Интер се пробуди и тресна лидера в Калчото - вече е на 1/2-финал за Купата (ВИДЕО)

Водачът в Серия А Наполи не бе допускал гол на свой терен от Интер в предишните им три двубоя на стадион „Сан Паоло“ в турнира за Купата на Италия, но с фанстатично попадение на Стеван Йоветич в 74-ата и убийствена контраатака, завършена от Адем Ляич в 91-ата минута, „нерадзурите“ изхвърлиха съперника си от четвъртфиналите и продължиха към следващата фаза – 0:2.

Както се развиха и предишните две визити на Интер на „Сан Паоло“, втората част на дербито бе далеч по-вълнуваща, емоционална и качествена (в Серия А този сезон Наполи спечели с 2:1, но гостите до последно преследваха равенството и удариха греда в добавеното време, а в предишния на 8 март 2015 година се стигна до 2:2, като домакините отново поведоха с 2:0, но „нерадзурите“ стигнаха до хикс в края на мача).

Все пак, през второто полувреме оборотите се повишиха и Интер бе възнаграден за по-стойностните си действия на терена с фамозен гол на Йоветич, който завърши бърза контраатака с клинично изпълнен удар в горния ляв ъгъл от около 25 метра – Пепе Рейна бе препариран и „нерадзурите“ поведоха с 0:1.


Stevan Jovetić Goal HD - Napoli 0-1 Inter - 19...by Gol-Live

Само 10 минути по-рано отново чрез Йоветич от идентична ситуация Интер бе стигнал до първия си точен удар в срещата, а малко по-късно Гари Медел с воле от десетина метра пропусна първия истински шанс за гостите да отбележат. Хосе Кайехон от чиста позиция в наказателното поле преди почивката прати топката право в ръцете на Самир Ханданович, с което пропиля най-чистият шанс за Наполи в целия мач. Словенският страж обаче се отличи с още няколко намеси преди почивката, а в 86-ата минута отрази с крак мощен шут от дистанция на Дрийс Мертенс, с което предпази вратата си от най-сериозния шанс за изравняване.

Мертенс пробва да хитрува в 88-ата минута и се строполи на тревата в наказателното поле, искайки дузпа, но единствено си изкара жълт картон за симулация, който му бе втори и следователно остави съотборниците си с човек по-малко до последния съдийски сигнал.

В 91-ата минута всички играчи на домакините бяха в полето на съперника, но защитниците на Интер изчистиха поредното центриране в наказателното поле и дълъг пас намери Адем Ляич сам срещу вратаря още преди централната линия. Сърбинът уверено проби към вратата на Рейна и хладнокръвно довърши домакините за 0:2.


Adem Ljajic Goal - Napoli 0-2 Inter - 19-01...by photography-hd

Любопитен факт от дербито бе, че основните голмайстори на двата тима не започнаха в стартовите състави. Йоветич водеше атаката на Интер вместо Мауро Икарди, който миналия сезон подели с Лука Тони голмайсторския приз на Серия А (с 22 попадения), а през настоящата кампания се е разписвал осем пъти.

Гонсало Игуаин, който е убедителен лидер при реализаторите в Калчото към момента през сезона с 20 гола, влезе едва в 71-ата минута и отправи първия си опасен удар чак в 94-ата, но Ханданович се намеси майсторски.

Така най-добрата защита в Серия А – тази на Интер, записала рекодните засега в Калчото 12 „сухи“ мрежи – се оказа ключ към втората победа на „нерадзурите“ във всички турнири този сезон срещу тим от топ 6 на таблицата (преди днес те бяха победили само Рома с 1:0 на „Меаца“ в първенството).

Ситуацията в турнира за Купата на Италия към момента

При положение, че жребият за четвъртфиналите противопостави Милан на Карпи („росонерите“ вече са в следващата фаза) и Специа на Алесандрия (Алесандрия стана първият третодивизионен отбор от 1984 година (Бари) на полуфинал), то в другата половина на схемата се получиха две дербита – Наполи срещу Интер и Лацио срещу Ювентус (в сряда от 21:45 часа).

Полуфиналите за Купата са първата фаза от турнира, чийто краен победител се решава в два мача с разменено гостуване.

На „Сан Паоло“ новият водач в Серия А посрещна доскорошният лидер в Калчото, който към момента заема трета позиция в таблицата (44 срещу 40 точки), тъй като спечели само веднъж в последните четири кръга, където записа и две домакински поражения.

Съперничеството между двата отбора

Наполи със сигурност не е сред удобните съперници за Интер и статистиката ярко го демонстрира, като за последно (преди днес) „нерадзурите“ бяха триумфирали на „Сан Паоло“ в какъвто и да е турнир на 18 октомври 1997 година. Тогава миланският гранд печели с 2:0, като финишира втори в шампионата зад Ювентус, а тимът от Неапол е на последната позиция и изпада.

Като успех обаче може да се счита битката на четвъртфинал за Купата през 2011 година, когато след нулево равенство на „Сан Паоло“, в далеч по-вълнуващ двубой от днешния, Интер елиминира съперника си с изпълнение на дузпи.

Миналият сезон обаче с гол в 93-ата минута на Гонсало Игуаин Наполи изхвърли Интер от турнира за Купата, отново на „Сан Паоло“ и отново на четвърфинал. Любопитен факт е, че при втория си престой начело на „нерадзурите“ Роберто Манчини има 4 мача с Наполи и те всичките са като гост – два пъти в Серия А и два пъти за Купата.

В последния мач (преди днес) под ръководството на Манчо – в първия полусезон на Серия А с 1:2, но изиграха изключително силно второ полувреме и в последните минути заслужаваха да стигнат поне до равенство. Освен загубата с описания по-горе късен гол на Игуаин, Интер на Манчини стигна до реми 2:2 в края на миналия сезон в Калчото, след като отстъпваше с 2:0 в началото на второто полувреме.

През 2012-та в същата фаза „партенопеите“ елиминират съперника след домакински успех с 2:0, благодарение на две попадения на тогавашния си основен реализатор Единсон Кавани.