Златан Ибрахимович: Терористът на модерния футбол

снимка: БТА/AP
"Ако махнат Айфеловата кула и на нейно място сложат моя статуя, ще остана в "Пари Сен Жермен" и след лятото! Обещавам!"

Кой би имал смелостта да каже такива думи? Дори терористите не посегнаха върху символа на Париж. Този човек обаче е истински футболен терорист. Името му е Златан Ибрахичович.

Какво би се получило от брак между босненски мюсюлманин и хърватска католичка? Детето се ражда в шведския град Малмьо. Необикновено и благословено от две религии. Мнозина вече го наричат с прозвището Златан Първи Златния. Макар че на 15 години кариерата му била заплашена - предпочитал да работи на доковете на пристанището...

Няма по-необикновен футболист от Златан в света. Дори геният на Лео Меси може да му завиди. Ибрахичович е 13 пъти шампион в последните 14 години. В четири различни държави и с шест различни отбора - "Аякс", "Ювентус", "Интер", "Барселона", "Милан" и "Пари Сен Жермен". Благодарение на тях той е единственият в историята на Шампионската лига с голове в 6 тима.

Стилът му? Напълно неподражаем, както го описва телевизионният гигант ESPN. Ибрахимович играе с гръб към вратата, безкрайно мощен във въздуха, има поне 20 паметни гола с каратистки удари. О, да, разбира се - има две попадения, за които ще се говори, докато свят светува. Първото е с "Аякс", когато минава абсолютно целия съперников отбор и лекичко мушка топката в мрежата. И най-великият - задна ножица срещу Англия под диагонал от 35 метра.

Съвсем основателно самочувствието му е дори в излишък. Когато взе наградата "Ференц Пушкаш" за най-паметния си гол, той се обърна към Юрген Клоп, тогава треньор на "Борусия" (Дортмунд): "Вземи ме при теб, но искам заплатата на целия ти отбор общо!" Прилича на лафа за Айфеловата кула, нали?

Вестник "Таймс" определи Ибрахимович и като един от 50-те най-твърди футболисти в историята. Той обаче направо е скандален! Неведнъж е удрял съотборници и противници, наказван е многократно. Като дете е тренирал таекуондо и дори има почетен черен колан. "Мохамед Али е моят идол като спортист и човек - каза Златан пред Евроспорт през 2012-а. - Той никога не се предава."

Точно в този дух Златан опита да счупи на тренировка двата крака на съотборника си в "Аякс" Рафаел ван дер Ваарт. Причината - на контролата Швеция-Холандия халфът го обвини, че нарочно искал да го контузи. Сред провиненията на Ибра-кадабра са още юмрук в корема на съотборника Мидо в "Аякс", ритник по лекарската чанта в посока треньора на "Барселона" Пеп Гуардиола, удар в лицето на Антонио Касано, който давал интервю... Вестник "Екип" определи през декември Златан като най-арогантния футболист, който се е раждал. Дори Роналдо не смее да се постави над Меси. Ибра го направи. "Той е гений, но аз съм бог", каза шведът.

Ибрахимович е регистрирал името си като търговска марка. Продава спортни артикули, дрехи, обувки. Златан е сред карето на "Найки" - до Кристиано Роналдо, Неймар и Уейн Руни. Винаги играе с обувки, на които са изписани имената и рождените дни на синовете му - Максимилиан и Винсент.

Ексцентричността му няма граници. За мача между "Малмьо" и "Пари Сен Жермен" в груповата фаза на Шампионската лига през есента той плати на общината в шведския град наем за централния площад. И сложи два големи екрана. Така всеки фен на "Малмьо", който не можеше да си намери билет, бе пускан свободно от хората на Златан на площада. Преди година пък Ибрахимович вкара гол срещу "Каен". Нищо специално дотук. Но свали фланелката си и цялото му тяло бе татуирано с имена - на 50 гладуващи хора от програма на ООН. Не му пукаше от жълтия картон за провинението, но светът се възхити.

Златан Първи Златния. Неговата статуя няма да замени Айфеловата кула, няма да заеме мястото и на тази на краля слънце Луи XIV в Лувъра. Но за шведското футболно чудо с босненско-хърватски корени и две религии ще се говори много много дълго.

Шампионската лига е химерата

Ибрахимович има повече шампионски титли от всеки друг в големия футбол. Липсва му само една - Шампионската лига.

Какъв малшанс само! Когато напусна "Интер" през 2009-а в посока "Барселона", под ръководството на Жозе Моуриньо "нерадзурите" триумфираха с купата с големите уши на финала в Мадрид срещу "Байерн". Само за един сезон Ибрахимович се изпокара с Гуардиола и напусна в посока "Милан". Е, стана шампион на Италия, но "Барса" вдигна Шампионската лига във финал срещу "Манчестър Юнайтед" на "Уембли".

Тази година е един от последните шансове Златан да сбъдне мечтата си. ПСЖ е на четвъртфинал, а за мощта на парижкия клуб с арабски собственици тепърва ще се говори.

"Труд"