Готови ли сте за футболната супер неделя

снимка: БТА/AP

Tази неделя футболният фен ще има възможността да се наслади на страхотни сблъсъци.

Денят ще стартира с местно дерби между Евертън и Ливърпул от Висшата лига от 15:30. „Карамелите“ са на 5-та позиция с 12 точки след 7 кръга, като в понеделник вечер успяха да спечелят като гост на Уест Бромич с 3:2, въпреки че до 54-та минута изоставаха с 0:2. „Червените“ пък заемат 9-то място и са само с точка по-малко от градския си съперник.

Наставникът на Ливърпул Брендън Роджърс търпи сериозни критики, тъй като неговият отбор спечели само един от последните си 5 мача в Премиършип, а в четвъртък записа пореден лош резултат, след като не успя да победи Сион у дома в мач от Лига Европа, завършвайки 1:1.

От 18:00 предстои друг голям сблъсък. Арсенал приема Манчестър Юнайтед на „Емиратс“. Арсен Венгер също е остро атакуван от медиите и феновете, след като загуби от Олимпиакос с 2:3 у дома в Шампионска лига и „артилеристите“ нямат спечелена точка след два мача в турнира, а им предстоят два мача с Байерн (Мюнхен).

В първенството „топчиите“ се представят добре и заемат 4-то място. Манчестър Юнайтед пък са на върха с 16 точки (3 повече от Арсенал). „Червените дяволи“ са в добра серия и записаха 4 поредни победи във всички турнири. Момчетата на Венгер имат само 3 загуби у дома в последните си 38 мача във Висшата лига, но една от тези загуби дойде именно срещу възпитаниците на Луис ван Гаал през миналата кампания, когато Манчестър Юнайтед спечели с 2:1.

В Бундеслигата Байерн (Мюнхен) и Борусия (Дортмунд) се изправят в битката на върха от 18:30. Баварците продължават прекрасното си представяне и имат 7 победи от 7 мача в първенството. Гостите, които постигнаха пет успеха в първите си 5 срещи, завършиха наравно в последните два кръга и изостават на 4 точки от тима на Пеп Гуардиола.

Новият наставник на Дортмунд Томас Тухел, който пое отбора през лятото, все още няма загуба начело, като след 14 срещи има 11 победи.

От 21:30 ще се състои друго градско дерби. Този път то е от испанската Ла Лига, където Атлетико (Мадрид) приема Реал Мадрид на „Висенте Калдерон“. „Белия балет“ изпитва сериозни трудности срещу „дюшекчиите“ в последните години. Възпитаниците на Диего Симеоне нямат загуба от Реал в последните си пет мача у дома, а в 4 от тях са запазили чиста мрежа.

Домакините загубиха от Виляреал с 0:1 миналия кръг, а през седмицата записаха ново поражение с 1:2 от Бенфика в Шампионска лига. „Белите“ загубиха лидерската си позиция след равенство у дома с Малага миналия уикенд, но успяха да спечелят своя мач от най-престижния клубен турнир с 2:0 срещу Малмьо. Към тренировките на тима се присъединиха Серхио Рамос и Хамес Родригес, който страдаха от контузии, като се очаква Рамос да започне от първата минута.

В италианската Серия А Милан приема Наполи от 21:45 в мач от 7-мия кръг. И двата отбора са непостоянни до момента и се намират в средата на таблицата с по 9 точки. „Росонерите“ имат три победи и три загуби, като и трите успеха бяха постигнати на „Сан Сиро“. Гостите спечелиха последния си мач от първенството, надигравайки шампиона Ювентус с 2:1, а в четвъртък победиха Легия във Варшава с 2:0, но в последните си 6 мача като гост в Серия А нямат успех.

От 22:00 лидерът в Лига 1 ПСЖ е домакин на Олимпик (Марсилия). Парижани се намират в прекрасна форма и след осем кръга имат 20 точки – с 4 повече от втория Сент Етиен. Освен това тимът на Лоран Блан успя да спечели и двата си мача в Шампионска лига до момента - 2:0 над Малмьо и 3:0 срещу Шахтьор в Донецк. Марсилия започнаха ужасно сезона и се намират на 15-то място с едва две победи и осем точки в актива си. Задачата на гостите изглежда трудна, тъй като те са губили последните си 7 мача на „Парк де Пренс“, а в 5 от тях не са успели да вкарат гол.

В Гърция ПАОК на Димитър Бербатов посреща Олимпиакос от 20:30. Българският нападател вкара първия си гол срещу Атромитос миналата неделя при победата на неговия отбор с 2:1. В четвъртък Бербатов изигра първия си мач като титуляр срещу Борусия (Дортмунд) в мач от Лига Европа, завършил 1:1.

Домакините са на 4-то място с 10 точки. Лидер в класирането е Олимпиакос, който спечели всичките си 5 мача от първенството. Освен това гръцкият шампион спечели срещу Арсенал през седмицата с 3:2 на „Емиратс“. Олимпиакос няма победа на „Тумба“ в последните си 4 мача, като е записал две поражения.

От 20:00 в родната А група ще се срещнат Литекс и Левски на Градския стадион в Ловеч. Домакините са лидер в класирането с 19 точки, а Левски е трети с 18. Литекс завърши наравно последния си двубой с Лудогорец в Разград (1:1).

Левски пък се намира във възход, като записа три поредни победи в първенството и не допусна нито един гол. Двата отбора правят зрелищни мачове помежду си, като в 5 от последните 6 мача са паднали поне три попадения.