Ливърпул пак похарчи много, сега се чакат резултати

галерия:

снимка: premierleague.com

41 дни. Толкова отне на шефовете на Ливърпул да привлекат трансферната си цел Кристиан Бентеке в клуба. "Червените" направиха най-важните си трансфери още преди края на юли, а не като през миналото лято, когато играчи пристигаха в средата на август, а Марио Балотели бе привлечен чак на 25 август.

В мърсисайдския клуб имаха ясна идея от какво имат нужда: изостряне в предните позиции, добавяне на стабилност в средата на терена, решаване на проблема с десния фланг на защитата, както и добавяне на свежест и премахване на ненужните.

Пред Ливърпул имаше много възможности за привличане на нападател, като те похарчиха 32,5 милиона паунда за Бентеке - трансфер, който си бяха набелязали преди откриването на трансферния прозорец. За разлика от тях, Манчестър Юнайтед даде 4 милиона повече за 19-годишен нападател, който има 15 гола в професионалната си кариера, а именно Антони Марсиал. Мениджърът на 5-кратните европейски шампиони Брендън Роджърс сподели, че за тарана ще е нужно малко време, за да свикне с новите си съотборници. Част от феновете му вярват, но други помнят какво стана миналото лято. Тогава северноирландецът поиска отсрочка за Балотели и Ловрен, които също имаха нужда от време, за да свикнат с колегите си, но това така и не се случи. Дори все още "червените" привърженици чакат централния защитник да покаже защо е бил закупен.

4146658

Дани Ингс, който бе набелязан и от Тотнъм, също пристигна на "Анфийлд", за да подсили предните позиции на клуба. На "Мелууд" пристигна и Дивок Ориги от Лил. Младият нападател бе закупен от френския тим през миналото лято, но според договора между двата тима, белгиецът трябваше да остане още един сезон под наем в Лига 1. Сега двамата, заедно с Бентеке ще трябва да запълнят дупката в атака, която остави предишното атакуващо трио на клуба - Фабио Борини, Марио Балотели и Рики Ламбърт.

4147437

Поредният играч, който стана част от атакуващата линия на клуба бе Роберто Фирмино. Бразилецът има репутация на играч, който създава голови положения, а също и помага в защита, като умее добре да "краде" топката от противника. Атакуващият халф се очаква да блести с екипа на Ливърпул веднъж щом свикне с английския футбол.

4147436

Няма спор - пристигането на Джеймс Милнър със свободен трансфер е едно от най-добрите решения на "червените" босове. Опитът на халфа, непримиримостта му и манталитетът на победител, който притежава, безспорно ще са само и единствено от полза на тима. Натаниъл Клайн също е приветстван добре от всички привърженици, тъй като от доста време в клуба не е имало наистина качествен десен бек. 

Малко хора обърнаха внимание, когато младият Джо Гомес бе взет за 3,5 милиона паунда от Чарлтън, но от началото на сезона той се представя добре от ляво на защитата. Адам Богдан също е сравнително добро решение - по-добро от Брад Джоунс за втори вратар, но феновете искат и той да получи шанс за титулярно място, а не просто да бъде резерва.

Пристигането на всички тези играчи обаче е без значение, защото напускането на Рахийм Стълинг е със силата на круше от Майк Тайсън в лицето на Ливърпул. Вярно, "червените" взеха 49 милиона паунда за англичанина, но той безспорно е един от най-големите млади таланти на световния футбол. 

4147440

Той обаче не бе единственият важен играч, който си тръгна от "Анфийлд". Капитанът на "червените" Стивън Джерард, прекарал 17 години в мъжкия тим, напусна със свободен траснфер, след като бе недоволен от това, че Роджърс възнамерява да го държи на пейката. Вярно, той вече не смогваше на темпото в Англия, но бе изключително важна персона за клуба, като предаваше спокойствие и опит на младите в отбора.

4147439

Мърсисайдци се разделиха също и с ненужните Борини и Балотели, които ще играят в Съндърланд и Милан съответно, а Лазар Маркович ще прекара един сезон под наем във Фенербахче.

Собствениците на Ливърпул ще се надяват този сезон да бъде далеч по-добър от миналия, когато също беше похарчена немалка сума за нови играчи, които по една или друга причина не разгърнаха изцяло потенциала си.

Мелиса Реди, goal.com