Възроденият Дортмунд премаза Шалке в Рурското дерби (ВИДЕО)

снимка: БТА/AP

Отборът на Борусия Дортмунд продължава да се отдалечава от зоната на изпадащите на германския елит, след като днес "жълто-черните" затвърдиха впечатленията за добра форма в последните седмици и записаха четвърта поредна победа на ниво Бундеслига.

Воденият от Юрген Клоп състав спечели убедително Рурското дерби на Германия, подчинявайки с 3:0 гостуващия Шалке 04 на своя "Сигнал Идуна Парк". 

Любопитното е, че и трите гола за победителите паднаха в последните дванадесет минути на срещата, като първо Пиер-Емерик Обамеянг откри за домакините, а само минута по-късно Хенрих Мъхитарян удвои. Крайното 3:0 пък оформи Марко Ройс четири минути преди края на редовното време.

Така Борусия Дортмунд записа трета поредна победа след успехите над Фрайбург, Майнц 05 и Щутгарт, като осминафиналистът в Шампионската лига събра актив от 28 точки и се изкачи на девета позиция във временното класиране на Първа Бундеслига. Шалке пък остава с 35 пункта на пета позиция в таблицата.

Първата част на "Сигнал Идуна Парк" сензационно завърши при нулево равенство, защото домакините пропиляха някои страхотни възможности да открият резултата срещу своя регионален съперник.

Пропуските на Дортмунд продължиха и след почивката, като Шалке не спираше да виси на косъм срещу освирепелия си съперник. Малшансът за Дортмунд обаче свърши в 78', когато Пиер-Емерик Обамеянг най-сетне успя да открие резултата в полза на домакините. Хенрих Мъхитарян намери габонеца и с помощта на лек рикошет, а африканският нападател прати кълбото в мрежата за 1:0.

Само минута по-късно Дортмунд съумя и да удвои преднината си. Гюндоган получи подаване от Обамеянг и от своя страна намери Мъхитарян, а арменецът от удобна позиция покачи на 2:0.

Крайното 3:0 в Рурското дерби бе оформено четири минути преди края, когато и Марко Ройс успя да се разпише във вратата на "кралскосините". Германският национал се възползва от груба грешка на Веленройтер, който неуспешно опита да го финтира, пращайки трибуните в екстаз и оформяйки класиката в срещата.