Фамозните факти след футболната супер неделя

галерия:

снимка: БГНЕС/EPA

Уикендът в европейския футбол определено беше изпълнен с фантастични емоции, които са задоволили и най-претенциозните фенове на царя на спортовете. Особено в неделя запалянковците бяха заляни с невероятни дербита и страхотни отигравания.

Супер неделята предложи няколко забележителни факти, които Sporta.bg обобщава за вас:

С победата 2:1 над Литекс Левски прекрати неприятна историческа тенденция в гостуванията си в Ловеч – именно „оранжевите“ бяха единственият отбор в А група, срещу който Левски има отрицателен баланс при визитите си, но сега победите са по равно – по осем.

4148723

Също така Левски е едноличен лидер в класирането на България за първи път от две години и половина, когато по крайното болезнен и нелеп начин загуби титлата с равенство 1:1 със Славия в последния кръг.

Арсенал смаза Манчестър Юнайтед с 3:0, което е най-изразителната победа на „артилеристите“ над този съперник от 1998 година насам, когато също печелят с такъв резултат.

4148574

Кристиано Роналдо не можа да се разпише в четвърти пореден мач от първенството на Испания, което му се е случвало само веднъж преди – между май и септември 2010 година. Атлетико (Мадрид) стигна до равенство 1:1 с Реал Мадрид и изравни най-дългата си серия без домакинско поражение от градския съперник в историята – шест мача. Предишният случай е между ноември 1939 година и януари 1944 (става въпрос за всички турнири).

Милан бе унищожен с 0:4 от Наполи насред „Сан Сиро“ и за пети път в историята си бе разгромен като домакин с четири или повече гола разлика (повече подробности НА ТОЗИ ЛИНК).

4148721

Златан Ибрахимович вкара две дузпи за победата с 2:1 на Пари Сен Жермен в голямото френско дерби срещу Олимпик (Марсилия) и вече официално е голмайстор номер едно в историята на парижани със 110 попадения – 1 повече от Педро Паулета.

Брендън Роджърс бе седмият мениджър на Ливърпул в ерата „Висша лига“. Нито един от тях не можа да спечели титлата, а седемте преди тях са ставали шампиони на Англия.

4148719

Роберт Левандовски вкара два за Байерн (Мюнхен) при разгрома с 5:1 над Борусия (Дортмунд) и вече има 16 гола от началото на сезона – точно колкото Кристиано Роналдо и Лионел Меси взети заедно.

Ювентус постигна обрат от 0:1 до 3:1 срещу Болоня и зарадва феновете си с едва втора победа от началото на сезона в Серия А. Шампионите избегнаха нов разочароващ завършек, но досега в Калчото са изоставали в резултата общо 200 минути в рамките на първите седем кръга. За сравнение, за цялата минала кампания (38 мача) те изоставаха общо 135. Иначе Сами Кедира маркира първия си мач за „Старата госпожа“ с попадение, а в Реал Мадрид се нуждаеше от 42, за да открие головата си сметка.

4148720

Евертън и Ливърпул завършиха наравно за 19-ти път във Висшата лига. Не случайно двубоят се нарича „приятелското дерби“, защото никой друг сблъсък в английския елит не е излъчвал толкова много равенства. Арсенал – Тотнъм е втори по този показател с 18 ремита.

След 544 минути от началото на сезона в испанската Примера дивисион Малага най-накрая вкара гол. Андалусийците дори спечелиха с 3:1 срещу Реал Сосиедад, като така вече всички отбори в елитните дивизии на европейските първенства са отбелязвали поне по веднъж през сезона.

4148601

Челси продължава да затъва от началото на кампанията. Жозе Моуриньо за първи път допуска три гола в 102-та си мача като домакин във Висшата лига (начело на Челси). Роналд Куман пък е единственият треньор в света, който повече от два пъти е срещал Моуриньо и никога не е губел от негов отбор.

Барселона загуби два от първите седем кръга в Примера дивисион за първи път от сезон 2002/03 (тогава шампион стана Реал Мадрид, а каталунците завършиха на шесто място).

4148725

Серхио Агуеро вкара цели пет гола за успеха с 6:1 над Нюкасъл. В историята на Висшата лига това са правели преди него само Алън Шиърър, Джърмейн Дефоу и Димитър Бербатов, като в двубоя със „свраките“ аржентинският нападател се разписа толкова пъти, колкото в предишните 10 мача за Манчестър Сити. Сити пък вкараха шестте си попадения в рамките на 20 минути и поставиха рекорд в това отношение, като предишният принадлежеше на Манчестър Юнайтед от 2003 година, също срещу Нюкасъл.