Дежа вю на жребия в Шампионска лига

снимка: БГНЕС/EPA

Четири великолепни и звездни сблъсъка ще наблюдават зрителите в осминафиналите на Шампионска лига. Феновете на най-големите отбори са леко раздвоени, защото на този етап определено щеше да им е по-лесно да срещнат някой по-непретенциозен отбор, а не гранд.

Ще има повторение на финала от 2006 година – Арсенал изтегли Барселона, като и за двата тима това бе един от най-нежеланите варианти. Каталунците спечелиха след продължение с 2:1 титлата преди 9 години, а след това още два пъти играха с колоса от Лондон в елиминации.

Лионел Меси отбеляза цели четири гола в реванша от четвъртфиналите през 2009/10, а през 2010/11 двата тима се срещнаха на осминафинал и отново Барселона надделя в общия резултат.

Челси и ПСЖ за трета поредна година ще мерят сили в Шампионска лига, като и в двата случая досега битката се решава от вкараните на чужд терен голове - „сините“ продължиха напред в първия дуел, но миналата година по крайно драматичен начин ПСЖ си го върна и се класира за 1/4-финал.

Байерн и Ювентус е друг звезден двубой, който за неутралните зрители би бил крайно интригуващ. През 2012/13 на четвъртфиналите баварците спечелиха два пъти с по 2:0 по пътя си към исторически требъл, докато Ювентус сега се изправя пред голямо предизвикателство в качеството си на финалист от миналия сезон.

Рома и Реал Мадрид са играли един срещу друг цели осем пъти, и то изцяло в Шампионска лига, и то изцяло след сезон 2001/02. „Вълците“ елиминираха на тази фаза съперника си през 2007/08.

Интересното е, че Динамо (Киев) и Манчестър Сити се срещнаха на осминафинал, но в Лига Европа, през 2010/11, като тогава украинците елиминираха съперника си след 2:0 и 0:1.

Волфсбург и Гент пък са единствените отбори, които никога не са играли един срещу друг досега.