Има ли шанс Арсенал да мине групите на Шампионска лига

снимка: БТА/AP

Отборите на Арсенал, Шахтьор (Донецк), Борусия (Мьонхенгладбах), Малмьо и Макаби (Тел Авив) не успяха да спечелят нито една точка от първите си два мача в груповата фаза на Шампионска лига.

В последните 12 издания на турнира 68 отбора са загубили първите си две срещи, но 6 от тях са успeли да прескочат групите.

Първият пример е Вердер (Бремен), които през сезон 2005/06 губи от Барселона и Панатинайкос. Следва равенство с Удинезе, а във вторите мачове успява да победи гръцкия и италианския тим и завършва на второ място в групата. „Бременските музиканти“ отпадат на 1/8-финал от Ювентус.

Година по-късно Интер успява да излезе от групата, въпреки че допуска поражения с 0:1 от Спортинг (Лисабон) и 0:2 от Байерн (Мюнхен). „Нераздурите“ постигат три поредни победи – две над Спартак (Москва) и една на Спортинг, а в последния си мач завършва наравно с баварците, които завършват на първо място в групата. Участието на Интер в турнира приключва на 1/8-финал, където отпада от Валенсия.

През сезон 2007/08 Олимпик Лион губи от Барселона и Рейнджърс. Французите показват невероятен характер и не допускат ново поражение в групите. Те постигат победи над Щутгарт (на два пъти) и Рейнджърс, а с победителя в групата Барса, завършват 2:2. Лион отпада на 1/8-финал от Манчестър Юнайтед.

Панатинайкос също успява да покаже характер през сезон 2008/09 след трудния старт – загуби с 0:2 от Интер и 1:3 от Анортозис. Гърците записват равенство – 2:2 с Вердер у дома, но в Германия печелят сензационно с 3:0. Те успяват да триумфират и в оставащите си две срещи с по 1:0 срещу Интер и Анортозис и до момента са единственият отбор, който печели своята група, въпреки че записва две загуби в първите си два мача.

Две години по-късно Олимпик (Марсилия) също стартира лошо кампанията си в турнира. Те допускат загуби с 0:1 и 0:2, съответно от Спартак (Москва) и Челси, изоставайки на 6 точки от първите два отбора. Следват две победи над Жилина - 1:0 у дома и 7:0 в Словакия, което ги изравнява по точки със Спартак, които също претърпяват поражение от французите - 0:3. Следва нова победа с 1:0 над Челси, чрез която отборът се класира на 1/8-финал, но подобно на Лион отпада от Манчестър Юнайтед.

Галатасарай е последният тим, който успява да се съвземе, след като тръгва с две поражения в Шампионска лига. Това се случва през сезон 2012/13. Те губят от Манчестър Юнайтед и Брага. Турският отбор печели 4 точки от следващите си два мача с Клуж – 1:1 и 3:1, а след това постига победа срещу „червените дяволи“ у дома и триумфира в Португалия срещу Брага с 2:1. Галатасарай е единственият от тези 6 отбора, който успява да преодолее 1/8-финалите. Там те отстраняват Шалке с общ резултат 4:3. На 1/4-финал се представят достойно, отпадайки от Реал Мадрид, като успяват да победят „белия балет“ с 3:2 в реванша, но претърпяват поражение с 3:0 в първата среща.