Обиски и разследване на грандове в Италия започват нов скандал

снимка: Guliver/Getty Images

Нов скандал покрай футболните грандове в Италия се зароди по инициатива на прокуратурата в Неапол, този път не за уговорени мачове, а за укриване на данъци в размер на милиони евро.

Италианската икономическа полиция иззе активи на стойност 12 милиона евро като част от мащабното разследване, проведено под името „Операция: Засада“, за укриване на данъци от 35 футболни клуба в Серия А и Серия Б.

Най-фрапиращи от разследваните отбори са грандовете Наполи (настоящ лидер в Серия А), Милан и Лацио. Общо 37 футболни ръководители и 17 играчи са под прицел от страна на прокуратурата, като сред управниците са Адриано Галиани (вицепрезидент на Милан), Аурелио де Лаурентис (собственик на Наполи), Клаудио Лотито (собственик на Лацио), Жан-Клод Блан и Лучано Моджи (бивши шефове на Ювентус).

В списъка попадат още президентът на Палермо Маурицио Дзампарини, президентът на Фиорентина Андреа дела Вале, бившият спортен директор на Фиорентина Панталео Корвино, треньорът на Дженоа Енрико Прециози, президентът на Ливорно Алдо Спинели, бившите президенти на Парма Томазо Джирарди и Пиетро Леонарди, бившият президент на Сампдория Едоардо Гароне, бившият вицепрезидент на Рома Масимо Медзарома, бившият спортен директор на Сампдория Умберто Марино.

Сред разследваните настоящи и бивши футболисти са Ернан Креспо, Езикиел Лавеци, Чиро Имобиле, Херман Денис, Адриан Муту, Антонио Ночерино, Марек Янкуловски, Габриел Палета, Емануеле Калайо, Кристиан Молинаро..

Реално, началото на операцията е дадено през 2012 година заради съмнения за укрити данъци покрай трансфера на Езикиел Лавеци от Наполи в Пари Сен Жермен.