Ибра се сбогува с ПСЖ като истинска легенда (ВИДЕО)

галерия:

снимка: БГНЕС/EPA

Златан Ибрахимович напълно оправда собственото си твърдение от по-рано през седмицата, че напуска Пари Сен Жермен като легенда. Шведският стрелец реализира две попадения за разгрома с 4:0 над Нант в последния 38-ми кръг на фреснката Лига 1 и влезе в историята на клуба за пореден път.

Ибра отбеляза първото и последното попадение на ПСЖ – в 18-ата и 89-ата минута, за да фиксира головата си сметка през сезона на 38. С това той записа клубен рекорд и изпревари легендарния аржентинец Карлос Бианки, който имаше 37 гола през сезон 1977/78. Рекордьор по този показател във френското първенство е югославския нападател Йосип Скоблар с нанизани 44 гола през шампионат 1970/71.

Феновете на пълния „Парк де Пренс“ изпратиха подобаващо „феномена“ Ибрахимович, както треньорът Лоран Блан го определи след мача. Двубоят дори бе спрян в 10-ата минута – символично заради номера на гърба на шведа – за да могат зрителите да аплодират своя любимец.

След края на двубоя Златан държа реч и в типичния си стил заяви „дано клубът да продължи да печели трофеи. Без Златан е трудно, но постижимо“.

4156356

Другите две попадения за ПСЖ бяха реализирани от Лукас и Маркиньос, а в големите първенства на Европа само Луис Суарес отбеляза повече голове от Ибрахимович – 40. От 2012 г. досега Ибрахимович вкара 179 гола в 154 мача.

All Goals HD - PSG 4-0 Nantes - 14-05-2016by Video-Sport

ПСЖ завърши сезона със смазващо предимство спрямо останалите – 96 точки и голова разлика 102:19, като вторият Олимпик (Лион) е на цели 31 пункта от столичани. Лион отстъпи с 1:4 гостуването си на борещия се за оцеляване Реймс, но с разгрома 6:1 над Монако в директния спор за второто място вече си бе осигурил директно участие в групите на Шампионска лига.

4156355

Монегаските спечелиха домакинството си на Монпелие с 2:0 и приключиха сезона на трета позиция с равен актив с този на Лион, но отстъпваха значително в дирекните сблъсъци, именно заради унизителното поражение миналата седмица.

Ница спечели последния си двубой с 3:2 на гости на Гингам, но не можа да се добере до третото място и завърши с 63 точки, като той и Лил (60) ще представят Франция в турнира Лига Европа.

Сент Етиен загуби битката с Лил с 0:1 и пропусна директната възможност да измести „песовете“ от топ 5, оставайки шести с 58 точки. Сент Етиен ще стиска палци за ПСЖ във финала за Купата на Франция, защото ако шампионите победят Олимпик (Марсилия), шестият в първенството ще получи право на участие в Лига Европа.

Тулуза се спаси от изпадане в последния кръг с драматичен обрат от 1:2 до 3:2 на гости на средняка Анже, като победното попадение падна в 80-ата минута. Така тимът с 40 точки остана на 17-то място, а изпадащите в Лига 2 от следващия сезон са Реймс, Ажаксо и Троа.

Новите членове на елита от следващия сезон са Нанси, Дижон и Мец.