Унищожителен успех за Юве в "Дербито на Италия" срещу Интер (ВИДЕО)

снимка: БГНЕС/EPA

Ювентус разнищи Интер в „Дербито на Италия” от полуфиналите в турнира за Купата, като постигна категоричен успех с 3:0 и може да мисли съвсем спокойно за реванша на стадион „Джузепе Меаца”.

Резултатът бе открит в 35-ата минута от Алваро Мората, който се разписа от дузпа за удоволствие на над 40 хиляди зрители по трибуните на „Ювентус Стейдиъм”. Нападателят, който бе сред героите за „Старата госпожа” през изключително успешния минал сезон, е периферна фигура през настоящата кампания и това бе едва вторият му гол (има 1 в Серия А).

Нарушението бе извършено от Джейсон Мурийо, който в опита си да блокира откъсналия се фронтално сам срещу вратаря Хуан Куадрадо, го препъна в наказателното поле без да играе с топката. Ситуацията не бе толкова сериозна, колкото в началото на двубоя, когато домакините имаха по-основателни претенции за дузпа за игра с ръка на Гари Медел, който изби с ръка центриране от фаул на Куадрадо. Интересен факт при отсъдената дузпа бе, че Мурийо не бе изгонен за нарушението си срещу колумбиеца, а реално бе последен в защита за Интер.

Все пак, Мурийо получи втори жълт картон в 70-ата минута и напусна преждевременно терена, заради нарушение срещу пробиващия към наказателното поле Хуан Куадрадо. В този момент резултатът вече бе 2:0 след ново попадение на Мората, който в 64-ата минути се възползва от нелеп рикошет пред малкия пенал и от чиста позиция простреля безпомощния Ханданович за 2:0.

В 82-ата минута влезлият като резерва Пауло Дибала с мощен шут от дъгата на наказателното поле прати топката между краката на вратаря на Интер за крайното 3:0. Последният толкова изразителен успех в дербито е от 2 март 2003 година, когато отново Юве печели с 3:0 на бившия си стадион „Деле Алпи” в мач от първенството.

В другия първи полуфинален двубой Милан победи като гост Алесандрия с гол от дузпа на Марио Балотели.

Последната победа на Интер над Ювентус датира от 3 ноември 2012 година – 3:1 в Торино, като оттогава три пъти „Старата госпожа” е печелила дербито, а в другите три случая резултатът е бил равен, включително и последният двубой (преди днешния) между двата тима в Серия А на 18 октомври 2015 година – 0:0 на „Джузепе Меаца”.

Ювентус има предимство пред големия си съперник в исторически план – от вече 227 изиграни срещи във всички турнири победите на колоса от Торино са 102, равенствата – 56, а в 69 мача „нерадзурите” са триумфирали.

През Новия век в турнира за Купата на Италия обаче Интер е излизал победител в двата случая, когато отборите са се изправяли един срещу друг. 2:2 и 3:2 в полза на миланския гранд на четвъртфиналите през 2008/09 и 2:1 в същата фаза през 2009/10.

Головият шут на Мората бе първият точен удар в актива на Ювентус преди почивката и до края на полувремето „Старата госпожа” се отчете с още само един – слаб изстрел с глава на Леонардо Бонучи.

Най-сериозното положение за Юве бе създадено в 20-ата минута, когато Куадрадо не бе покрит пред пеналтерията и стреля опасно от дъгата, като топката профуча на сантиметри от гредатата, а Самир Ханданович бе препариран.

Интер се отчете с повече точни удари, но реално не застраши особено противниковата врата и не създаде достатъчно ситуации, за да стигне първи до гол или до изравнително попадение в края на полувремето.

След почивката Интер наложи безплоден териториален натиск, а при първото си преминаване на центъра с бърза контраатака по лявото крило Патрис Евра центрира успоредно на голлинията и след рикошет в крака на Фелипе Мело Мората успя да разстреля Ханданович от по-малко от пет метра за 2:0.

Мурийо отправи най-опасния удар в актива на Интер към момента малко по-късно, но с глава единствено провокира най-добрата намеса на някого от двамата вратари.

В 70-ата минута Мурийо си изкара втория жълт картон и остави Интер да се бори за попадение с човек по-малко. В предишното дерби, в което играха при числен пасив и резултат 0:2 – срещу Наполи в Серия А – „нерадзурите” показаха страхотен дух и не само отбелязаха гол за 1:2, но удариха две греди в добавеното време.

До подобни драми на „Ювентус Стейдиъм” не се стигна, като Мората можеше да оформи хеттрика си в 78-ата минута, но стреля над вратата от чиста позиция фронтално срещу Ханданович след отличен пас от дясното крило на Куадрадо.

В 83-ата минута обаче влизането на Пауло Дибала повлия положително на Ювентус и именно аржентинецът реализира третия гол в полза на домакините след подаване отляво на Квадво Асамоа и мощен шут от дъгата на пеналтерията, пратил топката между краката на Ханданович – 3:0.