Как Клоп промени Ливърпул съдбоносно?

снимка: БГНЕС/EPA

Когато Ливърпул назначи Юрген Клоп за наследник на Брендън Роджърс, това бе счетено като мощно заявление за намерения. Последвалите две заявления на новия мениджър - срещу Челси и Манчестър Сити, имат още по-голяма тежест. Ливърпул изглеждаше като отбор, загубил своята идентичност и вдъхновение при Брендън Роджърс, мениджър, който за малко да спечели първата титла на клуба за 24 години само 18 месеца преди уволнението си. Откакто влезе на "Анфийлд", Клоп отново захрани с енергия Ливърпул. Домакинската загуба от Кристъл Палас бе рязко кроше, нанесено от суровата реалност, но победите като гост над Челси и сега над Манчестър Сити показаха какво е способен да вдъхнови 48-годишният германец. 

Как Клоп промени Ливърпул

Ливърпул изживява "отскока", характерен за повечето клубове при назначаването на нов треньор, но кипящият, положителен подход на Клоп, съчетан със здрав смисъл, върна отбора на пътя към излекуването му. Роджърс свърши доста добра работа в Ливърпул и ще бъде завинаги запомнен, че само едно подхлъзване на Стивън Джерард му попречи да върне титлата на Висшата лига обратно на "Анфийлд". Постижение, което щеше да му подсигури специална глава в клубната легенда.  Но при Роджърс този сезон Ливърпул изглеждаше изхабен и без вдъхновение. Дори самочувствието, вярата и положителният подход на мениджъра сякаш го бяха напуснали, тъй като тимът изглеждаше страхлив и предпазлив и направо уплашен да не загуби. Клоп, един много "расов" треньор заради успехите му в Бундеслигата с Борусия Дортмунд, започна да намества нещата по свой вкус. Победата над Манчестър Сити, както и победата над Челси в края на октомври, носеха изцяло печата на Клоп.  Ливърпул започна да пресира Сити от първия съдийски сигнал, което вдъхна безпокойство на "Етихад" - на терена и извън него, и хвърли в смут редиците на съперника. Ливърпул се превръща в много опасен противник като гост, като тормози атакуващите намерения на съперника с мощна преса в неговата половина и като го удря бързо на контра. Клоп върна положителната настройка в Ливърпул, сам кипящ от енергия край тъчлинията, приканвайки играчите си да атакуват, аплодирайки добрите им прояви и фучейки при лошите. Футболистите на Ливърпул прихванаха от настройката на техния мениджър срещу Сити - непрекъснато движение, позитивни и енергични. В рязък контраст със застиналото недоволство на Мануел Пелегрини.  Освен това Клоп съумя да извади най-доброто от Филипе Коутиньо, който отново създава хаос сред съперниците и вкарва решаващите голове - срещу Сити също както и срещу Челси. Роберто Фирмино, бразилецът, купен при Роджърс за 29 млн. паунда (€40,6 млн.) от Хофенхайм, винаги е бил сред любимците на Клоп. Доверието на мениджъра, който го предпочете и на "Стамфорд Бридж", и на "Етихад" пред струващия 32 млн. паунда Кристиан Бентеке, му помогна да покаже най-доброто от себе си. А резултатите доказаха мъдростта на този избор. Клоп познаваше добре и Емре Джан от времето му в Байер Леверкузен и направи относително лесния избор - да го постави на най-добрата му позиция в средата на терена. Джан се мъчеше като десен бек и като един от тримата централни защитници. За което си имаше причина: той нито е десен бек, нито е централен защитник. Той е играч от полузащитата, Клоп го пусна там и Емре показа своята класа и поглед с блестяща петичка, която позволи на Коутиньо да подаде на Фирмино за третия гол на Ливърпул. Така че новият треньор на Ливърпул не само осигури на отбора личностно присъствие като мениджър, но и заложи на здравата логика. Което е една мощна комбинация. 

Победите носят ново самочувствие

Въвеждането на Клоп в Ливърпул не беше лесно, но като гост той се справи с лекота със списъка с опасни мачове. Неговото "царстване" започна с нулевото равенство с Тотнъм, но победите над настоящия шампион Челси и фаворита за титлата Манчестър Сити говорят най-убедително и красноречиво как той успя бързо да вдъхне вяра в отбор, който се бе загубил по пътя през 18-те месеца преди идването му.  Роджърс не успя да победи нито един от отборите от челната четворка чак до деветия си опит и имаше само една победа в първите 12 двубоя срещу тези от топ 4. Нещо повече - едва в осмия му опит той успя да победи тим от челното каре като гост. А Клоп спечели още първите два. Репутацията на Клоп като един от най-елитните треньори в Европа сама по себе си носи вяра и самочувствие и един от забележителните му начални успехи бе колко бързо успя да предаде това на играчи, на които тези неща липсваха. 

Колко напред са големите?

Загубата от Кристъл Палас и равният със Саутхямптън вкъщи трябва да послужат като предупредителни знаци срещу главозамайването. Като въпреки касапницата в събота Манчестър Сити все така притежава много повече звездна класа и сили в запас, когато всичките им играчи са здрави. Освен това Сити, Челси и Манчестър Юнайтед притежават по-голяма финансова мощ от Ливърпул, както и Арсенал, ако мениджърът Венгер изобщо реши да я използва. Това, което е ясно обаче, е че Ливърпул е в положение да се възползват от непостоянството и непредвидимостта в горната половина на Висшата лига, за да се напрегне да влезе в топ 4.  Има и други отбори с подобен статут, като Тотнъм и Евертън, които имат същите характеристики. Защитата на Ливърпул все така може да изглежда уязвима, когато е под натиск и при статични положения, като Клоп бе прав да попита журналист: "Ти луд ли си?", когато бе запитан дали могат да спечелят титлата. Клоп ще трябва да държи здраво похлупака да не бъде изместен от очакванията, в случай че феновете на Ливърпул се увлекат прекалено от обрата в съдбата. Но усмивките, които те си размениха след последния съдийски сигнал в събота, показаха, че на "Анфийлд" отново вървят нагоре. 

Фил Макнолти, Би Би Си