните си 11 изяви в игра с екипа на ПСЖ, като отбеляза за първи път в 4-тото си изправяне срещу Челси (той се бе разписвал само срещу Арсенал от всички английски отбори, с които е играл).

Графиката по-долу с головете на Ибрахимович преди днешния сблъск с Челси:

Виновникът за попадението на Ибрахимович - Джон-Оби Микел - се реваншира на съотборниците си с точен изстрел почти от упор в 46-ата минута на първата част, за да възстанови изненадващо равенството. Той получи кълбото след центриране от корнер и се възползва от разконцентрираните бранители на ПСЖ - 1:1.

John Obi Mikel Goal HD - PSG 1-1 Chelsea - 16...by Live-goals

Джон-Оби Микел има само два гола в кариерата си в Шампионска лига, като предишният му е срещу Спортинг (Лисабон) през 2014 година.

В 78-ата минута появилият се малко по-рано като резерва Единсон Кавани с технично изпълнение от малък ъгъл се възползва от чудесен извеждащ пас на Анхел ди Мария и заслужено възстанови аванса на ПСЖ - 2:1.

Edinson Cavani Goal HD - PSG 2-1 Chelsea - 16...by sofienekarima

 ПСЖ има основания да съжалява, че не натрупа по-сериозен аванс преди реванша на стадион „Стамфорд Бридж“, макар през първото полувреме Диего Коста да уцели гредата, а в началото на втората част да пропусна сам срещу вратаря – и при двете положения стражът на домакините се намеси ключово.

Още повече важни спасявания имаше Тибо Куртоа, който бе основната причина тимът му да получи само две попадения във френската столица.  

ПСЖ е първият отбор, който побеждава Челси на Гуус Хидинк, след като в английската Висша лига от 19 декември насам холандският специалист е записал 11 поредни мача без поражение.


Paris Saint-Germain 2 - 1 Chelsea All Goals...by FootGermany

Първите три минути в Париж минаха, меко казано, под диктовката на домакините, които моментално натикаха съперника си пред собственото му наказателно поле и не му даваха да диша. Първият опасен шут бе дело от сериозна дистанция на Марко Верати, който провокира дебютната намеса на Тибо Куртоа.

Италианецът се завърна сред титулярите на ПСЖ след контузия в слабините, а преди два дни подписа нов договор с клуба.

За първи път отборите в Шампионска лига ритат с официалната топка за финала в Милано.

В петата минута бе ред на Лукас да пробва мерника си от почти същата дистанция на около 25 метра от голлинията, но бе неточен поне с метър. Натискът на ПСЖ не спираше, а Челси мина точно веднъж центъра в първите 10 минути.

В 12-ата Златан Ибрахимович си изработи фаул на малко над 20 метра разстояние до вратата, но не притесни Куртоа с изпълнението си, минало на сантиметри от рамката. В 16-ата минута първо Анхел ди Мария не можа да намери Ибра и Лукас в наказателното поле с остро центриране от ляво, а малко по-късно Лукас нахлу в пеналтерията, но майсторски бе отблъснат от Сесар Аспиликуета.

В 22-ата минута, напълно изненадващо и против хода на играта, Челси можеше да открие резултата, ако не бе страхотната намеса на Кевин Трап. Хубаво центриране отляво на Баба намери в идеална позиция Диего Коста, а той с глава стреля, сваляйки топката към земята. Трап обаче демонстрира отличен рефлекс и изби в горната греда.

ПСЖ отговори с анемичен и неточен удар на Ибрахимович по диагонала, а Челси отново застраши вратата на съперника в 27-ата минута с центриране, този път отдясно, при което всички играчи в бяло се разминаха с топката в наказателното поле.

В 32-ата минута Ибрахимович направи пропуска от най-изгодната позиция до момента в мача за ПСЖ, след като избяга от опеката на Гари Кейхил, но от пет метра заби кълбото с глава в земята и го прати в аут. 

Феномена Роналдо на трибуните на "Парк де Пренс"

Анхел ди Мария опропасти скоростна контраатака на ПСЖ в следващите секунди с неточен изстрел от ляво по диагонала, вместо да потърси Лукас на далечната греда.

В 39-ата минута Лукас направи пробив през средата на защитата на Челси и бе препънат от Джон-Оби Микел малко пред дъгата на наказателното. Ибрахимович стреля мощно от фаула, а след рикошет в крака на Микел топката се озова неспасяемо в мрежата на гостите - 1:0.

Междувременно бившият наставник на ПСЖ Карло Анчелоти се наслаждаваше на завръщането си на "Парк де Пренс"

Точно когато домакините се готвеха да се приберат на почивка с аванс, и то не незаслужен, изпълнение на корнер ги мартира. Центриране на първата греда бе продължено към Микел, който имаше време дори да овладее топката, преди от около пет метра да матира Трап за 1:1.

Втората част започна с великолепна контраатака на Челси, вдъхновена от пробив на Уилиан, който пробяга около 40 метра, преди да пусне извеждащ пас в наказателното поле за Диего Коста. Нападателят обаче стреля в тялото на Кевин Трап по диагонала и пропусна ново чисто положение.

ПСЖ отоговори със страховит изстрел от над 30 метра на Ди Мария, който щеше да профучи на сантиметри над горната греда, но Куртоа изби в корнер за всеки случай. 120 секунди по-късно Ибрахимович получи отдясно в наказателното поле и си освободи позиция за стрелба по диагонала, но Куртоа отново бе на мястото си.

В следващите десетина минути ПСЖ отново почна да мачка противника си, но Куртоа бе безкомпромисен на вратата си, а и домакините не създаваха чисти положения в наказателното поле. Не само стражът на Челси удържаше набезите на противника, след като в 63-ата минута удар на Блес Матюйди бе париран ключово пред голлинията. Натискът на домакините се усилваше с всяка изминала секунда, а гостите рискуваха прекалено, приемайки играта изцяло пред пеналтерията си.

Куртоа, надежден, както винаги, с пет важни спасявания

В 67-ата минута Ди Мария от отлична позиция за изпълнение на пряк свободен удар провокира поредна страхотна намеса от страна на Куртоа.

В 78-ата минута Пари Сен Жермен най-накрая стигна до заслужения втори гол, след като Ди Мария по чудесен начин изведе с пас по въздуха Единсон Кавани на стрелкова позиция в наказателното поле. Уругваецът с едно технично докосване прати топката покрай Куртоа за 2:1, въпреки малкия ъгъл. Кавани само 120 секунди по-рано се бе появил в игра на мястото на Лукас Моура.

Ди Мария пропусна няколко шанса да се разпише, но за втори път този сезон в Шампионска лига асистира за гол, като има на сметката си три попадения.

Куртоа попречи на Ибрахимович отблизо в добавеното време да вкара за 3:1, но малко преди това Педро Родригес с хубав изстрел по диагонала от дясно в наказателното поле прати топката на сантиметри от гредата, оплитайки я от външната страна на мрежата.

Програма на осминафиналите в Шампионска лига: