Свърши се: Моуриньо изритан от Челси

снимка: БГНЕС/EPA

Жозе Моуриньо е уволнен от поста мениджър на английския шампион Челси, информираха повечето от големите спортни медии на Острова, както и някои от най-авторитетните журналисти чрез социалните мрежи.

Само седем месеца, след като Специалния изведе Челси до дубъл в Англия и по-важното – донесе първата титла на клуба след седемгодишна суша, е уволнен. Това се случва за втори път в кариерата на Моуриньо, който и при предишния си престой начело на „сините“ през 2007 година бе уволнен от собственика Роман Абрамович.

Причините за раздялата са ясни – Челси е на 16-то място след 16 кръга и се намира само на една точка над зоната на изпадащите. Това не само е един от най-ужасяващите стартове на сезон в историята на клуба (само с 2 пункта по-добър от най-слабия изобщо), но и най-лошия актив на защитаващ титлата си шампион на такъв етап от титлата. 

Моуриньо регистрира девет загуби в 16-те кръга от Висшата лига до момента, което повече от всеки друг цял сезон в иначе бляскавата треньорска кариера на португалския специалист. 

Моуриньо приключва престоя си в английския елитен футбол като мениджъра (от тези с поне 100 мача във Премиърлийг) с най-голям процент победи спрямо проведени двубои - 66% (212 победи, 140 равенства и 44 загуби).

На Острова веднага започнаха спекулации с името на заместника на Моуриньо. Естествено, спрягат се едни от най-големите имена като Карло Анчелоти и Хосеп Гуардиола, които обаче по-скоро ще поемат различни посоки в кариерата си. 

Хуанде Рамос, Брендън Роджърс и бивши мениджъри на "сините" като Андре Вилаш-Боаш, Аврам Грант и Роберто ди Матео също фигурират като потенциални заместници на Специалния.