Стоилов пред сайта на УЕФА посочи любимите си мачове от Европа

галерия:

Станимир Стоилов в обширен материал за официалния сайт на УЕФА посочи любимите си пет двубоя от европейските клубни турнири, предвид началото на историческото му второ приключение в Шампионска лига с Астана.

В материала на УЕФА се припомня предишната авантюра на Мъри Стоилов в груповата фаза с отбора на Левски, а иначе първият му двубой с казахстанския тим е като гост на двукратния носител на КЕШ Бенфика. За Лисабон Стоилов и футболистите му пропътуваха рекордните 7348 км.

Стоилов е избрал три мача с Левски и два с Астана като свои най-любими и незабравими. Първият е срещу Оксер на 29 септември 2005 година, става въпрос за реванша от квалификациите в турнира за Купата на УЕФА, когато „сините“ спечелиха с 1:0 с гол на Милан Коприваров и за първи път се класираха за груповата фаза.

„Показахме голям характер и издръжливост, за да продължим напред. Винаги съм искал да виждам това от футболистите – умение и желание“, коментира Стоилов за сайта на УЕФА.

Вторият му любим мач е срещу Удинезе, когато с победата 2:1 в реванша също в София „сините“ се класират за осминафиналите на Купата на УЕФА. Датата е 16 март 2006-та, а българският тим осъществява обрат от 0:1 до 2:1 през второто полувреме.

„На полувремето казах на играчите, че в момента губим мача и оттук нататък можем само да го спечелим“, спомня си Стоилов.

На 23 август 2006 година Левски стига до 2:2 като гост на Киево в реванша от последния квалификационен кръг на Шампионска лига и за първи път се класира за груповата фаза. Естествено, Стоилов не е подминал този двубой като един от любимите си, като обясни, че няма да забрави никога двата мача с Киево и радостта на феновете на летището на връщане.

4147965

С отбора на Астана Мъри няма да забрави трилъра срещу ХИК (Хелзинки) в реванша от третия квалификационен кръг този сезон. На полувремето казахстанците губят с 0:2, но в последните 10 минути има толкова много драма – червени картони, голове и дузпа за гостите. В крайна сметка с попадение в последните секунди останалият с човек по-малко тим на Астана печели с 4:3. „Този мач промени всичко. Помня как стадионът избухна след края на срещата“, споделя Стоилов.

Победата над АПОЕЛ с 1:0 в първия мач е последният от посочените от Мъри мачове, като той обяснява, че е знаел, че може да разчита най-вече на отличната домакинска форма на тима, за да постигне краен успех. След 1:1 в реванша Астана елиминира кипърския гранд и се класира за групите на Шампионска лига.