Сравнително спокоен завършек на трансферния прозорец

снимка: БГНЕС

Сравнително спокойно и без особено гръмки покупки завърши зимния трансферен прозорец за сезон 2015/16 година. Това се случи в 01:00 часа българско време на втори февруари, като може да се отбележи фактът, че още ден преди края му клубовете от английската Висша лига счупиха собствения си рекорд за похарчени суми за нови футболисти – над 1 милиад евро общо за настоящата кампания.

В последния ден на прозореца бе обявен най-дългоочаквания трансфер, макар той да стане факт от началото на следващия сезон и до голяма степе да бе известен на широката общественост – Хосеп Гуардиола ще поеме Манчестър Сити от 1 юли.

Най-сериозният трансфер в последния ден в Англия извършиха: Евертън, който плати 13.5 милиона паунда на Локомотив (Москва) за нападателя Умар Ниасе; и Стоук Сити, който счупи рекорда си с 18-те милиона паунда за френския халф Джанели Имбюла от Порто. Арсенал пък прати под наем Матьо Дебюши във френския Бордо и Яя Саного в Чарлтън, докато Манчестър Юнайтед преотстъпи до края на сезона Ник Пауъл в Хъл Сити.

Националът на България Николай Бодуров ще играе в Мидтиланд, който прескочи груповата фаза на Лига Европа.

В Италия единствено Интер можеше да осъществи сделки за по-реномирани футболисти, но „нерадзурите“ не можаха да привлекат навреме Евер Банега и Езикиел Лавеци и оставиха трансферите им за лятото.

В Испания скандалният Денис Черишев бе преотстъпен от Реал Мадрид на Валенсия, като се говореше, че той може да играе под наем и в Севиля. Черишев игра с наказание в първия двубой на „белия балет“ от турнира за Купата на краля и това коства служебно изхвърляне на тима от надпреварата. По ирония на съдбата обаче Черишев може да триумфира с трофея, защото Валенсия се класира на полуфиналите, където се изправя срещу Барселона.

Във Франция Пари Сен Жермен за малко не прати Езикиел Лавеци в китайския Шанхай Шенхуа, който е предложил 10 милиона за правата му – все още не е ясно дали ще се стигне до трансфер.

В Германия шампионът Байерн (Мюнхен) привлече защитника на Спартак (Москва) и бивш немски национал Сердар Ташчъ, като има опция за закупи правата му от лятото.