ЦСКА пак се подигра на йерархията в бг футбола и е на финал! (ВИДЕО)

галерия:

снимка: Пресслужба Берое

ЦСКА за пореден път се подигра с текущата йерархия на българския футбол и отново затапи всички възможни тези за това дали и трябва да се намира в третото ниво на този спорт в България.

Пред 18 хиляди зрители на препълнената „Българска армия“ изцяло българският отбор на ЦСКА – без големи звезди и скъпоплатени чужденци – срази за втори път Берое с 2:0 и по повече от категоричен начин елиминира един от факторите в родния елит, за да се класира безапелационно за финала в турнира за Купата на България.

Който си е мислел, че победата в Стара Загора с 2:0 е случайност, е останал с пръст в уста в третата минута, когато Преслав Йорданов взриви за първи пъти трибуните на стадиона с феноменално изпълнение за 1:0.

В 42-ата пък Станислав Маламов отново направи за смях национала Атанас Зехиров – както се случи и в първия мач – за да предостави асистенция с центриране за второто попадение, дело по ефектен начин на Николай Цветков.

Така ЦСКА с общ резултат 4:0 доказа, че дори със знайни и незнайни български играчи може не само да се противопоставя на т.нар. „традиционно силни елитни отбори“, но и да ги надиграе категорично във всеки един параграф.

Червената публика пък демонстрира нагледно, че в момента в България нама друг отбор, който да може да предизвика подобен интерес, дори когато нагледно се намира в миманса на родната футболна йерархия.

ЦСКА е първият третодивизионен тим, стигнал до финал за Купата, но не се промъкна до него, а извървя десетте си двубоя по безкрайно убедителен начин и не остави съмнение в никого, че заслужава да се бори за първото си отличие от 2011 година насам.

Самир Аясс пропусна първата добра възможност за гол, след като стреля анемично с глава от около пет метра право в ръцете на Анатоли Господинов. Отговорът на ЦСКА бе повече от брилянтен.

След дълго подаване в предни позиции Преслав Йорданов се пребори за високата топка и успя да я подаде вляво за Самир Аясс, който елиминира противник и върна към нападателя. Йорданов реши да стреля с първото си докосване по диагонала и по безупречен начин отбеляза изключително красив гол за 1:0!

ЦСКА очаквано прие играта в собствената половина след ранно отбелязания гол и рядко опитваше да организира контраатаки, но в 16-ата минута Николай Цветков с далечен изстрел отправи слаб, но точен удар към Илко Пиргов. С подобно постижение не можеха да се похвалят "заралии", които не знаеха как точно да преодолеят "червените" в тяхната половина и предимството във владението на топката не им помагаше изобщо. 

Определено ранният гол тотално сбърка плановете на Берое, докато домакините изобщо не изпитваха трудности да удържат набезите им, като не позволяваха чисто положение пред Анатоли Господинов.

17-те хиляди зрители не гледаха спектакъл след 3-ата минута, но пък нямаха нищо против любимците им да се стараят просто да противодействат на съперника, след като поведоха толкова рано в резултата.

Едва в 33-ата минута Анатоли Господинов трябваше да се намесва решително, за да попречи на центриране отдясно да стигне до Исмаил Иса, но и това действие на вратаря не можеше да се определи като особено решаващо. 

Берое просто страдаше от липса на свежи идеи в нападение, а и нямаше празни пространства, от които да се възползва, докато ЦСКА не изпитваше необходимост да търси нови голове.

Станислав Маламов обаче в 42-ата минута получи шанса да обработи топката на лявото крило след ново дълго подаване, което му позволи да напредне по крилото и отново да се справи с противникови бранители. Последва фантастично центриране на далечната греда, където Николай Цветков от въздуха прати кълбото неспасяемо в горния ляв ъгъл - 2:0 за ЦСКА и Берое бе пратен в нокаут!

Втората част почна с отлична ситуация за трети гол за ЦСКА, при която Преслав Йорданов се пребори за топката в пеналтерията и подаде по земя отдясно, а Аясс се размина с кълбото. От втора позиция Станислав Маламов побърза да шутира, но прати кълбото на около метър над напречата греда - първи пропуск в актива на домакините.

В 58-ата минута Берое стигна до първата си истински сериозна ситуация пред вратата на ЦСКА, след като Анатоли Господинов необмислено отби в корнер лесна топка. Гостите изпълниха бързо и кълбото бе сервирано на далечната греда, където току що влезлият Станислав Костов с глава го прати на около половин метър зад гредата.

В 61-ата пък Галчев с мощен изстрел от пряк свободен удар накара Илко Пиргов да извърши най-добрата си намеса в мача и да предотврати трето попадение в мрежата на Берое. След като през първото полувреме Ивайло Стоянов спеси жълт картон на Галчев, а през втората част пожали Спас Делев на няколко пъти, реферът стори същото и с Иво Иванов за зверско влизане в краката на Милен Кикарин. Малко по-късно пък съдията показа жълт картон на Кирил Динчев, вместо директен червен, след като бранителят спря чисто положение за Берое.

В 81-ата минута Борис Галчев със страхотно изпълнение от около 40 метра пробва да прехвърли Илко Пиргов, но не сполучи да се разпише и топката срещна горната греда.

По едно положение изтърваха и двата тима в последните секунди на срещата, но в крайна сметка логичното се случи - ЦСКА извървя изумително убедително пътя до финала за Купата!