Какво остана да се печели в топ шампионатите в Европа?

галерия:

снимка: БГНЕС/EPA

Лестър плени сърцата на феновете по цял свят с изумителното си постижение да се пребори с милиардерите във Висшата лига и да триумфира с титлата. „Лисиците“ спечелиха първи такъв трофей в 132-годишната си история и оставиха далеч по-заможните грандове от Острова да се борят за останалите трохи от баницата.

Какво се случва в битката за Шампионска лига в Англия?

В Англия все още има неизвестни, въпреки че най-важният въпрос намери своя отговор. Тотнъм е на второ място със 70 точки, следван от Арсенал с 67, Манчестър Сити с 64 и Манчестър Юнайтед с 60, но и мач по-малко.

От тези отбори се очаква в оставащите два кръга да разпределят местата от второ до пето място и съответно да ни покажат кой е по-достоен за участие в Шампионска лига догодина. Следващият кръг ще внесе значителна яснота по този въпрос, защото ни предстои голямо дерби между четвъртия Ман Сити и третия Арсенал, които са разделяни от само три точки.

4155877

Тотнъм има нелеко домакинство на Саутхамптън (седми с 57 точки и шанс за Европа), а Юнайтед е гост на борещия се със зъби и нокти за оцеляване Норич, така че задачата на тези два гранда също няма да бъде особено лека.

В 38-ия кръг пък Арсенал приема изпаднали Астън Вила, Юнайтед домакинства на спокойния за оцеляването си Борнемут, а Тотнъм има неприятна визита на Нюкасъл, който вероятно допоследно ще се стреми да запази елитния си статут. Сити пък трябва да гостува на Суонси и да се стреми да не оставя задълженията в Шампионска лига този сезон да застрашат участието на тима в същия турнир за догодина.

Какво се случва в битката за Шампионска лига в Германия?

Байерн още не е станал официално шампион на Германия за пореден път, но има пет точки аванс пред Борусия (Дортмунд) два кръга преди края (82 срещу 77 точки). Третият Байер (Леверкузен) е с 57 и е сигурен, че ще запази тази важна позиция, защото води с цели осем пред четвъртия Борусия (Мьонхенгладбах) и петия Херта.

Шалке е шести с 48, а дори седмият Майнц с 47 може все още да помечтае за топ 4 – именно битката между четирите отбора за четвъртото място и участие в плейофите на Шампионска лига е най-вълнуваща до края на сезона.

4151955

При положение че Мьонхенгладбах домакинства на Леверкузен в следващия кръг, а останалите замесени тимове имат по-лесна програма, то още този уикенд възелът може да се разплете. В последния кръг пък Майнц приема Херта и това е последното решително дерби в Бундеслигата, засягащо квотите за евротурнирите.

Не отделяме особено внимание на битката за титлата, защото изглежда несериозно да се мисли, че Байерн ще изпусне пет точки аванс в последните си два мача на гости на Инголщад и като домакин на Хановер.

Какво се случва в битката за Европа в Серия А?

Ювентус е шампион с убедителна преднина пред втория Наполи, който от кандидат за титлата трябваше да се примири първо с подгласническата си роля за пореден път в Серия А, но вече и не е сигурен дори във втората позиция. В Серия А тя дава право на директно участие в групите на Шампионска лига, а третото място осигурява само плейоф. Наполи със 76 точки води на Рома с 2 пункта, като „вълците“ са сигурни поне за третата позиция, защото Интер записа две издънки като гост миналия месец и изостана на цели 10 точки от столичани.

4151660

Наполи няма право да греши в оставащите си два мача – гостуване на Торино и домакинство на Фрозиноне, докато Рома приема Киево и има визита на непредсказуемия Милан в последния кръг.

Интер се нуждае от точка в оставащите си два двубоя с Емполи и Сасуоло, за да бъде сигурен в 4-тото си място и директно участие в групите на Лига Европа.

Какво трябва да се реши в Примера дивисион?

Единствено в Испания все още шампионът не само не е ясен, но и няма изявен фаворит, въпреки че доста трудно Барселона ще изпусне първото място, предвид програмата си до края на сезона.

Каталунците имат 85 точки, толкова е активът и на втория Атлетико, а Реал Мадрид е 3-ти с 84 само два кръга преди края. Твърде вероятно е и трите отбора да не сгрешат в оставащите си по два мача.

4154623

Барселона приема Еспаньол и гостува на Гранада до края, Атлетико има визита на Леванте и домакинство на Селта (борещ се за Европа), докато Реал домакинства на Валенсия и гостува на Депортиво.

Виляреал е сигурен в четвъртото си място с 64 точки – 20 по-малко от третия Реал. Атлетик (Билбао) е пети с 58, Селта е шести с 57, а Севиля е седми с 52 и изглежда, че тези три тима ще представят страната в Лига Европа, като петата позиция дава правото на директно участие в групите на турнира.

Каква е интригата в Лига 1?

ПСЖ е безспорен шампион месеци преди края, но зад него битката е жестока. Олимпик (Лион) и Монако имат по 62 точки на второ и трето място, а четвъртият Сент Етиен е с 58, докато петият Ница е с 57. Лил с 56 също може до последно да се надява на европейска квота.

Най-интересно ще бъде в предпоследния 37 кръг, защото тогава Лион приема Монако в директен сблъсък за особено ценното второ място. Ница пък приема Сент Етиен и от изхода на този двубой може да стане ясно кой ще има повече шансове за директна промоция в групите на Лига Европа и кой ще трябва да играе квалификации.